Toimiva ja turvallinen Leca-sora yhdistelmäkatto Jätkäsaaressa

As Oy Jätkäsaaren Lakeanpuiston katon eristys tehtiin Leca-soralla

Kutsukilpailun voittaneen kohteen monimuotoinen katto tehtiin turvallisesti sääsuojassa. Tarvittava eristekerros saatiin Leca®-purkuputkellisen nostolaatikon avulla nopeasti paikalleen.

Kestävä ja hyvin eristävä kevytsora asennettiin sääsuojaan kätevästi purkuputkellisen nostolaatikon avulla. Kymmenmetrisen putken avulla kevytsora saatiin toimitettua sääsuojan aukosta nopeasti ja helposti. 

Kattourakoitsija Broofing Oy:n työntekijät purkivat Leca-soran nostolaatikosta haluttuun paikkaan ja levittivät sen oikeaan paksuuteen.

Paras tapa eristää

Katon rakenne on mielenkiintoinen: ontelolaatan ja sen höyrynsulkuna toimivan bitumikermin päällä on eristeenä jo 200 mm kerros XPS-lämmöneristettä. 2 x 100 mm saumat limitettynä ja joka puolella risteileviä eristettyjä ilmanvaihtokanavia.

Monimutkaisten rakennelmien lämmöneristyksen toteuttaminen vaatii Leca-soraakin levitettäessä huolellisuutta ja tarkkuutta, mutta muulla tavoin se olisi todella hidasta ja hankalaa.

"Ilmanvaihtokanavat sai kätevästi Leca-sorakerroksen suojaan", Broofing Oy:n laskentapäällikkö Tuukka Lyytikäinen kertoo.

Rakenteeksi valikoitui Leca-sora yhdistelmäkatto: XPS-eristettä ja Leca-soraa käytettäessä eristekerroksen kokonaispaksuus on kuitenkin pienempi kuin pelkällä Leca-soralla. "Tällä katolla Leca-sorakerroksen paksuus on keskellä 500 mm ja reunoilla 650 mm", Lyytikäinen vahvistaa.

"Rakenteen U-arvo on 0,09 W/m²K", talorakentamisen Leca-soraratkaisujen (eläköitynyt) aluemyyntipäällikkö Jouko Partanen jatkaa.

Kaikkiaan kevyttä ja erinomaisesti eristävää Leca-soraa asennettiin 340 m²:n katto-osuudelle n. 180 m³, joten eristämisen osalta työ saatiin valmiiksi yhden työpäivän aikana.

Säältä suojassa

As. Oy Jätkäsaaren Lakeanpuisto valmistui Uudenmaan Mestari-Rakentajat Oy:n urakoimana huolella sääsuojattuna. Työmaamestari Jari Salon mukaan sääsuojauksesta on etua: sisätöihin päästään sen ansiosta nopeammin. "Ikkunat saadaan nopeasti paikalleen ja lämmöt päälle".

Kattotyömaalla sääsuojassa rakentamiseen suhtauduttiin edeltä käsin kaksijakoisesti. Perinteisellä nostolaatikolla Leca-soran asennus sujuu erittäin nopeasti ja vaivattomasti, mutta sääsuojaan nostolaatikon ujuttaminen voi olla hankalaa.

Leca-purkuputkellisen nostolaatikon avulla työ kuitenkin sujuu lähes yhtä nopeasti. Purkuputken saa laitettua juuri sinne, minne Leca-soraa kulloinkin halutaan purkaa.

Näyttävä ja kestävä kohde

As. Oy Jätkäsaaren Lakeanpuiston näyttävän monimuotoiseen kattorakenteeseen tuli sekä tasaista kattopintaa että jyrkkää harjakattoa, joka toteutettiin kattotiilellä.

Betonirunkoisessa rakennuksessa on elementtiseinät ja ontelolaattavälipohjat. Yläpohjat ovat pääosin ontelolaattarakenteisia. Jyrkät katot ovat puurakenteisia, julkisivut puhtaaksimuurattua, pääosin lasitettua tummaa tiiltä, sisäpihan puolella on vaalea tiilimuuraus. Kohteen materiaalit valittiin elinkaarikestävyys huomioon ottaen.

As. Oy Lakeanpuistoon valmistui syksyllä 2019 kaikkiaan 70 asuntoa yksiöistä suuriin perheasuntoihin. Kaksikerroksisissa ullakkoasunnoissa on ullakkoterassi.

TIEDOT


Kohde: Asunto Oy Jätkäsaaren Lakeanpuisto

Rakennuttaja: Lakea Oy

Pää- ja arkkitehtisuunnittelu: OOPEA Office for Peripheral Architecture

Rakennesuunnittelu: A-Insinöörit Suunnittelu Oy

Pääurakoitsija: Uudenmaan Mestari-Rakentajat Oy

Kattourakointi: Broofing Oy

Leca-tuote: Leca®-sora 8–20 mm

Pyydä tarjous kattotuotteesta!

-
Marko Jelonen
Aluemyyntipäällikkö talonrakentamisen kevytsoraratkaisut
Myynti

040 125 7672

Please register your details first

Areas of interest