Pehmeän ja savisen piha-alueen kevennystäyttö Leca®-soralla

Leca-kevennysrakenne rivitalon piha-alueella syksy 2021

Leca®-sorakevennyksen ansiosta työmaalla säästyttiin hinnakkaalta stabiloinnilta.

Länsi-Haikkoon rauhallinen pientalovaltainen asuinalue sijaitsee vain seitsemän kilometrin päässä Porvoon keskustasta, keskellä pelto- ja metsämaisemia. Merellinen tunnelma, luonto ja hyvät liikuntamahdollisuudet houkuttelevat alueelle uusia asukkaita.

Perustajaurakoitsija Decorative Pro Oy toteutti Länsi-Haikkooseen Högsteninkujalle kaksi modernia rivitaloa. Kummassakin omalla tontillaan sijaitsevassa rivitalossa on kolme asuntoa.

Rivitalojen rakentaminen käynnistyi keväällä 2021 ja asunnot valmistuivat syksyllä/talvella 2022. Mielenkiinto suositulle asuinalueelle rakennettuihin rivitaloihin on ollut suurta.

Pehmeä savimaa edellytti kevennysrakennetta

Projektin alkuvaiheessa, ennen kuin rakentamaan edes päästiin, rakentajat kuulivat ikäviä uutisia, jotka olisivat voineet johtaa kalliiksi tuleviin ratkaisuihin. Länsi-Haikkoossa osataan varautua savimaalle rakentamiseen, mutta maaperätutkimuksessa selvisi, että tällä tontilla savi on erityisen löysää. 

”Pinnassa oli kiinteä kerros maata, mutta sen alla oli ainakin kuudesta seitsemään metriä todella löysää savea”, Perho selventää. 

”Missään tapauksessa täyttöjä ei tontilla olisi voitu tehdä suoraan. Täyttö on vieläpä aika korkea, se nousee melkein pari metriä. Niin suurta painoa löysä savi ei mitenkään olisi kestänyt.”

Perho muistelee vieläkin kauhistuneena kuunnelleensa, kun maaperätutkija ehdotti ratkaisuksi stabilointia. ”Se olisi helposti voinut maksaa satatuhatta euroa. Perustuksissa edellytettyihin paalutuksiin yhdistettynä kustannus olisi ollut kohtuuton.”

Maarakennusurakoitsija suositteli kuitenkin kevennysrakennetta. ”Kilpailevista kevennysrakennemateriaalivaihtoehdoista Leca-sora oli meille yksinkertaisesti sekä paras että edullisin vaihtoehto”, Perho kertoo. 

Savesta tehty luonnonmukainen Leca-sora on myös ympäristöystävällinen kevennysrakennemateriaali ja kestää maaperässä vuosisatoja muuttumattomana. 

Hägsteninkujan rivitalojen kevennysrakenteessa on suodatinkangas, tasoittava sepelikerros, reilu metri Leca-soraa, toinen suodatinkangas ja kalliosoraa. ”Vielä kun hieman oiotaan ja täytetään, päälle saadaan lopuksi siisti asfaltti”, Perho kertoo tyytyväisenä. 

Myös kohteen routaeristys toteutettiin Leca-soralla, kun sitä oli käytettävissä.

Leca Finlandin asiantuntija pyrkii aina käymään työmaalla toimitusten alkaessa. Näin voidaan vielä käydä läpi kriittisiä työvaiheita, kuten tiivistykset sekä työturvallisuusasiat. Leca Finlandin infrarakentamisen aluemyyntipäällikkö Susanna Vainio kertoo, että yhteistyö työmaan kanssa sujui poikkeuksellisen hyvin.

Kaikkiaan Leca-soraa kohteeseen toimitettiin vajaa 1000 m³. ”Yhden päivän aikana toimitettiin jopa 500 m³”, Susanna Vainio kertoo.

TIEDOT


Kohde: Rivitalokohteen kevennysrakenteet ja routasuojaus
Rakennuttaja: Decorative Pro Oy
Leca-tuote: Leca®-sora 4–32 mm

Please register your details first

Areas of interest