Tyylikkään minimalistinen kivitalo täynnä luonnonvaloa

Kaunis italiainen keittiö

Atriumpihalle avautuvat suuret ikkunat ja lasiliukuovet luovat ulko- ja sisätilojen välille kiinnostavaa valon ja varjon leikkiä, joka taidokkaasti uutta ja vanhaa yhdistävän sisustuksen kanssa korostaa asunnon lämmintä kodikkuutta.

Mikko Voutilainen on rakennusalan yrittäjä, joka hakiessaan asiakkaalleen pientalon rakennuspaikkaa löysi hyvän mutta asiakkaan tarpeisiin hieman liian suuren tontin Raisiosta. Tontti miellytti myös Voutilaista ja hänen vaimoaan, ja niinpä he ehdottivat asiakkaalle paritalon rakentamista.

”Teimme kaupat tontista alkuvuodesta 2015 ja aloitimme paritalon rakentamisen samana kesänä. Olen rakentanut paljon harkkotaloja ja eristeharkko oli meille itsestään selvä valinta. Halusimme kivitalon, jossa kaikki ratkaisut ovat sekä rakennusmateriaalien että kalusteiden osalta laadukkaita ja kestäviä”, Voutilainen sanoo.

Paritaloasunnot ovat pohjaratkaisuiltaan toistensa peilikuvia. Kummankin asunnon huoneistoala on 147 neliötä. ”Atriumpihalle suurten lasiliukuovien ja ikkunoiden kautta avautuvat oleskelutilat, eli avoimesti toisiinsa liittyvät olohuone, ruokailutila ja keittiö ovat talon keskiosassa. Atriumpihan molemmin puolin on kaksi siipeä, joista toisessa ovat makuuhuoneet sekä toisessa arkieteinen, vaatekaapit, kodinhoitohuone ja sauna pesuhuoneineen”, Voutilainen kertoo asunnon pohjaratkaisusta, joka kiertyy atriumpihan ympärille U-muotoon.

Atriumpihalla on suuri, noin sadan neliön terassi. Sen yhteyteen on rakennettu kesäkeittiö. Terassin varustukseen kuuluu myös palju, jonka lämpimässä vedessä voi rentoutua kaikkina vuodenaikoina.

”Oleskelutiloista avautuu atriumpihalle neljän metrin lasiliukuovi. Yhteensä liukuovia on noin kymmenen metriä, eli kesällä yhteys terassille on sisätiloista hyvin avoin”, Voutilainen sanoo.

Moderni ilme vaaleilla rapatuilla julkisivuilla

”Pohjaratkaisussa toimiva arki on ollut keskeinen tavoite. Meillä ei ole kiintokalusteita missään muualla kuin tässä arkieteisen yhteydessä olevassa siivessä, jossa kaikki vaatehuolto hoituu kätevästi sekä puhtaiden että likaisten vaatteiden osalta”, Voutilainen sanoo. Atriumpiha avautuu länteen, eli iltapäivä- ja ilta-auringon suuntaan. Atriumpihaa kiertävien suurten ikkunoiden ansiosta aurinko paistaa sisätiloihin koko päivän.

Talon pääsuunnittelijaksi Voutilaiset valitsivat arkkitehti Tommy Gustafssonin turkulaisesta Arkkitehtitoimisto Tommy Gustafssonista. Hän sovitti yhteen toiveet atriumtalosta ja pohjaratkaisun keskeisistä asioista sekä sijoitti paritalon tontille niin, että tontti ja ilmansuunnat voitiin hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti.

”Talolle haettiin modernia, nykyaikaista ilmettä vaaleilla rapatuilla julkisivuilla. Atriumpiha ja sille avautuvat laajat ikkunapinnat olivat keskeisiä suunnittelun lähtökohtia. Olohuoneen yhteydessä olevasta ruokailutilasta ja keittiöstä on suora yhteys atriumpihalle suurten lasisten liukuovien kautta”, Gustafsson kertoo suunnittelun lähtökohdista ja tavoitteista, jotka toteutuivat sekä arkkitehdin että asukkaiden mielestä erinomaisesti.

”Tämä on yksi suosikkitaloistani, joissa olen ollut pääsuunnittelijana”, Gustafsson sanoo. Voutilaisilla asuu kotona vanhempien lisäksi enää lähes aikuinen kuopus ja koira, ja siksi heidän asunnossaan päämakuuhuone on samankokoinen kuin viereisen asunnon kaksi erillistä makuuhuonetta yhteensä.

