Suomen vanhimman urheilukentän routasuojaus

Eläintarhan urheilukenttä Vastavalo Oy

Eläintarhan kenttä on Helsingin Taka-Töölössä Eläintarhan puistossa sijaitseva urheilukenttä, joka valmistui vuonna 1910. Kenttä toimi Helsingin pääurheilukenttänä vuoteen 1938 saakka. Kenttää on peruskorjattu useita kertoja sen valmistumisen jälkeen. Kentän routasuojaus tehtiin kevytsorasta.

Viimeisin peruskorjaus valmistui vuonna 2012, kun urheilukentän juoksuradat ja suorituspaikat peruskorjattiin yleisurheilun EM-kisoja varten, jotta perinteikäs urheilukenttä täyttäisi kansainvälisen yleisurheiluliitto IAAF:n vaatimukset. Kenttä palveli kisojen ajan urheilijoiden harjoittelupaikkana. Peruskorjaus kustansi 1,5 miljoonaa euroa, ja sen yhteydessä uusittiin muun muassa juoksuratojen ja suorituspaikkojen pinnoitteet.

Suunnittelun ja toteutuksen haasteena oli kentän takasuoraa vaivannut epätasainen ja voimakas routiminen. Routasuojauksen haasteellisuutta lisäsi juoksuratojen käyttö talvisin myös luisteluratana. Lisäksi pohjatutkimuksissa havaittiin, että paikoin pohjavesi on vain noin puolen metrin syvyydessä.

Routasuojaus kevytsoralla

Suunnitteluratkaisuksi valittiin routaeriste- ja kevennysrakenteen tekeminen Leca-kevytsorasta. Kevennysrakenne ulotettiin noin 300 mm vahvuisena koko uusittavalle alueelle, näin saavutettiin yhtenäinen rakenne koko kentän alueella.

Onnistuneella toteutuksella kentän rakennekerrokset saatiin korjattua ilman, että pohjamaalle aiheutuisi ylimääräistä lisäkuormitusta ja sen myötä painumia.

Leca-kevytsora toi tähänkin projektiin tehokkaan ja ympäristöystävällisen ratkaisun, joka on säilyttänyt toimivuutensa jopa 2012–2013 välisenä, poikkeuksellisen ankarana, talvena. Projektissa käytettiin yhteensä noin 3150 m³ Leca-kevytsoraa.

TIEDOT


Kohde: Eläintarhan kentän routaeriste- ja kevennysrakenteet

Sijainti: Helsinki

Geosuunnittelu: Sito Oy (nyk. Sitowise)

Tilaaja: Helsingin kaupungin liikuntavirasto

Leca-tuotteet: 3150 m³ Leca-soraa

Please register your details first

Areas of interest