Lidlin uusi jakelukeskus on Pohjoismaiden ympäristöystävällisin

JTP_Media_Leca_Lidl_jakelukeskus_järvenpää017

Ympäristöarvot ohjasivat Lidlin kolmannen jakelukeskuksen rakentamista. Piha-alueen kevennysrakenteissa käytettiin ympäristöystävällistä ja edullista Leca-soraa.

Järvenpään noin 60 000 kerrosneliömetrin jakelukeskuksen rakentamisessa kiinnitettiin erityistä huomiota ympäristöasioihin. Tavoitteena oli rakentaa Pohjoismaiden ympäristöystävällisin päivittäistavarakaupan jakelukeskus ja hakea sille kestävän rakentamisen BREEAM-ympäristösertifiointia ja kunnianhimoista Excellent-tasoa.

Sertifikaatin vaatimukset ohjasivat suunnittelua ja materiaalivalintoja. Loppuvuodesta 2018 käyttöön otettu ja noin 300 kaupan ja logistiikan ammattilaista työllistävä jakelukeskus oli Lidlille valtakunnallisesti merkittävä hanke ja noin sadan miljoonan euron rakennusinvestointi.

”Avaamme lähivuosina useita kymmeniä myymälöitä Etelä-Suomessa. Tarvitsemme kipeästi lisää jakelukeskuskapasiteettia taataksemme saumattomat tuotteiden toimitukset seitsemänä päivänä viikossa lisääntyvien myymälämäärien osalta myös jatkossa”, Lidlin kiinteistö- ja kehitysjohtaja Virpi Kaikkonen sanoo.

Hankeen pääurakoitsija oli Fira Oy ja maarakennusurakoitsija Graniittirakennus Kallio Oy. Geosuunnittelija oli Geotek Oy.

”Leca-soraa käytettiin painumaeroja tasaavana siirtymäkiilarakenteena siirryttäessä stabiloidulta ja betonilaatalla päällystetyltä lastauslaiturialueelta pohjavahvistamattomalle alueelle. Toinen käyttökohde oli painumia estävänä kevennysrakenteena alueen läpi kulkevalla kaupungin kevyen liikenteen väylällä”, projektipäällikkö Risto Riisiö Geotek Oy:stä sanoo.

Laaja hanke ja vaihteleva maaperä

Leca-soraa käytettiin noin 6500 m³. Valtavaa rakennusta varten louhittiin lähes 300 000 kiintokuutiota kalliota. Pohjaolosuhteet vaihtelivat kalliosta ja moreenista savikkoon. Piha-alueen alla oli enimmillään kuusi metriä savimaata.

”Leca-sorakevennyksellä päästään usein hyvään ja edulliseen ratkaisuun myös piha-alueilla, jos sillä voidaan korvata järeämpiä ja kalliimpia pohjavahvistusmenetelmiä. Tässä kohteessa sitä ei voinut yli kahden metrin paksuisten täyttöjen takia käyttää, vaan piha-alueet piti stabiloida”, Riisiö sanoo.

”Leca-sora on siinä suhteessa hyvä materiaali, että se muodostaa samalla myös lämpöeristeen putkille ja toimii routaeristeenä talon vierustoilla. Kapillaarikäsitelty Leca-sora on myös hyvä salaojamateriaali”, Riisiö jatkaa.

Työmaapäällikkö Antti Saikkonen Graniittirakennus Kallio Oy:stä kertoo, että yhtiön maarakennusurakkaan kuuluivat kaikki pintarakenteet, anturat ja betonityöt sekä paalu- ja pihalaatat ja asfaltointi kaikkine pohjanvahvistuksineen ja putkitöineen.

”Hankkeen erityispiirteinä oli hyvin suuri työmaa-alue 26 hehtaarin tontilla, johon tuli paljon betonia ja anturoita ja johon sisältyi käytännössä kaikkia maarakennusalan perustöitä sekä erilaisia pohjanvahvistusmenetelmiä kuten stabilointia ja paalutusta.

Leca-sora edullisin kevennysmateriaali

Saikkosen mukaan urakoitsija valitsi kevennysrakenteisiin erilaisista vaihtoehdoista Leca-soran, koska sillä vaaditut ominaisuudet saavutettiin kaikkein edullisimmin.

”Leca-soran käytössä on tärkeää, että toimitukset tulevat suunnitellussa aikataulussa ja paikka johon kuormat toimitetaan, on valmiina. Tällöin ei tarvita välivarastointia, joka nostaa kustannuksia ja vaatii tilaa. Lecan kanssa yhteistyö ja logistiikka toimi hyvin”, Saikkonen sanoo.

TIEDOT


Kohde: Lidlin jakelukeskus

Sijainti: Järvenpää

Pääurakoitsija: Fira Oy

Maarakennusurakoitsija: Graniittirakennus Kallio Oy

Geosuunnittelija: Geotek Oy

Leca-tuotteet: Leca-sora 4–32 mm, noin 6500 m³