Leca®-soran asennus sääsuojatulle katolle

As oy Hyvinkään Hangonsilta rakenteilla

YIT Oyj:n rakentama Hyvinkään Hangonsilta on viihtyisä asuinalue aivan Hyvinkään radan tuntumassa. Leca-sora toimitettiin kohteiden katoille purkuputkellisella nostolaatikolla.

Leca®-purkuputkellinen nostolaatikko mahdollisti kevytsoran nopean asennuksen sääsuojatun rakennuksen katolle.

YIT Rakennus Oy rakensi Hyvinkäälle Hangonsillan alueelle seitsemän asuintalon korttelin, jonka ensimmäinen talo, Hyvinkään Aallotar valmistui syksyllä 2018 ja seuraava, Hyvinkään Arcturus saman vuoden lopussa. Leca-soran asennus oli yksinkertaista ja toimivaa purkuputkellisella nostolaatikolla.

Kaksi kattoa, kaksi ratkaisua

Arkkitehtuuriltaan moderneissa kaupunkikerrostaloissa on sisäänpäin kallistettu kattoratkaisu. Arcturuksen katon lämmöneristerakenne on hybridi: 200 mm EPS-levyä ja keskimäärin 500 mm kerros Leca-kevytsoraa, Aallottaressa on pelkästään Leca-kevytsoraa, keskimäärin 1030 mm.

"Syy on kohteiden erilaisissa arkkitehtonisissa ratkaisuissa", kertoo kohteen rakennesuunnittelusta vastannut projektipäällikkö Janne Lyömilä Vahanen Suunnittelupalvelut Oy:stä (nyk. AFRY). Vesikatto on kahdessa tasossa, sillä osa talosta on viisi-, osa kuusikerroksinen.

Leca-soran asennus sääsuojan sisään

Niin Aallottaressa kuin Arcturuksesakin kattorakennustyöt toteutettiin sääsuojan alla. "Siinä suhteessa ei voi ottaa riskiä", työnjohtaja Kaisa Mäkitalo painottaa.

Sääsuojat tekevät Leca-soran asennuksen perinteisellä nostolaatikolla haastavaksi. Laatikon ohjaaminen alhaalta on työlästä ja sen saaminen tukirakenteiden välistä sääsuojaa vahingoittamatta vaikeaa.

"Tavanomaista kapeampaakin, sääsuojan tukirangan välistä helpommin mahtuvaa nostolaatikkoa on kokeiltu, mutta sekään ei ole ratkaissut ohjailuongelmaa", talorakentamisen Leca-soraratkaisujen (eläköitynyt) aluemyyntipäällikkö Jouko Partanen kertoo.

Yksinkertainen ja toimiva menetelmä

Jo vuoden käytössä ollut Leca-purkuputkellinen nostolaatikko on kuitenkin osoittautunut yksinkertaiseksi ja erittäin hyvin toimivaksi menetelmäksi.

Leca-purkuputkellinen nostolaatikko koostuu nimensä mukaisesti nostolaatikosta ja sulkumekanismilla varustetusta 5–10 m pitkästä purkuputkesta. Työmaalle tarvitaan purkua varten vain kaksi henkilöä, joista toinen ohjaa alhaalla laatikkoa oikeaan suuntaan ja toinen katolla tyhjentää putken kautta Leca-soran oikeaan paikkaan.

Mäkitalo kertoo, että Aallotar oli ensimmäinen kohde, jossa menetelmää käytettiin ja asennus sujui todella nopeasti.

Sääsuojan alla rakentaminen yleistyy

Myös kohteiden rakennesuunnittelija Janne Lyömilä oli kohteessa seuraamassa Leca-sora-asennusta. "Muulla tavalla asennus olisikin ollut hankalaa. On se kyllä hieno keksintö!"

Sääsuojan alla rakentamisen muodostuessa normiksi Leca-purkuputkelliset nostolaatikot tulevat varmasti tutuiksi yhä useammalla työmaalla. Sääsuojien eli "huppujen" etuja ovat rakennuskohteen lyhyempi läpimenoaika, vähemmän vahingoittunutta tai pilaantunutta rakennusmateriaalia sekä pienempi lämmitys- ja kuivatustarve.

Saatavia hyötyjä ovat lisäksi lumitöiden väheneminen. Suojaa voidaan käyttää myös pölynhallintaan rakennuskohteessa ja sillä voidaan estää pölyn ym. leviäminen lähiympäristöön. Suojan käyttö parantaa myös työskentelyolosuhteita ja tehokkuutta sekä lisää työturvallisuutta.

TIEDOT


Kohde: Perinteinen ja lisäeristetty Leca-sorakatto sääsuojassa

Rakennuttaja: YIT Rakennus Oy

Arkkitehti: Aihio Arkkitehdit Oy

Rakennesuunnittelu: Vahanen Suunnittelupalvelut Oy (nyk. AFRY)

Kattourakoitsija: Kerabit/Nordic Waterproofing Oy

Leca-tuotteet: Leca®-sora 4–20 mm ja Leca®-sora 8–20 mm

Please register your details first

Areas of interest