Kaupungistumisen myötä yleistynyt entistä tiheämpi rakentaminen rajoittaa ympäristön vehreyttä. Onko kaupunkien tulevaisuus siis pelkkää betoniviidakkoa vailla vihreitä puistoja ja pihoja? Haastattelimme infra- ja viherrakentamiseen erikoistuneen Tieluiska Oy:n Juha Liukkosta. Katso video ja lue haastattelu alta!

Tieluiskan kasvualustatuotannossa tuotekehitystä ja myyntiä tekevä Liukkonen katsoo luottavaisin mielin viherrakentamisen tulevaisuuteen: ”Näen, että viherrakentaminen jatkuu vilkkaana tulevaisuudessa. Esimerkiksi kerrostalopihoissa vihreän määrä on vähentynyt ja tilalle on tullut kiveä. Jatkossa mennään entistä useammin katoille ja viherkattojen rakentaminen lisääntyy.”

Vihreät katot ovat tätä päivää

Viherkatoista puhuttaessa Liukkonen innostuukin silmin nähden. Tieluiska on toteuttanut ainutlaatuisen viherkaton kauppakeskus REDIin ja myös Pasilan Mall of Triplan kasvualustat ovat Tieluiskan käsialaa. Leca-soraa yritys käyttää viherkattojen kasvualustojen tekemiseen: ”Kaikissa viherkattojen kasvualustoissamme on käytetty Leca Finlandin tuotteita osana kasvualustoja ja alustavia rakenteita”, kertoo Liukkonen.

Leca-soraa käytetään viherkatoissa lämmöneristeenä, salaojituskerroksena sekä keventämässä kattomultaa. Viherrakentamisessa Leca-tuotteiden tärkeimmät ominaisuudet ovat tehokas vedenläpäisy- ja vedenpidätyskyky sekä pieni ominaispaino. 

Kun katon pinnan muotoilut tehdään Leca-soralla, syntyy salaojituskerros samalla kertaa. Leca-sora painaa vain seitsemäsosan perinteisen mursketäytteen ominaispainosta ja sen kuivatus on perinteisiä maa-aineksia nopeampaa. Hyvän vedenpidätyskykynsä ansiosta kevytsora sitoo kosteutta rakenteeseen auttaen säilyttämään maaperän kosteuden ja ravitsemaan kasvillisuutta. Toisaalta huokoisen sorakerroksen tehokkaasti läpäissyt sadevesi voidaan varastoida ja kierrättää keinokastelun avulla kuivan kauden aikana.

Laadukas kasvualusta on puhdas ja kohteeseen sopiva

Kasvualustan täytyy olla puhdas ja raaka-aineiden pitää olla puhtaita. Kasvualustan täytyy olla käyttötarkoitukseen sopiva. Tämä tarkoittaa, että kohdetta suunnitellessa tulee työselityksiin kirjata, mitä kasvualustalta vaaditaan. Suunnitteluvaiheen tärkeyttä ei siis sovi aliarvioida, mikäli haluaa, että kohteessa kukkii vielä muutaman vuoden kuluttua.

Tieluiska haluaa jakaa vahvaa kasvualustaosaamistaan rakennusprojektien kaikissa vaiheissa. ”Paitsi että olemme itse mukana kasvualustan toimittamisessa, olemme mielellämme mukana myös projektin alkuvaiheessa konsultoimassa suunnittelijoita ja rakentajia parhaiden ratkaisujen löytämiseksi”, toteaa Liukkonen. 

Heräsikö kysymyksiä? Ota yhteyttä!

Leca®-sora piti aikataulun kurissa Kempeleessä

Kempeleen Zatelliitin moottoritien työmaan kevennysrakenteeksi valittu Leca-kevytsora piti kustannukset ja aikataulun kurissa.
Lisää tietoa
Kempeleen Zatelliitin alueen eritasoliittymässä käytettiin Leca-kevennystä.
Uusi asuinalue rakennetaan peltoalueella.

Uuden asuinalueen kevennysrakenteet Leca®-sorasta

Liejuisella peltomaalla kevennyspaksuus ylittää paikoin metrin.
Lisää tietoa