Upeaa arkkitehtuuria kivitalossa

Kuva: Olli Urpela

Kirkkonummelle valmistunut talo on erinomainen esimerkki siitä, miten näyttävää, modernia arkkitehtuuria on harkkorakenteella helppo toteuttaa.

Näkymät toisen kerroksen 80-neliöiseltä terassilta sekä oleskelutilan koko seinän korkuisista ikkunoista elokuun auringon valossa kultaisena hehkuvan vehnäpellon yli kimaltelevalle Espoonlahdelle ovat henkeäsalpaavat kauniit. 

Vaikka rakennuksessa on bruttoneliöitä 224, se ei suinkaan vaikuta massiiviselta. Muurimaisia rakenteita keventävät laajat lasipinnat ja kaiken yllä kuin itsestään leijuva veistoksellinen katto.

Talon tyytyväinen omistaja Marko Hietasalo kertoo, että yleiskaava edellytti tontille 1,5-kerroksista rakennusta. Sellainen Talo Luomaranta onkin, vaikka ei siltä ehkä ensisilmäykseltä näytäkään. "Yläkerrassa on pinta-alaa vain puolet alakerran pinta-alasta", Hietasalo vakuuttaa.

Kun perinteinen harjakattoinen puolitoistakerroksinen talo oli poissuljettu ajatuksenakin, arkkitehti (SAFA) Sakari Heikkinen sai suunnitella uniikin, mieleenpainuvan, juuri kyseiselle tontille ja perheen tarpeisiin soveltuvan modernin kivitalon.

Kevytsoraharkot luonteva valinta

Uusi talo ei suinkaan ole Hietasalon ja hänen viisihenkisen perheensä ensimmäinen. Perheeseen kuuluvat vanhempien lisäksi kolme teini-ikäistä lasta sekä australianpaimenkoira Tyler. Perheellä on jo kokemusta niin omaan käyttöön rakennetuissa puu- kuin betonivaluharkkotalossakin asumisesta.

Itse asiassa Hietasalo on talon rakennuttamisen ammattilainen. Hän on yrittäjä, toinen pääkaupunkiseudulla eri kokoisia asuntokohteita rakentavan ja rakennuttavan Espoon Talokolmio Oy:n perustajista. Yrityksessä on myös viime vuosina keskitytty nimenomaan kivirakenteisten pientalokohteiden toteuttamiseen. Niitä valmistuu vuosittain kymmenkunta.

Olikin luontevaa lähteä toteuttamaan kotia omalle perheelle samalla konseptilla kuin rakennamme laadukkaita koteja asiakkaillemme. Harkkorakenne on toimivin ja kätevin ratkaisu erityisesti juuri tällaisen modernin arkkitehtuurin toteuttamiseen, hän sanoo.

Yksilöllinen pohjaratkaisu

Vaikka Hietasalo ei varsinaisesti itse taloaan rakentanutkaan, hän vastasi täysin sen rakennuttamisesta ja osallistui vahvasti talon suunnitteluun. Perheellä olikin selkeät toiveet pohjaratkaisulle, joita ei mikään talotehtaan mallitalo olisi voinut tarjota.

Alakerta haluttiin varata teini-ikäisten valtakunnaksi. Saunan ja kodinhoitohuoneen lisäksi sinne sijoitettiin jokaiselle yksityiset studiotilat: makuuhuone ja kylpyhuone omalla sisäänkäynnillä. Näin nuorisolla on rauha tulla ja mennä muita häiritsemättä. Alakerrassa on myös nuorille varattu oleskelutila, joka soveltuu vaikkapa peli- tai kotiteatterikäyttöön.

Yläkerrassa on omassa rauhassaan sijaitsevan vanhempien makuuhuoneen lisäksi yhtenäinen olohuone-keittiötila sekä koko talon pituinen terassi.

Monin tavoin energiatehokas

Suurista ikkunapinnoista tiloihin tulvii maksimaalisesti luonnonvaloa. Kivitalo on hiljainen, vaikkakaan sillä ei luonnonrauhassa ole suurtakaan merkitystä. Kun myös väliseinät on toteutettu harkkorakenteisina, perhesopu säilyy, vaikka kaikki eivät noudattaisikaan samanlaista vuorokausirytmiä.

Nopeasti ja tehokkaasti

Talon rakentaminen aloitettiin maarakennustöillä lokakuun alussa 2018 ja sisään perhe muutti toukokuussa 2019. Siinä vaiheessa sisätyöt olivat vielä hieman viimeistelyä vailla, piha vielä toteuttamatta ja julkisivu pinnoittamatta. "Aikataulu oli hyvin tiukka.

Sinänsä koko rakennusprojekti sujui Hietasalon mukaan erittäin hienosti. Jokainen osa-alue onnistui kuten pitikin ja vaikka aikataulu olikin tiukka, siinä pysyttiin. Ammattilaisilta rakentaminen sujuu niin kuin pitääkin.

TIEDOT


Kohde: Omakotitalo, 224 b-m²+ piharakennus 20 m²

Sijainti: Kirkkonummi

Rakennuttaja: Marko Hietasalo

Suunnittelija: Sakari Heikkinen/Arkkitehtitoimisto Sakari Heikkinen

Please register your details first

Areas of interest