Puutarhamainen viherkatto Oslossa

Leca_viherkatto_Oslo (2)

NORJA Oslon uudessa ja nykyaikaisessa kaupunginosassa sijaitsee puutarhamainen viherkatto, jossa on käytetty Leca-kevytsoraa.

Puutarhamaisille viherkatoille on tyypillistä, että niitä käytetään puutarhoina aivan kuten maanpinnan tasollakin olevia puutarhoja. Leca-soraa voidaan käyttää kasvualustasekoituksessa sekä tehokkaana salaojituskerroksena. Norjassa, Bjørvikan upeassa kaupunginosassa, on rakennettu näyttävä viherkatto.

Viherkattojen ja kattopuutarhojen avulla kaupungista voidaan tehdä vihreämpi – silloinkin, kun se on rakennettu tiiviisti ja talot ovat korkeita.

”Leca-kevytsoran käyttäminen katolla on meidän kannaltamme hyvin kätevää. Se on kevyttä, minkä ansiosta sen kanssa on helppo työskennellä, ja se antaa hyvän alustan kasveille”, sanoo puutarhuri Jostein Sundby, Vital Vekst AS:ta, joka on erikoistunut asuinrakennusten viherkattojen rakentamiseen.

Menetelmää käytetään yleisesti muuallakin Euroopassa, ja viime vuosina sitä on sovellettu yhä enemmän myös Norjassa. Bjørvikassa, Oslon uudessa ja nykyaikaisessa kaupunginosassa, viranomaiset ovat määränneet, että puolet katoista on rakennettava viherkatoiksi.

Viherkattojen vedenpidätyskyky

Tärkein syy viherkattojen rakentamiseen on kaupungistuminen ja tiivis rakentaminen, jotka usein häiritsevät tai tuhoavat alueen luonnollista sadevedenpoistojärjestelmää. Viherkattoja käytetään salaojittamiseen, sadeveden varastointiin ja pidätykseen. Näin vesi sitoutuu viherkattoon, jolloin sadevesijärjestelmä ei ylikuormitu. Tämä puolestaan ehkäisee vahinkoja ja tulvimista maanpinnan tasolla.

TIEDOT


Kohde: Puutarhatyyppinen katto, Oslo

Leca-tuotteet: Leca-kevytsora 10–20 mm ja 4–10 mm

Please register your details first

Areas of interest