Putkilinjaratkaisun lämmöneristys ja kevennys Leca®-sorasta

Kevytsora putkilinjaratkaisun kevennyksenä Kuopiossa.

Kuopion keskustasta kymmenisen kilometrin päässä sijaitsevaan Hiltulanlahteen nousi vuonna 2019 viihtyisä omakoti- ja rivitaloalue. Alueella oli haastavat pohjaolosuhteet sekä paineellista pohjavettä. Putkilinjaratkaisun lämmöneristys ja kevennys päätettiin tehdä Leca®-sorasta.

Kevään 2018 aikana Kuopion kaupungin kuntateknisistä rakennus- ja huoltotöistä vastaava Mestar saneerasi Hiltulanlahdessa osuutta Vanurannankadusta ja siitä haarautuvaa Kullaankatua.

Katuosuuksien kunnostuksen yhteydessä uutta asuinaluetta varten asennettiin myös vesihuollon putkilinjat, Ø 63 mm:n vesijohto ja saman kokoinen paineviemäri taloliittymineen.

Kevennys huonosti kantavalle pohjavesialueelle

"Ennen kohteen suunnittelua tehdyissä maaperätutkimuksissa selvisi, että molemmilla katuosuuksilla maaperässä on paineellista pohjavettä. Lisäksi Vanunrannankadun maaperä osoittautui hyvin huonosti kantavaksi", työmaapäällikkö Hannu Kinnunen kertoo.

Suunnittelija päätyi Kullaankadun osuudella normaaliin kiviaineksilla toteutettuun katurakenteeseen. Vanunrannankadun osuudella hän päätyi siihen, että Leca-sorakerros keventäisi hyvin kokonaiskuormaa putkilinjan päällä. Samalla Leca-sorakerros toimii lämmöneristeenä. Näin putkilinjat voidaan jättää 1,30 m:n syvyyteen, kun ne Kuopion pakkasolosuhteessa muutoin olisi sijoitettava kahden metrin syvyyteen.

Joustavat ja nopeat toimitukset

Leca-sora 4–32 mm toimitettiin työmaalle Leca Finlandin tehtaalta Kuusankoskelta. Vaikka matkaa on lähes 300 km, toimitukset sujuivat Kinnusen mukaan moitteetta.

"Tavaran tilaamisessa olimme sopineet viikon varoitusajasta. Jouduimme ottamaan kaikki kuormat välivarastoon työkohteen ahtauden takia. Eräässä vaiheessa tavara välivarastossa alkoi ehtyä ja jouduimme kysymään onnistuisiko toimittaminen nopeammin. Tavarantoimittaja pystyi hyvin reagoimaan tilaukseemme vain kolmen päivän ennakolla", Kinnunen kertoo tyytyväisenä.

Kaikkiaan 260:n metrin kadunpätkälle asennettiin Leca-soraa noin 1300 m³. Leca-soran päälle jakavaksi kerrokseksi ja kantavaksi kerrokseksi tulee kalliomursketta. Se sai painua vajaan vuoden ja katujen asfaltointi tehtiin syksyllä 2019.

TIEDOT


Kohde: Vanurannankadun saneeraus ja vesihuollon rakennustyöt

Sijainti: Hiltulanlahti, Kuopio

Rakennuttaja: Kuopion kaupunki, Kuopion Vesi

Urakoitsija: Mestar

Suunnittelu: Kuopion kunnallistekninen suunnittelu / AFRY

Pyydä tarjous kevennysmateriaalista!

-
Susanna Wallenius
Aluemyyntipäällikkö infra- ja viherrakentaminen
Myynti

040 172 1928

Please register your details first

Areas of interest