Leca®-sora keventää Seinäjoen Ideaparkin piharakenteet

Seinäjoen Ideaparkin parkkialue kevennettiin Leca-soralla

Seinäjoen Ideaparkin piha-alueiden laajat kevennysrakenteet toteutettiin Leca-soralla.

Ideapark Seinäjoki on noin kahden kilometrin päässä Seinäjoen keskustasta, Joupin kaupunginosassa sijaitseva uusi kauppakeskus. Suomen kolmas Ideapark on yksi maamme suurimmista kauppakeskuksista: pinta-alaltaan se on miltei seitsemän hehtaaria.

Ideaparkista löytyy myös konserttien ja viihdetapahtumien järjestämiseen tarkoitettu Keskusareena, jonka pinta-ala on yli 2 500 neliötä ja korkeus yli 10 metriä. Kokonaisinvestointi oli kaikkiaan noin 100 miljoonan euron luokkaa.

Alueen heikosti kantava maapohja päätettiin keventää lujalla kevytsoralla, sillä kohteen urakoitsijalle materiaali oli tuttu entuudestaan.

Kevennysrakenteet välttämättömiä

Seinäjoen Ideaparkin kaikkiaan 120 000 m²:n kokoisen piha-alueen toteuttamisesta ei haasteita puuttunut. Olosuhteet tontilla olivat todella haastavat, sillä kohde rakennettiin pehmeikölle. Onneksi kohteen urakoineen Lehto Tilat Oy:n silloisella maarakennuspäällikkö Jarno Tuomisella on runsaasti kokemusta vastaavista hankkeista.

"Pohjamaan huonon kantavuuden vuoksi tarvittiin kevennysrakenteita", Tuominen kertoo.

"Leca-maarakennussoraan päädyimme, sillä käytimme sitä esimerkiksi Retail Park Laajalahden piha-alueiden kevennysrakenteissa vuonna 2017. Projekti onnistui mainiosti ja rakenteesta tuli erittäin hyvä. Myös tuotteen hinta on kilpailukykyinen."

Seinäjoen Ideaparkin työmaalla maarakentaminen käynnistyi alkukesästä 2018. Laajan piha-alueen kevennysrakenteita toteutettiin lohkoissa kesän ja syksyn aikana 2018. Kevennettävän alueen koko oli noin 25 000 m².

Jouhevat toimitukset

Työmaalla kerralla tarvittavat Leca-soramäärät olivat suuria ja ne toimitettiin suoraan rakenteisiin. Työmaalle Leca-soraa ei välivarastoitu. Tuominen kiittää, että toimitukset Kuusankosken Leca-soratehtaalta sujuivat todella jouhevasti lyhyelläkin varoitusajalla.

Infrarakentamisen Leca-soraratkaisujen aluemyyntipäällikkö Marko Jelonen Leca Finland Oy:stä kävi etukäteen tutustumassa työmaahan ja ohjeistamassa sekä varmistamassa, että kaikki sujuu niin kuin pitääkin.

"Saimme niin Jeloselta kuin tarvittaessa muultakin Leca Finlandin henkilökunnalta tietoa, apua ja teknistä tukea. Myös urakoitsijan mukaan palvelu oli suorastaan poikkeuksellista", Tuominen kehaisee. Seinäjoen Ideaparkin maarakennusurakasta vastasi paikallinen maarakentaja Maarakennusliike Mäki-Kala Oy.

Uusi tiivistystapa

Haastaviin olosuhteisiin pyrittiin etsimään uusia ratkaisuja, kuten tiivistysmenetelmiä ja niitä myös löydettiin. "Raskaan, täryttävän maantiivistimen käyttäminen ylimääräisen levyn kanssa on erittäin hyvä ja tehokas tiivistystapa", Tuominen kertoo.

Leca-kevennyskerroksen paksuus Seinäjoen Ideaparkin piha-alueen kevennysrakenteessa vaihtelee 300–1200 mm:n välillä. Kevennyskerroksen päälle tulivat kantavat kerrokset ja lopulta asfaltti.

Seinäjoen Ideapark oli urakoitsijalle laajuudessaan varsin haastava kohde toteuttaa, joten Tuominen sanoo, että oli todella hyvä, että maarakennustyöt valmistuivat ajoissa eikä niiden suhteen ollut ongelmia. Niin kuljetukset kuin itse kevennysrakenteen tekokin onnistuivat mainiosti.

"Olemmekin laittaneetkin kiitosta Jeloselle myös meidän maarakennusurakoitsijaltamme."

TIEDOT


Kohde: Seinäjoen Ideaparkin piha-alueiden kevennysrakenteet

Sijainti: Seinäjoki, Suomi

Rakennuttaja: Koy Seinäjoen Ideapark

KVR-urakka: Lehto Tilat Oy

Maarakennusurakka: Maarakennusliike Mäki-Kala Oy

Leca-tuote: Leca®-sora 4–32 mm

Please register your details first

Areas of interest