Upea harkkotalo syntyi itse rakentaen

Vaalea kivitalo kevytsoraharkoista

Kun on sekä näkemystä, taitoa että kokemusta, ei oman kivitalon rakentaminen ole temppu eikä mikään. Sivoset saivat oman unelmakotinsa valmiiksi vuodessa.

Omatoimiselle paikallarakentajalle kevysoraharkot ovat lyömätön valinta rakennusmateriaaliksi. Kevytsoraharkoilla yksilöllisen, arkkitehtuuriltaan modernin ja monimuotoisen pientalon toteuttaminen käy varsin helposti.

Runko kohoaa lämpöeristetyillä kevytsoraharkoilla nopeasti. Myös sisätiloissa harkkoja kannattaa käyttää. Samalla tilojen välille saadaan hyvä ääneneristävyys. 

Kestävä, turvallinen ja energiatehokas

Miettiessään uuden kodin rakennusmateriaaleja ja -tapaa, Marja ja Visa Sivonen nostivat etusijalle kestävyyden, terveellisyyden ja energiatehokkuuden. Visa sanoo, että kaikissa materiaaleissa on hyviä ja huonompia puolia. Valinnan tulee kohdistua siihen, jonka kohdalla plussia on eniten, sillä talon rakentaminen on iso projekti.

Talon tulee olla tiivis, energiatehokas ja kestävä. Harkkotalo on varmasti pystyssä vielä 50 vuodenkin päästä. Kivirakenteisessa talossa ei myöskään tarvitse olla huolissaan kosteusongelmista samalla tavalla kuin puutalossa, Marja summaa.

"Halusimme muovittoman talon, joten talon höyrysulut ovat pahvia", Visa tarkentaa. Kun juuri sopiva tontti läheltä entistä kotia saatiin ostettua, oli päätettävä, mistä materiaalista se seuraava talo toteutettaisiin.

Visan työkaveri, edellisessä työelämässään kokenut harkkotalojen pystyttäjä, ei pelkästään kehunut materiaalia ja rakennustapaa, vaan lupasi myös tulla avuksi rungon pystyttämisessä.

Tehokasta toimintaa

Sivosten talon rakentamisessa kului vain vuosi, vaikka he rakensivat sen itse. Kyseessä on jo pariskunnan kolmas yhdessä toteutettu taloprojekti. Ensimmäinen oli saneeraus, toinen puutalo, jossa Marja ja Visa pääsivät töihin runkotoimituksen jälkeen. Marjalla ja Visalla on paitsi taitoa ja halua ottaa asioista selvää, mutta mikä tärkeintä, myös itse tarttua kaikkein raskaimpiin ja hankalimpiinkin tehtäviin.

Visa kertoo, että rungon pystyttäminen oli oikeastaan kuin LEGOilla rakentamista. Työ kävi nopeasti. Tavoitteena oli saada valmiiksi 2-3 kerrosta päivässä. Runko väliseinineen olikin pystyssä reilussa kolmessa kuukaudessa. Talon runko on toteutettu eristeharkoilla ja talon väliseinät väliseinäharkoilla.

Sen jälkeen toki edessä oli vielä runsaasti työtä, kuten tasoittamista. Sisäseinät pinnoitettiin kuivissa tiloissa weber TT+ Täyttötasoitteella ja weber LR+ Pintatasoitetteella, märkätiloissa weber MT Märkätilatasoitteella. Sisäkatot on tehty Gyproc-kipsilevyillä.

Hyvät kokemukset rakennusajasta

Marja ja Visa sanovat, että raksavuosi kului nopeasti. Normaalista perhe-elämästäkään heidän ei tyystin tarvinnut luopua. "Pyrimme pitämään sunnuntait vapaana, jotta Visa pystyisi olemaan lasten arjessa mukana", Marja kertoo.

Visan mukaan rakennusprojekti pysyi hyvin hanskassa. "Emme väsyneet henkisesti, niin kuin joillekin perheille käy."

Talo on kokonaisuudessaan erinomaisesti suunniteltu ja huolella toteutettu. Avarat, valoisat tilat antavat kuvat vielä todellisuuttakin suuremmista neliömääristä. Talosta löytyy myös erityisen hienoja yksityiskohtia, joista monet ovat osaavat parin suunnittelemia ja toteuttamia.

TIEDOT


Kohde: Omakotitalo

Sijainti: Espoo

Arkkitehti: Helst Arkkitehdit Oy

Please register your details first

Areas of interest