Varmatoiminen kevytsorakatto Kruunuvuorenrannassa

Kalteva lisäeristetty kevytsorakatto

Kruunuvuorenrannan uusiin asuinkerrostaloihin valittiin kevytsorakatto sen hyvän tuulettuvuuden ja kokonaistaloudellisuuden vuoksi.

As. Oy Helsingin Mainingin kallion muotoja myötäilevä polveileva arkkitehtuuri kunnioittaa huikeat merinäköalat kohti Suomenlinnaa sekä Helsingin keskustaa tarjoavaa sijaintia.

Rakennuksessa on valmistuttuaan 78 asuntoa, tilavista yksiöistä townhouse-tyylisiin, kaksikerroksisiin ja parvellisiin asuntoihin.

As. Oy Helsingin Maininki sijoittuu A-energialuokkaa, ja sille tavoitellaan RTS-ympäristöluokitusta, joten se on erinomainen esimerkki vastuullisesta asuntorakentamisesta. Siinä asumisen päästöt ovat lähellä nollaa.

Hybridirakenteille optimoitu ja CE-merkitty Leca-sora katto 8–20 mm varmistaa katon turvallisuuden ja hyvän lämmöneristyskyvyn säilymisen vuosikymmenten ajan.

Hybridirakenne takaa energiatehokkuuden

As. Oy Helsingin Mainingin noin 2800 m²:n vesikatto poikkeaa tavanomaisesta Leca-sorakatosta paitsi 1:60–1:80:n kallistukseltaan myös siten, että se on lisäeristetty eli hybridirakenteinen Leca-sorakatto. Leca-sorakerroksen lisäksi kattorakenteessa on myös EPS-eristekerros lisäämässä rakenteen energiatehokkuutta.

As. Oy Helsingin Mainingin vesikattourakasta Leca-soran asennuksen sekä vedeneristys- pohja- ja pintakermin asennuksen osalta vastaa Kerabit Katto Oy.

EPS 100 S-lämmöneristelevykerroksen paksuus on 105–200 mm ja Leca-soraeristekerroksen keskivahvuus 500–550 mm.

Miksi Leca-sorakatto?

Hybridirakenteisen kevytsorakaton toteuttaminen vaatii rautaista ammattitaitoa. Rakennetta käytetään, koska nykyaikaiset energiatehokkuusvaatimukset asettavat suurempia vaatimuksia lämmöneristävyysominaisuuksille. Ilman lisäeristekerrosta vesikaton rakennepaksuus kasvaa suuremmaksi, mitä usein pidetään arkkitehtuurisesti huonona vaihtoehtona.

Kohteeseen suunniteltiin aluksi puurakenteinen katto, mutta se olisi ollut kallista ja monimutkaista rakentaa, sillä katto on vino useampaan suuntaan. Leca-soran avulla kohteen poikkeuksellinen katto oli helppo ja nopea toteuttaa, mikä oli ratkaiseva tekijä lopullisen rakenteen valinnassa.

Hybridirakenteisen Leca-sorakaton toteutusvaiheessa on kiinnitettävä erityisesti huomiota kosteudenhallintaan ja laadunvarmistukseen, jotta vältytään kosteusongelmilta.

Huolellinen ennakkosuunnittelu on paras tapa onnistuneen lopputuloksen varmistamiseen.

”Jotta tällaiset harvinaisemmat hybridikatot saadaan toimiviksi, jokainen yksityiskohta on toteutettava alusta alkaen huolellisesti ja ohjeiden mukaisesti”, Kerabit Katto Oy:n työmaapäällikkö Xhavit Abazi painottaa. ”Ammattilaiset kyllä osaavat rakentaa”, hän jatkaa

Abazi tietää, sillä on ollut 18 vuoden aikana toteuttamassa kymmeniä tuhansia kattoneliöitä.

Ajantasaiset toimitukset

As. Oy Helsingin Mainingin kattotyömaalla ei ollut aikaa hukattavaksi. Abazi korostaa aikataulujen noudattamisen tärkeyttä. ”Kun toimitusten päivämäärät on lyöty lukkoon, niistä on pidettävä kiinni.”

Leca-sora toimitettiin 5–9 kerroksen korkeuteen kohoavalle katolle perinteisellä nostolaatikolla.

TIEDOT


Kohde: As Oy Helsingin Maininki
Sijainti: Kruununvuorenranta Helsinki
Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtitoimisto KONKRET Oy
Toteutus: Skanska Talonrakennus Oy
Rakennesuunnittelu: Sitowise Oy
Vesikattourakointi: Kerabit Oy
Leca-tuote: Leca®-sora 8–20 mm

Tilaa uutiskirjeemme

Please register your details first

Areas of interest