Leca®-soran toimitus innovatiivisella puhallusmenetelmällä

HEKA Oulunkylään tulee Leca-sora hybridikatto.

Oulunkylään nousevaan suureen HEKA-asuinkerrostaloon tulee hybridirakenteinen Leca-sorakatto.

Helsingin kaupunki rakentaa Helsinkiin Käskynhaltijantielle Arkkitehtitoimisto Inarion suunnittelemaa asuinkerrostaloa. Viisikerroksiseen rakennukseen tulee kaikkiaan 96 asuntoa yksiöistä aina viiden huoneen tilaviin perheasuntoihin. Katutasossa on liikehuoneistoja. Rakentaminen käynnistyi heinäkuussa 2023 ja valmistuu kesäkuussa 2025.

Suuren rakennuksen hybridikatto rakennetaan sääsuojan alla kolmessa vaiheessa. Alla on energiatehokas levyeriste ja päällä lisälämmöneristeenä Leca-sorakerros. Kun Leca-sora puhalletaan rakenteisiin, kaikki kolot talotekniikkavetojen ympäriltä saadaan tehokkaasti täytettyä, kohteen Leca-sorapuhalluksesta vastaavan Uudenmaan Imupalvelu Oy:n toimitusjohtaja Pete Opas tähdentää.

Myös kaadot toteutetaan kätevästi Leca-soran avulla. Keskellä kattoa Leca-sorakerroksen paksuus on noin 50 cm ja reunoilla se nousee 70–80 senttimetriin. CE-merkittynä lämmöneristeenä Leca-sora on varma valinta yläpohjiin.

Laajan katon Leca-soraeristys toteutetaan kolmessa vaiheessa, noin 300 m³ kerrallaan. Ensimmäinen vaihe puhallettiin huhtikuussa 2024 ja loput kesän kuluessa.

Nopeasti ja pienessä tilassa

Opas kertoo, että Leca-sorapuhalluksen kannalta HEKA Oulunkylä on aika lailla normaali kerrostalokohde. – Kerrostalojen korkeus, suojaus ja työmaiden ahtaus asettavat nykyisin haasteita asennuksille ja kalustolle, joten puhallusasennus on helppo tapa siirtää materiaalit rakenteeseen.

Leca-sora pitäisi saada puhallettua ylös katolle mahdollisimman nopeasti. Kaupunkien keskustatontit ovat usein ahtaita. Tilaa nosturille ja työmaalla nopealla aikataululla pyörähtäville kuorma-autoille on vaikea löytää. Eivätkä Leca-soran puhaltajat tietenkään ole työmaalla yksinään.

Uudenmaan Imupalvelu onkin kehittänyt oman patentoidun asennustavan, jolla Leca-soraa saadaan työpäivän kuluessa, yhdellä yksilöllä asennettua katolle 200–260 m³.

Uudenmaan Imupalvelulla on työmaalla vastaanottoasemana letkulinjalla varustettu puomiauto, jonka puomi nousee 37 metriin. Nosturia ei siten tarvita. Leca-sora voidaan kipata suoraan rahtiautosta vastaanottoasemaan, joka pysyy työmaalla koko asennuksen ajan.

Eristää ja kiertää

Opas sanoo, että Leca-sora on ominaisuuksiltaan rakennusteknisesti erittäin hyvä tuote ja toimii väli- ja yläpohjissa mainiosti. Se on myös helppo ja nopea asentaa. – Rakennusta aikanaan purettaessa Leca-soralla on vielä vuosikymmenten käyttöaika edessään, hän korostaa.

Uudenmaan Imupalvelu toimittaa 1970- ja 1980-lukujen purkukohteista talteen ottamaansa Leca-soraa esimerkiksi kevennysrakenteisiin, hulevesien hallintaan ja viivytyksiin. – Kierrätysmateriaalina käytettävä Leca-sora on yllä mainittuun käyttöön ihan yhtä hyvää kuin uusi, Opas muistuttaa.

TIEDOT


Kohde: HEKA-asuntojen kevytsorakatto
Sijainti: Oulunkylä Helsinki
Arkkitehti- ja pääsuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Inario Oy
Urakointi: Pohjola Rakennus Oy
Puhallusurakoitsija: Uudenmaan Imupalvelu Oy
Leca-tuote: Leca®-sora katto 8–20 mm

Please register your details first

Areas of interest