Haastattelu: Näin otimme askeleen kohti kestävämpää tulevaisuutta

Kuusankosken kevytsora tehdas on ottanut ison askeleen kohti hiilineutraaliutta

Otimme suuren harppauksen kohti hiilineutraaliutta vuoden 2022 lopulla, kun Kuusankosken kevytsoratehtaan uusi pellettilaitos otettiin käyttöön ja luovuimme kokonaan kivihiilen käytöstä. Haastattelimme projektissa mukana ollutta laatu- ja kehityspäällikkö Kari Rajalaa aiheen tiimoilta.

"Projekti eteni suunnitellusti ja vaikka maailmantilanne asetti meille haasteita materiaalien saatavuuden suhteen, onnistuimme kuitenkin pitämään sekä aikataulun että kustannukset kurissa", kertoo Lecan laatu- ja kehityspäällikkö Kari Rajala.

Projektin tavoite oli merkittävä: halusimme vähentää tuotantomme hiilidioksidipäästöjä vähintään 50 %.

"Tavoitteemme saavuttamiseksi korvasimme kivihiilen kokonaan pelleteistä jauhetulla puupölyllä. Tällä hetkellä voimme iloita siitä, että kivihiili on onnistuneesti korvattu prosessissamme. Toki, työmme ei ole vielä valmis, sillä teemme hienosäätöä varmistaaksemme pellettipölyn optimaalisen käytettävyyden tuotannossamme", Rajala toteaa.

Puupellettejä kädessä

Pellettilaitos ei ole merkityksellinen vain meille, vaan myös asiakkaillemme. Tarjoamme nyt asiakkaillemme kestävää eriste- ja kevennysmateriaalia, joka auttaa rakennusalaa saavuttamaan vähähiilisyystavoitteensa. Materiaali on myös 100 % uudelleenkäytettävissä, joka tekee sen elinkaaresta pitkän.

"Puupelletit valmistetaan 100 % mekaanisen metsäteollisuuden prosesseissa syntyvästä jätteestä. Tuote on täysin biopohjainen ja jäteperäinen, eikä se edesauta metsäkatoa. Pelletit ovat PEFC-sertifioituja, joten myös siltä osin polttoaine on vastuullinen," Rajala täsmentää.

Kari Rajala Leca Finland Oy

Yhteenvetona voimme todeta, että siirtyminen pellettien käyttöön oli merkittävä saavutus sekä meille että asiakkaillemme. Muutoksen myötä asiakkaamme saavat kestävää rakentamista edistävää materiaalia hankkeisiinsa.

Tulevaisuus näyttää lupaavalta, ja olemme valmiita ottamaan seuraavan askeleen kohti kestävämpää rakentamista. Pysy kuulolla, sillä pian päivitämme verkkosivuillamme uudet "kehdosta hautaan" EPD-ympäristöselosteet. Ota yhteyttä myyntiimme, jos haluat käyttöösi pre-EPD:n. 

Haluatko tietää lisää? Ota yhteyttä!

Please register your details first

Areas of interest