Vuosaaren Atlaksen tuulettuva kevytsorakatto

Vuosaaren Atlas-tornitaloon tuli kevytsorakatto

As Oy Helsingin Atlaksen kattotyömaalla yhteistyön merkitys korostui. Leca®-sora toimitettiin kahdella nostolaatikolla 33-kerroksisen tornitalon katolle.

Kattourakoitsijan kannalta Leca-sorakatto on järkevä valinta. Leca-sorassa ei tapahdu sisäistä konvektiota suurissakaan eristepaksuuksissa. Kun tuuletukset toteutetaan oikein, kevytsorakatto on pitkäikäinen ratkaisu. 

CE-merkityllä tuotteella katolle saadaan kallistukset ja lämmöneristys toteutettua nopeasti ja tehokkaasti. Se on erityisen tärkeää tavanomaista haastavammissa kohteissa, kuten tornitalojen kattoasennuksissa.

Skanskan Vuosaareen rakentamista tornitaloista ensimmäinen, As. Oy Helsingin Hyperion valmistui kesällä 2023 ja 33:n kerroksen korkuinen As. Oy Atlas valmistuu vuonna 2024. Siihen tulee 288 vuokra-asuntoa ja kolme liiketilaa. A-energialuokkaan rakennettavalle kiinteistölle tavoitellaan RTS-ympäristöluokitusta, joten rakennusmateriaaleja valittaessa vastuullisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota.

Leca-soran hiilijalanjälki on valmistuksessa käytettävien uusiutuvien energianlähteiden ansiosta pienentynyt 54 prosenttia aikaisempaan verrattuna. EDP-ympäristöselosteet julkaistiin maaliskuussa 2024.

Huolella suunniteltu 

Atlaksen Leca-sorakaton toteutti Kerabit Katto Oy. Kattourakoitsijan näkökulmasta Hyperion Atlaksen kattorakenne on sinänsä aivan tavanomainen. Leca-sora toimii kattorakenteessa lämpöeristeenä ja kyseessä on ns. perinteinen Leca-sorakatto. Sen päälle tuli ohut betonivalu ja lopuksi kaksikerrosbitumikate, lopullinen vesitiivis pinta. 

Leca-soran asentaminen Atlaksen korkuiseen rakennukseen ei kuitenkaan ollut yksinkertaista. Tuuliset säät marraskuussa aiheuttivat päänvaivaa. Tuulisella säällä nostot olisi jouduttu turvallisuussyistä peruuttamaan. 

Kelien suhteen kävi todella hyvä tuuri. Nostopäivänä aamu oli tyyni ja kaikki onnistui mallikkaasti.

– Muutaman säädön jälkeen onnistuimme yhdessä Leca Finlandin kanssa ajoittamaan Leca-sorakuormien toimitukset kiitettävästi. Kuskit osasivat hommansa ja kaikki olivat hyvissä ajoin paikalla. Tontilla oli riittävästi tilaa ja kärryt/kasetit saatiin riittävän lähelle työmaata. Kaikki sujui erittäin hyvin, Kerabit Katon työmaapäällikkö Matti Mäkinen kiittää.

Nostot oli suunniteltava huolella, jotta ne saataisiin sujumaan mahdollisimman nopeasti ja mutkitta. Aluksi oli tarkoitus nostaa materiaalit katolle kahdella torninosturilla vuorotellen ristiin.

– Tähän olisi tarvittu kaksi kuormaa samaan aikaan; yksi kummallekin tornille. Toinen puomi ei nostolaatikon kanssa olisi kuitenkaan ylettynyt korkeiden elementtien yli, Mäkinen kertoo.

Valu heti perään

”Huipulla tuulee” ja niin tuuli myös Atlaksen katolla. Työkohde sijaitsee vilkkaasti liikennöidyn tieosuuden ja jalankulun/kevyen liikenteen väylän välittömässä läheisyydessä. Tuuli ei saanut missään tapauksessa lennättää materiaalia kulkureiteille. Irtonainen, juuri levitetty Leca-sora on kevyttä tavaraa ja helposti tuulen vietävissä, joten kaadot ja pintavalu oli tehtävä peräjälkeen. Pintavalua ei voinut jäädä odottamaan yön yli.

– Nostoaikaa yhdelle kuormalle oli noin 13 minuuttia (ylös/tyhjennys/alas/täyttö) /nostoväline. Katon kokonaispinta-ala on noin 550 m², joten työ suoritettiin kahdessa osassa.

Yhteinen tavoite

Marraskuiset sääolot ovat heikosti ennustettavissa. Atlaksen katon Leca-sora-asennuksen toteutuspäivämäärää ja aloituskellonaikaa jouduttiin siirtämään useaan kertaan sääolosuhteiden muutosten vuoksi. Mäkinen haluaakin kiittää Leca Finlandin asiakaspalvelua, kuljetusjärjestelijöitä ja erityisesti kuskeja joustavuudesta ja kärsivällisyydestä.

– Tällaiset projektit eivät luonnollisesti onnistu ilman hyvässä hengessä tapahtuvaa toimivaa yhteistyötä. Ennalta-arvaamattomiakin muuttujia on paljon, mutta aina ne pystytään yhdessä ratkaisemaan, Mäkinen painottaa.

– Yhteistyö Skanskan ja Leca Finlandin kanssa sujui erinomaisesti. Kaikilla meillä oli yhteinen tavoite: saada asukkaille lämmin/vedenpitävä katto kotiensa päälle!

TIEDOT


Kohde: As. Oy Helsingin Atlaksen kevytsorakatto
Sijainti: Vuosaari, Helsinki
Arkkitehti- ja pääsuunnittelu: B & M Architects Ltd.
Urakointi: Skanska Talonrakennus Oy
Kattourakointi: Kerabit Katto Oy Kattourakoitsija
Rakennesuunnittelu: SWECO Rakennetekniikka Oy
Leca-tuote: Leca®-sora katto 4–20 mm

Please register your details first

Areas of interest