Terveellisyys ja luontoarvot arvossaan messutaloissa

Terveellisyys ja luontoarvot arvossaan messutaloissa

Tuusulan Asuntomessujen kevytsoraharkkotalo Illyria on kestävä, käytännöllinen ja kaunis.

Tuusulan juhlavuoden 2020 Asuntomessut avautuivat poikkeusoloissa. Ainutlaatuisella Rykmentinpuistonalueella messujen teemat: kylämäinen yhteisöllisyys, asumisen terveellisyys sekä luonnonläheisyys saivat eristyksissä eletyn kevään jälkeen erityistä painoarvoa. 

Kaikkiaan kahdeksan hehtaarin laajuisella messualueella oli avoinna 33 kestävästi rakennettua kaupunkikotia. Rykmentinpuiston omakotitaloilla on omat, suojaiset ja nykyiseen tapaan hyvin helppohoitoiset, kivetyt pihansa. Asukkaat kohtaavat toisiaan yhteisöllisessä Puustellinmetsän puistossa.

Tämänvuotisissa messukohteissa sekä energiatehokkuus että kestävät, ympäristöystävälliset ratkaisut oli otettu monin tavoin huomioon niin suunnittelussa kuin rakentamisessakin. Myös hyvään sisäilmaan ja toimivaa akustiikkaan oli panostettu selvästi tavanomaista enemmän.

Messujen esimerkillisin kohde

Messujen kivitalokohteista edukseen erottuu Berishan perheen huolella suunniteltu, pieteetillä toteutettu ja persoonallisesti sisustettu Talo Illyria. Se on avara, valoisa, käytännöllinen, nimenomaan perheen tarpeisiin yhteistyössä Saint-Gobainin kanssa rakennettu koti – ei näyttely- tai myyntikohde. 

Talo Illyria suunniteltiin mahdollisimman pitkäikäiseksi ja kestäväksi kodiksi. Se näkyy materiaalivalinnoissa ja kuvastaa hyvin messujen teemoja. Illyria on eleetön, laadukas harkkotalo. Sen eristeharkoista rakennettu ulkoseinä on paitsi erittäin kestävä, myös palamaton, hiljainen, energiatehokas ja ympäristöystävällinen.

Yläpohjan tehokkaana lämmöneristeenä on pääosin kierrätyslasista valmistettu ISOVER InsulSafe Puhallusvilla ja lämmönjaosta huolehtii Weber Comfort Lämpölattia. Seinien pinnat on viimeistelty Weberin rappaus- ja pinnoitustuotteilla.

leca

Parempaa ääniympäristöä

Vietämme keskimäärin 90 % ajastamme sisätiloissa. Kodin sisäolosuhteilla: hyvällä sisäilmalla, toimivalla ääniympäristöllä, valaistuksella ja sopivalla lämpötilalla onkin siis erittäin suuri merkitys hyvinvoinnillemme. Nykyisin valitettavan monien uusien omakotitalojen ääniympäristöt jättävät toivomisen varaa. Harmia aiheuttavat niin tiloista toiseen hallitsematta kantautuvat äänet kuin kiusallinen kaikuisuuskin.

Akustiseen suunnitteluun ja huoneiden väliseen äänieristykseen kiinnitetään harvoin riittävästi huomiota. Monessa tilaratkaisultaan avoimessa kodissa vallitsee äänien sekamelska eikä makuuhuoneisiinkaan pääse rauhoittumaan.

Talo Illyriassa ääniympäristöön on kuitenkin paneuduttu huolella. Harkkorakenteen ansiosta tilojen välillä on hyvä ääneneristävyys. Olohuoneessa avaran tilan kaikuisuus on hoidettu vaimentavalla materiaalilla: asentamalla seinälle ääntä imevää materiaalia. 

Talo Illyrian olohuoneen kangaspintainen Ecophon Akusto Wall -seinälevy toimii tietenkin myös viehättävänä sisustuselementtinä.

leca

Samasta osoitteesta

Talon rakentaminen on haastava projekti, jota helpottaa melkoisesti, jos yhteen sopiviksi todetut, toimivat ja testatut materiaalit voi hankkia vaivattomasti samasta paikasta. Saint-Gobain Talo Illyrian rakentamisessa käytettiin mm. Gyprocin, Lecan, ISOVERin lämmöneristeitä ja Weberin tuotteita.

Please register your details first

Areas of interest