Jykevä ja luotettava harkkotalo Kruunuvuorenrannassa

Kevytsoraharkoista rakennetussa kivitalossa on valoisa olohuone

Kruunuvuorenrantaan nousi omannäköinen kivitalo lapsiperheelle.

Petra Aitala-Pohjanen ja Henri Pohjanen etsivät sopivaa tonttia useammankin vuoden ajan, kunnes kuulivat aivan uudesta asuinalueesta Helsingin Kruunuvuorenrannassa. Metsäinen, luonnonläheinen alue lähellä kaupungin keskustaa osoittautui hienoksi ja perheen tulevan omakotitalon tontti oli löytynyt.

Haasteita ensimmäistä omakotitaloaan rakennuttavan parin omakotitalohankkeesta ei todellakaan puuttunut. Kallioinen rinnetontti ei ollut helpoimmasta päästä ja edellytti sekä räjäyttelemistä että louhintaa. Yhden tason helppoa tasamaan tontin ratkaisua rakennuspaikalle ei olisi voinut mitenkään rakentaa. Jo asemakaava ja rakennustapaohje määrittivät hyvin tarkkaan, mitä ja miltä näyttävää rakennusta tontille Kruunuvuorenrannassa sai suunnitella ja pystyttää

”Toki hyvälle arkkitehdille jää tiukoissakin rajoissa vapautta suunnitella, kunhan rakennuttaja vain tietää itse, mitä haluaa”, Henri Pohjanen muistuttaa. Talo Aitala & Pohjasessa on kellarin ja ullakkokerroksen lisäksi kaksi asuinkerrosta.

Rakennusoikeutta tontilla oli 150 m2 + autotalli. Kun kellari ja ullakko lasketaan mukaan, tilaa on 250-neliöisessä talossa ruhtinaallisesti koko perheelle: kolmelle lapselle ja myös heidän ystävilleen, joita talo on päivittäin täynnä.

Kestävä kivitalo

Lapsiperheelle haluttiin kestävä kivitalo. ”Tutkimme kyllä etukäteen kaikki vaihtoehdot: hirren, puun ja TLT:n, mutta päädyimme kivirakenteeseen sen jykevyyden ja luotettavuuden vuoksi.”

Kivitalon voi toki rakentaa monellakin tapaa, mutta Henri Pohjasen mukaan nimenomaan harkkorakenne tuntui monestakin syystä hyvältä ratkaisulta. Samaan aikaan rakentavan naapurin kanssa yhdessä tutkittiin harkkovalmistajien tuotteita ja vertailtiin tarjouksia.

Työtä riitti

Vaikka Henri Pohjanen ei itse taloaan pystyttänytkään, kokonaisuuden hallinnassa riitti työtä, sillä työmaalla huhki useita urakoitsijoita. Rungon pystytys oli oma urakkansa, samoin ulko- ja sisäpinnoitustyöt ja tietysti talotekniset työt.

Rakennuttaja muistelee monien urakoitsijoiden rautaista ammattitaitoa työmaalla lämmöllä ja haluaa mainita erityisesti lattia- ja betonivalut hoitaneen Lattiamies P. Carlson Oy:n sekä keittiön kaapistot mittatilaustyönä hoitaneen HandyHand Oy:n.

Toki rakennuttajat itsekin pääsivät huhkimaan työmaalla – varsinkin projektin loppuvaiheessa, lattianlaitossa, sisustamisessa ja myöhemmin pihan rakentamisessa.

Pohjanen muistelee, että varsinaiseen rungon pystytykseen kului puolisen vuotta. Vuosi aloituksesta perhe pääsi muuttamaan sisään.

Kaikin tavoin hyvä talo

Nyt perhe on asunut talossa jo kolmen vuoden ajan. Henri Pohjanen voi todeta olevansa taloonsa tyytyväinen.

 Talosta tuli niin hyvä kuin siitä osasin tehdä. Mitä kauemmin tässä asuu, sitä tyytyväisempi siihen olen.

Kun uudella asuinalueella asuu – naapurissa on 15 uutta omakotitaloa – voi tietysti aina vertailla, miten naapurit ovat jonkin asian ratkaisseet. Perhe sai talostaan joka tapauksessa omannäköisensä ja se on tärkeintä.

Kivitalossa on myös kiviset väliseinät, maalämpö ja vesikiertoinen lattialämmitys. Viilennystä kivirakenteisessa talossa ei kesäkuumallakaan ole kaivattu. ”Kivirakenne pitää kuuman loitolla ja metsä suojaa”, Pohjanen kertoo.

Jos alusta pitäisi aloittaa näillä tiedoilla ja taidoilla, hän ottaisi sisustuksen ja tilojen käytön vieläkin paremmin huomioon jo suunnittelun alusta pitäen. ”Ja äänen kaikumisen kivitalossa”, Pohjanen naurahtaa. ”Mutta siihen on toki helppo vaikuttaa jälkikäteenkin.”

TIEDOT


Kohde: kivitalo kevytsoraharkoista

Sijainti: Kruunuvuorenranta, Helsinki

Rakennuttaja: Petra Aitala-Pohjanen ja Henri Pohjanen

Suunnittelija: Arkkitehtitoimisto Antti Heikkilä/Joonas Koskela

Please register your details first

Areas of interest