Uusi kosteusmittauspalvelu kevytsorarakenteille

Leca on lanseerannut uuden kosteusmittauspalvelun kevytsorarakenteille, lue lisää!

Yhteistyössä Wiiste Oy:n kanssa kehitetty reaaliaikainen mittauspalvelu on kiinteistön omistajalle ja loppukäyttäjälle huoleton ratkaisu.

Kaikenlaisen kosteusmonitoroinnin tarve kasvaa rakentamisessa. ”Energiatehokkuusvaatimusten tiukentumisen myötä eristekerrokset ovat entistä paksumpia, ja se voi johtaa kosteusriskeihin rakenteissa”, Leca Finland Oy:n laatu- ja kehityspäällikkö Kari Rajala sanoo.

Hän painottaa, että oikein suunniteltu Leca-sorarakenne kuivuu kahden lämmityskauden kuluessa, kunhan sitä ei päästetä merkittävästi kastumaan rakennusaikana. Pelkällä kevytsoralla eristetyssä katossa ei normaalisti ilmene ongelmia kastumisenkaan vuoksi, mutta levyeristeillä lisäeristetyn tai vaikeasti tuulettuvan katon yksityiskohtien kanssa kuivumisen suhteen tulee olla tarkkana. 

Lupaus on tietenkin asiakkaalle pystyttävä todentamaan. Leca Finland Oy:ssä on jo pitempään selvitetty Leca-sorarakenteiden kosteuksia erilaisin lukulaittein projektikohtaisesti. 

”Meistä kuitenkin tuntui, että pitää olla olemassa asiakkaan kannalta vaivattomampikin konseptoitu keino tiettyjen kevytsorarakenteiden kosteuden tarkkailemiseksi.”

Reaaliaikaista tietoa tarjolla

Kosteuden mittaaminen suljetuista rakenteista niihin kajoamatta on vaikeaa ilman asennusvaiheessa asennettuja antureita. Nyt tuuletuksen toimintaa ja kosteuden poistumista rakenteesta voidaan seurata Leca Finlandin yhteistyössä rakennusteollisuuden mittausjärjestelmiin keskittyneen Wiiste Oy:n kanssa kehittämällä kosteusmittauspalvelulla. 

Kevytsorakerrokseen asennettavat kosteusanturit lähettävät kosteus- ja lämpötilatiedot reaaliaikaisesti pilvipalveluun arkistoitavaksi. Mittausdata näkyy selaimessa ja mahdolliset hälytykset saapuvat sähköpostiin. Aktiivista seurantaa monitorointi ei edellytä.  

Anturi on helppo ja nopea asentaa paikalleen harjateräksen avulla ja se jää valukankaan ja betonivalun alle.

Suhteellista kosteutta ja lämpötilaa mittaavan kapasitiivisen anturin johtimen toisessa päässä on mittasensori ja toisessa päässä anturikotelo. Anturikotelossa ovat anturin prosessori, LoRa-verkon radio sekä virtalähde, josta mittausfrekvenssistä riippuen riittää energiaa jopa 5–10 vuotta.

Anturit hyödyntävät Digitan koko maan kattavaa LoRaWAN-verkkoa. 

Anturi voidaan asentaa myös suojaputkeen, jolloin se voidaan tarvittaessa vaihtaa tai ottaa myöhemmin kalibroitavaksi, mikäli rakenteen elinkaarta on tarkoitus seurata pitempään.

”Leca-kosteusmittauspalvelun avulla voidaan varmistaa kevytsorarakenteiden riskikohtien turvallisuus, läpivientien tiiveys ja mahdollisten katvealueiden tuulettuminen”, myyntijohtaja Jari Salokangas Wiiste Oy:stä kertoo 

Tyypillisiä käyttökohteita kosteusantureille ovat Leca-sorakattojen lisäksi väestönsuojan päälliset ja Leca-soratäytteiset välipohjat. 

Kuhunkin kattorakenteeseen tarvittava anturimäärä riippuu katon rakenteellisista ratkaisuista. Yksinkertaisessa, hyvin tuulettuvassa, kattorakenteessa räystäät ovat auki ja ilmalla tilaa liikkua. Riskipaikkoja kosteuden kertymiselle on vähän eikä antureita tarvita paljon. Tällaisia ovat esimerkiksi teollisuus- ja urheiluhallien ja suorakaiteen muotoisten kerrostalojen katot. 

Kun eristeisiin upotetaan talotekniikkaa, katolle rakennetaan kattoikkunoita, hissi- tai IV-konehuoneita, ilma ei enää pääse yhtä hyvin kiertämään kaikkialle. Tällaiseen kattorakenteeseen tarvitaan enemmän antureita tarkkailemaan rakenteen kuivumista. 

Hyvä keino seurata kiinteistön kuntoa

Leca-sorakatto soveltuu tuulettuvuutensa vuoksi hyvin juuri Suomen vaativiin olosuhteisiin. Kosteus ei jää koskaan rakenteeseen pitkäksi aikaa vaurioittamaan rakennetta, sillä rakennekosteus ja käytön aikana mahdollisesti kerääntyvä kosteus poistetaan kattorakenteesta tuuletuksella. 

Mittauksissa on havaittu, että talvella Leca-sorakattoon mahdollisesti kerääntyvä kosteus tuulettuu pois heti kesän alussa ja katto on syksyllä lämmityskauden alkaessa taas uudenveroisessa kunnossa. 

Kiinteistönomistajille Leca-kosteusmittauspalvelu tarjoaa keinon seurata kattorakenteen toimintaa reaaliaikaisesti ja vaivattomasti.

Jatkossa Leca-kosteusmittauspalvelulle on varmasti kysyntää myös remonttikohteissa, joissa on tarve varmistaa, ettei palkkilaatastojen väliin jää muhimaan kosteutta.
 

Videolta näet, kuinka anturi asennetaan kevytsorakerrokseen.

Kysy lisätietoja palvelusta!

Kari Rajala

Laatu- ja kehityspäällikkö

kari.rajala@leca.fi

040 134 6110

KR

 

Please register your details first

Areas of interest