Alapohjan eristäminen Leca®-soralla

Leca-sora on luonnollinen ja ympäristöystävällinen materiaali alapohjan eristykseen. Mekaanisesti ja kemiallisesti kestävä kevytsoraeriste kestää ja säilyttää eristyskykynsä koko rakennuksen käyttöiän ja materiaali on mahdollista uudelleenkäyttää rakennuksen elinkaaren lopussa.

Nykyisten lämmöneristysmääräysten mukaisen U-arvovaatimuksen (U=0,16 W/m²K) täyttävät vähimmäispaksuudet ovat: 1 m:n reunakaistalla 300 mm Leca-sora KAP 4–20 mm ja 100 mm XPS-levy. Sisäalueella riittää 200 mm Leca-sora KAP 4–20 mm kerros ja 100 mm XPS-levy. 

Leca-sora KAP 4–20 mm on kapillaarisen nousukorkeuden tehokkaasti katkaiseva kevytsoralajike, joka on käsitelty lisäaineella kapillaarisen vedennousun estämiseksi. Käsittelyllä varmistetaan kapillaarisen nousukorkeuden jäävän alle 100 mm:iin, joka on merkittävästi pienempi kuin soralla tai murskeella.

Käsittelyaine ei sisällä haitallisia aineita eikä muutu ajan myötä. Se on saumaton eriste, joka on helppo puhaltaa paikalleen tai toimittaa 1 m³ suursäkeissä. Puhalluslajikkeiden pienin toimituserä on 10 m³.

Ratkaisun edut:

 • Helppo asentaa epätasaisellekin maapohjalle
 • Katkaisee veden kapillaarisen nousun
 • Alhainen hiilijalanjälki
 • Saumaton eriste
 • Kestävä ja palamaton
 • CE-merkitty lämmöneriste

Alapohjan eristäminen Leca®-soralla

 1. Anturamuotti
 2. Kevytsoraharkko 380 mm
 3. weber ML Leca® Laasti
 4. Leca®-sora KAP 4–20 mm
 5. Leca®-sora PUH 4–20 mm
 6. weber 137 Oikaisulaasti
 7. weber Sokkelipinnoite

Työohjeet

Maanvaraisessa lattiarakenteessa sisäpuolinen täyttö tehdään kokonaan Leca-kapillaarikatkosoralla tai routimattomalla soralla. Soratäytön yläpinta tasataan ja tiivistetään tärylevyllä siten, että vaaditut Leca-lämmöneristys ja -kapillaarikatkopaksuudet toteutuvat. Jos täyttö tehdään suoraan saven tai siltin päälle, kerrokset erotetaan suodatinkankaalla toisistaan. Anturan alle laitetaan kantavaa soraa, tarvittaessa kapillaarisuuden katkaisevaa sepeliä. 

Lattian alle tulevat vesi- ja viemärilinja sekä muut läpiviennit tuetaan ennen Leca-soratäyttöä. Mahdolliset metalliputket suojataan muovisella suojaputkella. Leca-soran yläpinnan korkotaso merkitään korkomerkein tai ohjausrimoin. Leca-sorakerrokset tiivistetään 80–100 kg tärylevyllä, 4–5 yliajokerralla. 

Puhallustoimituksissa ja pienissä kerrospaksuuksissa tiivistystarve voidaan arvioida tapauskohtaisesti. Tiivistyksen jälkeen Leca-soran pinta tasataan oikolaudalla lopulliseen korkeuteen ja poistetaan ohjausrimat. Tiivistetyn ja tasatun Leca-soraeristeen päälle asennetaan XPS-levyeristeet. Levyeristeiden päälle asennetaan mahdolliset lattialämmitysputket ja valetaan lattia joko Weberin pumpputasoitteella tai betonilla normaaleja valutapoja käyttäen.

Ota yhteyttä tai pyydä tarjous!

-
Marko Jelonen
Aluemyyntipäällikkö talonrakentamisen kevytsoraratkaisut
Myynti

040 125 7672

Please register your details first

Areas of interest