Tuulettuva Leca®-sorakatto on pitkäaikainen ratkaisu

Malminkartanon hoivakodin katon eristys on tehty Leca-soralla ja EPS:llä.

​​​​​​Ruuffi Oy toteutti turvallisen Leca-sorakaton Malminkartanoon kohonneeseen hoivakotirakennukseen.

Skanska vastasi Helsingin Malminkartanoon valmistuneen ikääntyneiden palvelukeskuksen rakentamisesta Tyvene Oy:lle. Hanke käynnistyi helmikuun alussa 2020 ja kohde valmistui syksyllä 2021.

Tyvene Oy on vuonna 2007 perustettu osin yleishyödyllinen asunto- ja hoivakiinteistöihin sijoittava yhtiö, jonka omistavat suomalaiset eläke- ja vakuutusyhteisöt sekä säätiöt. Se rakennuttaa ja omistaa ikääntyneiden ja muiden hoivapalvelua tarvitsevien ryhmien asuntoja kasvukeskusalueilla.

Asumista ja palveluja

Malminkartanon 115 asuntoa käsittävä palvelu- ja senioritalohanke on Tyvenen suurin yksittäinen hanke. Kiinteistö on 8 000 bruttoneliömetriä.

Julkisivultaan punatiilisessä palvelukeskuksessa on 62 asunnon vanhusten hoivakoti, ravintola valmistuskeittiöineen sekä kuntosali saunoineen. Lisäksi rakennukseen tuli 53 ikääntyneille suunnattuja vuokra-asuntoja.

Tehostetun hoivan asumisen ja vuokra-asumisen tilat sijoittuvat rakennuksessa päällekkäin. Se asetti rakennuksen ruokoratkaisulle ja muuntojoustavuudelle erityisvaatimuksia, sillä kerrokset ovat hyvin erilaisia.

Laadukas kattorakenne

Malminkartanoon valmistuneen ikääntyneiden palvelukeskuksen kattourakasta kantavasta laatasta ylöspäin vastasi Ruuffi Oy. Ruuffi on vuonna 1992 perustettu, Katepal Oy:n ja toimivan johdon omistama yhtiö, jonka toimihenkilöillä on vankka, yhteensä yli sadan vuoden ja tuhansien kohteiden kokemus suomalaisista katoista. Yritys saneeraa vanhoja vesikattoja ja urakoi paitsi uusia kattoja myös piha- ja parkkitasojen rakenteita.

Kooltaan Malminkartanoon valmistuneen palvelukeskuksen katto on noin 1000 m². Bitumisen höyrynsulun päälle asennettiin 100 mm EPS-eristettä ja noin 850 m³ Leca-sora 8–20 mm -tuotetta. Pintavalulaatan päälle asennettiin lopuksi kaksinkertainen Katepalin kumibitumikermikate.

Malminkartanon ikääntyneiden palvelukeskuksen kattorakenne on Ruuffin toimitusjohtajan, rakennusinsinööri Matti Palanderin mukaan uudiskohteelle hyvinkin tyypillinen.

Logistiikka toimi hyvin

Palander kertoi, että Leca-sorakatto on tilaajalle hyvä valinta, sillä samalla saadaan tehtyä kallistukset, lämpöeristeet ja kova alusta bitumikermeille. ”Oikein toteutettuna tuuletukset toimivat ja katto on pitkäikäinen ratkaisu.”

Kevytsorakatot tehdään kolmessa eri vaiheessa. ”Kevytsoran asennus oikeaan korkoon asennusrimojen avulla, ohuen betonisen pintalaatan valu tai Leca-katelaattojen asennus sekä viimeisenä vedeneriste bitumikermeistä.”

”Leca-soratoimitusten logistiikka hoitui sovitulla tavalla. Leca-sora-auto oli pihassa sovitun aikataulun mukaisesti ja sitten vain ryhdyttiin töihin”, Palander kertoo tyytyväisenä.

TIEDOT


Kohde: Hoivakotirakennuksen hybridikatto

Sijainti: Malminkartano, Helsinki

Rakennuttaja: Tyvene Oy

Pää- ja arkkitehtisuunnittelu: Verstas Arkkitehdit Oy

Pääurakoitsija: Skanska Talonrakennus Oy

Kattourakointi: Ruuffi Oy

Leca-tuote: Leca®-sora katto 8–20 mm

Please register your details first

Areas of interest