Luonnollinen ja uudelleenkäytettävä materiaali

Yksinkertaiset ideat kestävät yleensä pidempään. 

Leca-kevytsora on valmistettu savesta, jota on esikäsitelty ja poltettu korkeassa lämpötilassa. 1 m³:sta tuoretta savea saadaan 5 m³ kestävää, luonnollista ja kevyttä Leca-soraa. Sitä voidaan käyttää lähes kaikkialla: maarakentamisen kevyenä täyttömateriaalina, katoilla eristeenä tai vaikkapa kevytsorabetonin runkoaineena. Leca-sorasta valmistetaan myös pitkäikäisiä kevytsoraharkkoja.

Käyttämällä vaihtoehtoisia ja ympäristöystävällisempiä raaka-aineita ja energiamuotoja ja keskittymällä jatkuvaan tuotantomenetelmien ja tuotteiden parantamiseen, voimme vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Leca-sora valmistetaan savesta, jota riittää Suomessa yllin kyllin. Savenottoaltaat maisemoidaan virkistysalueiksi savenkaivun lopettamisen jälkeen. Tuote kestää kemikaaleja, pakkasta ja kovaa kulutusta, jonka vuoksi se on myös helposti uudelleenkäytettävissä palveltuaan ensin kymmenien tai jopa satojen vuosien ajan rakenteissa.

Leca-soran kierrätys ja uudelleenkäyttö
 

Panostamme vahvasti tuotteen elinkaareen, erityisesti pitkäikäisyyden, uudelleenkäytön ja kierrätyksen kannalta. Lyhyesti sanottuna: haluamme tuotteidemme olevan oman tuoteryhmämme ympäristöystävällisimpiä ja kestävimpiä. 

Leca-sora on helppo kaivaa ylös tai imuroida kattotyömaalta, ja uudelleenkäyttää tai kierrättää se uusissa kohteissa. 

Lue lisää Leca-soran uudelleenkäytöstä täältä.

Vihreä sähkö

Osana Saint-Gobain -konsernin kestävän kehityksen työtä oli luonnollista siirtyä käyttämään sähköä, joka on tuotettu uusiutuvalla energialla. Saint-Gobainin Pohjoismaissa toimivat yksiköt siirtyivät vihreään sähköön 1.1.2018, joka vähentää hiilidioksipäästöjämme Pohjoismaissa arviolta 40 000 tonnilla vuosittain.

Siirtyminen vihreään sähköön tarkoittaa myös sitä, että Saint-Gobain -liiketoiminta tuottaa aiempaa enemmän tuotteita, joiden hiilijalanjälki on pienempi ja jotka edistävät kestävämpiä rakennuksia, kuten sertifioituja LEED-, BREEAM- tai DGNB-rakennuksia.

Luonnon monimuotoisuuden turvaaminen

Luonto on ottanut omakseen entiset Leca-soratehtaan savenottoalueet Kuusankoskella, Kouvolassa. Altaat täytettiin vedellä ja nyt lammen vehreät rannat ovat mm. lukuisten lintulajien pesimis- ja levähdyspaikkoja. Alue houkutteli lintuja ja muita eläimiä jo ennen kuin savi lopullisesti ehtyi ja altaat kävivät tehtaalle tarpeettomiksi.

Leca-kevytsoratehdas käytti Keltin savea yli 70 vuoden ajan, yhteensä noin 2,7 miljoonaa kuutiota. Nyt altaat omistaa Kouvolan kaupunki, joka haluaa tehdä alueesta virallisen luontokohteen. Alueelle suunnitellaan opastuskylttejä ja lintutorneja, joista voi bongata vaikkapa tukkasotkan tai mustakurkku-uikun.

Referenssikohteita joissa on käytetty uudelleen Leca-soraa

Teoriassa on helppo puhua kestävyydestä ja kiertotaloudesta. Mutta lopulta kyse on asioiden tekemisestä käytännössä. Täältä voit lukea projektista, jossa käytettiin vanha Leca-sorakevennys uuden tien rakentamisessa.