Leca®-sora yhdistelmäkatto Espoon Saunalahdessa

Espoon Saunalahden Tyyrpuuri

Espoon Saunalahteen valmistui kaksi yli sadan asunnon asuinkerrostalokohdetta, joihin tehtiin tuulettuva ja turvallinen yhdistelmäkatto.

Lujatalo Oy rakensi Espoon lounaisrannikolle Saunalahteen kaksi yli sadan asunnon asuinkerrostalokohdetta, joihin tuli kätevästi asennettava ja tuulettuvana rakenteena turvallinen Leca®-sora ja EPS-yhdistelmäkatto.

Julkisivultaan kaareva Tyyrpuuri on kolmen porrashuoneen asuinkerrostalo, jonka Lujatalo rakensi Asuntosäätiölle. ”Talossa on B-rapun kohdalla keskitetty ilmanvaihdon konehuone, jonne kanavat on johdettu katon sisällä kaikista rapuista. Katolla on todella paljon tekniikkaa, joka kulkee Leca-sorakerroksen sisällä”, Lujatalon vastaava mestari Ari Mohell sanoo.

Lujatalon Saunalahteen Asuntosäätiölle ja Espoon Asunnoille rakentamissa yhteensä lähes 220 huoneiston kerrostaloissa on päädytty hybridikattoon, jossa on alimpana 100–200 mm:n EPS-eriste ja sen päällä keskipaksuudeltaan eri katoissa noin 800–1000 mm Leca-soraa.

Ongelmattomin ja nopein tehdä

”Leca-sorakatto on asuinkerrostaloissa kaikkein selkein, ongelmattomin ja yleisin kattoratkaisu, joka on myös nopea tehdä”, työmaapäällikkö Heikki Määttänen Leca-katto- ja vesikattourakoitsijana toimivasta Kerabit Oy:stä sanoo.

”Lisääntynyt tekniikka on helpointa sijoittaa Leca-sorakerroksen sisään ja kevytsoraan on helppo tehdä kattokaivoihin johtavat kallistukset. Muilla eristeillä leikkaustyötä ja sovittamista on järjettömän paljon. Tuulettuvana rakenteena kevytsorakatto on myös toiminnallisesti varma, koska kosteus pääsee poistumaan”, Määttänen jatkaa.

Aamulla aloitettu Leca-soran nosto torninosturiin kiinnitetyllä nostolaatikolla rekka-autosta ja levittäminen noin 500 m²:n laajuiselle katolle oli valmis iltapäivän alussa. Saman päivän aikana kahden hengen työryhmä oli myös levittänyt ja liipannut pumppuautolla katolle toimitetun noin neljän sentin paksuisen betonisen pintalaatan valmiiksi alustaksi vedeneristykselle.

Kevytsora kantaa tekniikan yli

Kohteen rakennesuunnittelija, projektipäällikkö Taija Karjalainen Sweco Rakennetekniikka Oy:stä kertoo, että kevytsoran paksuus valitaan etenkin hybridikatoissa tavallisesti sen mukaan, minkä verran katon sisään asennettavalle talotekniikalle ja kattokallistuksille tarvitaan tilaa.

”Asuinrakennusten loivissa katoissa kulkee käytännössä aina tekniikkaa, jonka kohdalla levyeristeiden käyttö on hankalaa. Kosteudenhallinta on rakentamisessa tärkeimpiä asioita, koska vesi ja kosteus aiheuttavat eniten ongelmia. Kevytsorakatoissa räystäiden kautta tapahtuvan tuuletuksen lisäksi katoille sijoitettavat alipainetuulettimet varmistavat rakenteen tuuletuksen ja kosteuden poiston”, Taija Karjalainen sanoo.

TIEDOT


Rakennuttaja: Asuntosäätiö

Arkkitehti: Arkkitehdit Hannunkari & Mäkipaja Oy

Rakennesuunnittelija: Sweco Rakennetekniikka Oy

Pääurakoitsija: Lujatalo Oy

Kattourakoitsija: Kerabit Oy

Leca-tuote: Leca®-sora 8–20 mm

Pyydä tarjous kattotuotteesta!

-
Marko Jelonen
Aluemyyntipäällikkö talonrakentamisen kevytsoraratkaisut
Myynti

040 125 7672

Please register your details first

Areas of interest