Tuotanto

Kuusankosken Leca-soratehdas on aloittanut toimintansa vuonna 1951. Leca-kevytsora valmistetaan paisuttamalla savea korkeassa lämpötilassa, jolloin siitä muodostuu pinnaltaan varsin tiiviitä, mutta sisältä täysin huokoisia rakeita. Huokoisuus tekee kevytsorasta keveän ja lämpöä eristävän, keraamisena materiaalina se ei pala eikä ime itseensä vettä.

Oitin Leca-harkkotehdas on aloittanut toimintansa vuonna 1972 (Linja 1, Linja 2 on aloittanut toimintansa vuonna 2012). Valmistettavia tuotteita ovat perusharkot, palkit, erikoisharkot ja eristeharkot. Tehdas toimii tarpeen mukaan yhdessä, kahdessa tai kolmessa vuorossa.

Leca®-soran tuotantoprosessi

Saven laatu ja poltossa käytettävän energian syöttö määrittävät tuotteen ominaisuudet. Valmistuksen jälkeen kevytsora seulotaan eri fraktioihin. Leca-kevytsorareseptit muodostetaan yhdistelemällä keskenään seulomossa seulottuja eri raekokoja tietyissä suhteissa tuotelaatujen mukaisesti. Lisäksi joihinkin tuotteisiin lisätään lisäainetta kapillaarisen vedennousun pienentämiseksi. Tämän jälkeen Leca-kevytsora on valmista toimitettavaksi. Kevytsoraa toimitetaan sekä irtosorana että säkitettynä. 

Vuoden 2022 lopussa vaihdoimme kivihiilen puupellettipölyyn, jonka ansiosta tuotannon hiilidioksidipäästöt puolittuivat ja olemme hyvällä matkalla kohti hiilineutraaliutta. Lue lisää projektista täältä.

Alla olevassa kuvassa näkyy kevytsoran tuotantoprosessi.

Leca®-harkkojen tuotantoprosessi

Harkkojen valmistuksessa käytetään Leca-soraa eri fraktioina harkkotyypistä riippuen sekä hiekkaa, sementtiä ja vettä. Lisäksi eristeharkoissa käytetään biopohjaista EPS-eristettä harkkokuorien välissä. Harkot valmistetaan maakosteasta massasta. Massa täytetään harkkokohtaisiin muotteihin ja tärytetään lopulliseen muotoonsa ja tiiveyteensä.

Tämän jälkeen harkot kuljetaan automaattilinjalla kuivaamoon, jossa harkot kehittävät lujuutensa. Kuivaamosta harkot menevät pakkauslinjalle, josta ne viedään varastoitavaksi ja ovat valmiita käyttöön. 

Alla olevassa kuvassa näkyy Leca-harkkojen tuotantoprosessin tärkeimmät vaiheet.

Please register your details first

Areas of interest