Uuden koulun piha-alueen kevennys helposti Leca®-soralla

Puotilan uuden koulun piha-alue kevennettiin Leca-soralla

Puotilan koulun tontin kevennysrakenteiden materiaali valittiin erityisesti toimitusvarmuuden vuoksi. 

Puotilan uusi alakoulu on Lujatalon elinkaarimallilla rakentama koulurakennus 530:lle ala-asteen oppilaalle ja 70:lle esikoululaiselle. Iltaisin ja viikonloppuisin koulun tiloja voivat käyttää esimerkiksi iltapäivä- ja liikuntakerhot, työväenopisto ja kaupunkilaiset.

Helsingin kaupunki omistaa syksyksi 2022 valmistuneen rakennuksen. Hankkeen toteuttaja Lujatalo Oy vastaa paitsi suunnittelusta ja rakentamisesta, myös huollosta, kunnossapidosta sekä energiankulutuksesta kaksikymmentä vuotta kiinteistön valmistumisen jälkeen.

Kaupungin ilmastotavoitteiden mukaisesti talosta rakennetaan erittäin energiatehokas ja hiilijalanjäljeltään pieni. Rakennuksessa käytetystä energiasta yli 15 % tuotetaan tontilla uusiutuvilla energiamuodoilla. Katolle asennetaan aurinkopaneeleita ja talon lämmityksessä käytetään maalämmön ja kaukolämmön hybridiratkaisua. 

Rakennuksen pää- ja arkkitehtisuunnittelija on arkkitehtitoimisto Verstas Arkkitehdit. Samojen suunnittelijoiden käsialaa on myös kesällä 2021 valmistunut Vuosaaren lukio, jonka käännettyjen kattojen kaatovaluihin käytettiin ensimmäistä kertaa Suomessa puhallettavaa Leca-sorabetonointia.

Haastavat perustusolosuhteet

Puotilan uuden ala-asteen rakennushankkeessa maarakennustöistä vastasi yrityksille maarakennuspalveluita pääkaupunkiseudun alueella tarjoava TekniRak Oy. 

Kuten pääkaupunkiseudulla on tavallista, perustusolosuhteet olivat kaikkea muuta kuin helpot: ”Tontti on pehmeä vanhan koulun purkamisen yhteydessä myllätty savipohja, jonka päällä onneksi on osin puretun vanhan koulun rakennekerroksia ja täyttöjä”, työnjohtaja Tero Pynnönen kertoo. Koulurakennus onkin perustettu paaluille ja savimaata kuljettu merkittäviä määriä pois. 

Kevennysrakenteet oli alun perin suunniteltu toteutettavaksi vaahtolasilla, mutta TekniRakin esityksestä materiaaliksi vaihdettiin Leca-sora. ”Erityisesti toimitusvarmuuden vuoksi”, Pynnönen painottaa. ”Vuonna 2020 vaahtolasia oli vaikea saada työmaille.”

Pynnösellä on Leca-sorasta myös hyviä kokemuksia vuosien varrelta. ”Olin jo kymmenisen vuotta sitten Vantaalla rakentamassa Tammiston tien varrella. Tammiston pellolla käytimme Leca-soraa parkkipaikkojen alle kevennyksiin ja talojen vierille”, hän muistelee. 

Puotilan uuden ala-asteen työmaalla Leca-sora kevennyksiä tarvittiin seinien vierustoille, sadevesi- ja viemärilinjojen päälle. Myös osia muista alueista kevennettiin. Kaikkiaan Leca-soraa kevennyksiin käytettiin reilu 2000 m³.

Täsmällisesti työmaalle

Kevennystäytöt työmaalla käynnistyivät maaliskuun 2021 puolivälissä. Pynnönen sanoo, että toimituksien suhteen kaikki sujui juuri niin kuin pitikin. Leca-soratoimitukset Leca Finlandin tehtaalta Kuusankoskelta tulivat suoraan suurimmaksi osaksi kaivantoon kipattuina.

”Nykyisillä ahtailla tonteilla ei ole mitään mahdollisuutta varastoida täyttömateriaalia. Sen on tultava juuri oikeaan aikaan silloin kun sitä tarvitaan. Meille tuli Leca-soraa 300 kuutiota kahdella autolla. Sellainen määrä Leca-soraa leviää jo aika suurelle alueelle”, Pynnönen naurahtaa. 

Kuormia ei ole myöskään mahdollista jäädä odottelemaan. ”Emme me ylempiä rakennekerroksia pääse tekemään ennen kuin kevennyskerrokset ovat paikallaan.”

Leca Finland Oy:n infrarakentamisen aluemyyntipäällikkö Susanna Vainio ymmärtää hyvin asiakkaiden todellisuuden, sillä hän käy työmailla varmistamassa toimitusten tullessa, että työtavat ovat varmasti selvillä ja kaikki kunnossa. ”Ongelmat saa nopeimmin paikan päällä selvitettyä ja ruusut ja risut tulevat heti perille”, hän vakuuttaa.

TIEDOT


Kohde: Puotilan koulun pihan kevennysrakenteet 
Tilaaja: Helsingin kaupunki
Urakoitsija: Lujatalo Oy
Maarakennusurakoitsija: TekniRak Oy
Leca-tuote: Leca®-sora 4–32 mm

Please register your details first

Areas of interest