Alapohjan eristäminen Leca®-soralla

Savesta polttamalla valmistettu, mekaanisesti ja kemiallisesti kestävä kevytsoraeriste kestää ja säilyttää eristyskykynsä koko rakennuksen käyttöiän.

Nykyisten lämmöneristysmääräysten mukaisen U-arvovaatimuksen (U=0,16 W/m²K) täyttävät vähimmäispaksuudet ovat: 1 m:n reunakaistalla 300 mm Leca-sora KAP 4–20 mm ja 100 mm XPS-levy. Sisäalueella riittää 200 mm Leca-sora KAP 4–20 mm kerros ja 100 mm XPS-levy. 

Leca-sora KAP 4–20 mm on kapillaarisen nousukorkeuden tehokkaasti katkaiseva kevytsoralajike, joka on valmiiksi tehtaalla käsitelty lisäaineella kapillaarisen vedennousun estämiseksi. Käsittelyllä varmistetaan kapillaarisen nousukorkeuden jäävän alle 100 mm:iin, joka on merkittävästi pienempi kuin soralla tai murskeella.

Käsittelyaine ei sisällä haitallisia aineita eikä muutu ajan myötä. Se on saumaton eriste, joka on helppo puhaltaa paikalleen.

Ratkaisun edut:

 • Helppo asentaa epätasaisellekin maapohjalle
 • Katkaisee veden kapillaarisen nousun
 • Saumaton eriste
 • Kestävä ja palamaton

Alapohjan eristäminen Leca®-soralla

 1. Leca®-anturamuotti
 2. Leca® Lex -harkko RUH-380
 3. weber ML Leca® Laasti
 4. Leca®-sora KAP 4–20 mm
 5. Leca®-sora PUH 4–20 mm
 6. weber 137 Oikaisulaasti
 7. weber Sokkelipinnoite

Työohjeet

Maanvaraisessa lattiarakenteessa sisäpuolinen täyttö tehdään kokonaan Leca-kapillaarikatkosoralla tai routimattomalla soralla. Soratäytön yläpinta tasataan ja tiivistetään tärylevyllä siten, että vaaditut Leca-lämmöneristys ja -kapillaarikatkopaksuudet toteutuvat. Jos täyttö tehdään suoraan saven tai siltin päälle, kerrokset erotetaan suodatinkankaalla toisistaan. Anturan alle laitetaan kantavaa soraa, tarvittaessa kapillaarisuuden katkaisevaa sepeliä. 

Lattian alle tulevat vesi- ja viemärilinja sekä muut läpiviennit tuetaan ennen Leca-soratäyttöä. Mahdolliset metalliputket suojataan muovisella suojaputkella. Leca-soran yläpinnan korkotaso merkitään korkomerkein tai ohjausrimoin. Leca-sorakerrokset tiivistetään 80–100 kg tärylevyllä, 4–5 yliajokerralla. 

Puhallustoimituksissa ja pienissä kerrospaksuuksissa tiivistystarve voidaan arvioida tapauskohtaisesti. Tiivistyksen jälkeen Leca-soran pinta tasataan oikolaudalla lopulliseen korkeuteen ja poistetaan ohjausrimat. Tiivistetyn ja tasatun Leca-soraeristeen päälle asennetaan XPS-levyeristeet. Levyeristeiden päälle asennetaan mahdolliset lattialämmitysputket ja valetaan lattia joko Weberin pumpputasoitteella tai betonilla normaaleja valutapoja käyttäen.

Perustuksen teko ja routasuojaus Leca®-tuotteilla

Please register your details first

Areas of interest