Kivitalo on kestävä ja helppohoitoinen

”Kivitalossa modernin ilmeen antava yhtenäinen rappauspinta on helpompi ja luontevampi toteuttaa kuin puutalossa, jossa rappauspintojen käyttö edellyttää työläämpiä ja monimutkaisempia levyratkaisuja. Myös kosteudenkestävyys on parempi, eikä kivitalo vaadi yhtä paljon ylläpitoa kuin puutalo. Harkot soveltuvat hyvin myös rinnerakentamiseen ja muuhun maanvastaiseen rakentamiseen”, Gustafsson luettelee kivitalon etuja, joita hän arkkitehtina arvostaa.

Harkkotalon suunnittelussa on arkkitehdin mukaan tärkeää huomioida moduulimitoitus. ”Tällöin työ sujuu työmaalla mahdollisimman helposti ja hukka voidaan minimoida”, Gustafsson sanoo. Hän on ollut aiemmin laatimassa alueen asemakaavaa.

”Kaava mahdollisti toimivan paritalon rakentamisen niin, että tontti voitiin hyödyntää tehokkaasti. Kaavassa ei ollut myöskään vaatimusta harjakatosta, ja siksi paritaloon voitiin valita atrium-ratkaisuun parhaiten soveltuva tasakatto. Tasakatto on varustettu ulkopuolisella vedenpoistolla, joka on sisäpuolista vedenpoistoa turvallisempi ja varmatoimisempi ratkaisu Suomen vaihtelevissa sääoloissa”, Gustafsson sanoo.

Kivitalo on tiivis ja energiatehokas

Voutilainen kertoo, että talon julkisivut on tehty 380 mm:n paksuisesta eristeharkosta. "Eristeharkon U-arvo on markkinoiden parhaimpien joukossa, ja siksi sillä saavutetaan erittäin hyvä energiatehokkuus”, Voutilainen sanoo.

Väliseinät on tehty 88 mm:n paksuisista väliseinäharkoista. Sama harkko soveltuu sekä kuivien että kosteiden tilojen kantamattomiin väliseiniin. Harkot muurataan ohutsaumamuurauksella, jossa laastia tarvitaan vain murto-osa perinteiseen muuraukseen verrattuna, mikä nopeuttaa ja tehostaa muuraustyötä.

”Runko nousee suurikokoisista harkoista nopeasti. Molemmin puolin tasoitetusta ja rapatusta harkkotalosta tulee erittäin ilmatiivis, mikä on tärkeä edellytys hyvälle energiatehokkuudelle. Harkkotaloon on myös kätevä tehdä sähköasennukset”, Voutilainen kertoo harkkorakentamisen eduista.

Kiviseinät tehokas kontrasti italialaisille keittiökalusteille

”Sisäpuolelle halusimme seiniin ja lattioihin ainoastaan betonipintaa, jotka on tehty Weberin tasoitteilla. Seinissä on luonnollisen värinen betonitasoite, joka on hierretty ja liipattu. Meillä ei ole yhtään maalattua seinää”, Voutilainen kertoo.

Vaaleanharmaat ja eläväpintaiset seinät sekä Weberin vaalea Design Plaano -lattia muodostavat hienon taustan ja kontrastin italialaisille keittiö- ja kiintokalusteille, joissa on lasipintaa ja alumiinia. Myös valaisimet ovat italialaisia.

Pesuhuoneen ja saunan suurikokoiset laatat ovat tyylikkäitä ja kaikki yksityiskohdat talossa huolellisesti viimeisteltyjä. Voutilaisen yritys Mivox Oy on tehnyt paritalon rakennustyöt harkkorungosta pintojen viimeistelyyn.

Talotekniikassa ja teknisissä varusteissa on panostettu helppokäyttöisyyteen. Puhdaslinjaisesta arkkitehtuurista pienimpiin yksityiskohtiin voi nähdä sen, että tämä talo on ammattilaisten suunnittelema ja rakentama. ”Olemme olleet hyvin tyytyväisiä uuteen kotiimme”, Voutilainen sanoo.

TIEDOT


Kohde: Paritalo kevytsoraharkoista

Sijainti: Raisio

Arkkitehti: Arkkitehtitoimisto Tommy Gustafsson

Urakoitsija: Mivox Oy

Please register your details first

Areas of interest