Tähtäimessä hiilineutraalius 2035

Yksinkertaiset ideat kestävät pidempään. 

Leca®-kevytsora valmistetaan kotimaisesta savesta, jota esikäsitellään ja poltetaan korkeassa lämpötilassa. 1 m³:sta tuoretta savea saadaan 5 m³ kestävää ja huokoista Leca-soraa.

Leca-soraa voidaan käyttää lähes kaikkialla: maarakentamisen kevyenä täyttömateriaalina, katoilla eristeenä tai vaikkapa kevytsorabetonin runkoaineena. Leca-sorasta valmistetaan myös kestäviä kevytsoraharkkoja.

Käyttämällä vaihtoehtoisia ja ympäristöystävällisempiä raaka-aineita ja energiamuotoja ja keskittymällä jatkuvaan tuotantomenetelmien ja tuotteiden parantamiseen, olemme vähentäneet fossiilisten polttoaineiden käyttöä merkittävästi.

Leca-soran raaka-ainetta, savea, riittää Suomessa vuosituhansiksi. Savenottoaltaat maisemoidaan virkistysalueiksi savenkaivun lopettamisen jälkeen.

Leca-soran elinkaari on pitkä. Materiaali voidaan ottaa talteen ja uudelleenkäyttää esimerkiksi täytöissä tai viherrakentamisessa.

Kevytsora kestää kemikaaleja, pakkasta ja kovaa kulutusta, jonka vuoksi se on myös helposti uudelleenkäytettävissä palveltuaan ensin kymmenien tai jopa vuosisatojen ajan rakenteissa. Tutustu vastuullisuustoimenpiteisiimme ja ole yhteydessä asiantuntijoihimme, mikäli kaipaat lisätietoja!

Kohti hiilineutraaliutta

Tavoitteemme on olla hiilineutraali viimeistään vuonna 2035. Päästäksemme tavoitteeseen olemme tehneet kunnianhimoisen CO2-päästövähennysuunnitelman; -30 % vuonna 2022 ja -50 % vuonna 2023 (verrattuna vuoteen 2020).

Kuusankosken kevytsoratehtaan yhteyteen valmistui vuoden 2022 lopussa puupellettien jauhatus- ja syöttölaitos. Korvasimme kivihiilen 100 %:sti jauhetuilla kotimaisilla puupelleteillä, minkä ansiosta CO2-päästömme puolittuivat. Lue lisää hankkeesta tältä sivulta.

Leca®-soran kierrätys ja uudelleenkäyttö

Keraaminen Leca-sora on 100 %:sti kierrätettävä ja uudelleenkäytettävä materiaali. Panostamme vahvasti tuotteen elinkaareen, erityisesti pitkäikäisyyden, uudelleenkäytön ja kierrätyksen kannalta.

Lyhyesti sanottuna: haluamme tuotteidemme olevan oman tuoteryhmämme ympäristöystävällisimpiä ja kestävimpiä. 

Leca-sora on helppo kaivaa ylös tai imuroida kattotyömaalta, ja uudelleenkäyttää tai kierrättää se uusissa kohteissa. Kierrätyssoran tuotteistaminen, EoW (End of Waste) jätteeksi luokittelun päättämisprosessi on meneillään.

Lue lisää Leca-soran uudelleenkäytöstä täältä.

Vihreä sähkö

Osana Saint-Gobain -konsernin kestävän kehityksen työtä oli luonnollista siirtyä käyttämään sähköä, joka on tuotettu uusiutuvalla energialla.

Saint-Gobainin Pohjoismaissa toimivat yksiköt siirtyivät vihreään sähköön 1.1.2018, joka vähentää hiilidioksipäästöjämme Pohjoismaissa arviolta 40 000 tonnilla vuosittain.

Siirtyminen vihreään sähköön tarkoittaa myös sitä, että Saint-Gobain -liiketoiminta tuottaa aiempaa enemmän tuotteita, joiden hiilijalanjälki on pienempi ja jotka edistävät kestävämpiä rakennuksia, kuten sertifioituja LEED-, BREEAM- tai DGNB-rakennuksia.

Luonnon monimuotoisuuden turvaaminen

Luonto on ottanut omakseen entiset Leca-soratehtaan savenottoalueet Kuusankoskella, Kouvolassa. Altaat täytettiin vedellä ja nyt lammen vehreät rannat ovat mm. lukuisten lintulajien pesimis- ja levähdyspaikkoja.

Alue houkutteli lintuja ja muita eläimiä jo ennen kuin savi lopullisesti ehtyi ja altaat kävivät tehtaalle tarpeettomiksi.

Leca-kevytsoratehdas käytti Keltin savea yli 70 vuoden ajan, yhteensä noin 2,7 miljoonaa kuutiota. Nyt altaat omistaa Kouvolan kaupunki, joka haluaa tehdä alueesta virallisen luontokohteen.

Alueelle suunnitellaan opastuskylttejä ja lintutorneja, joista voi bongata vaikkapa tukkasotkan tai mustakurkku-uikun.

Please register your details first

Areas of interest