Nopea välitilan täyttö puhallettavalla Leca®-soralla

Kivistön palvelukeskukseen puhallettiin Leca-soraa

Vantaan Kivistön valmistuneelle lähipalvelukeskukselle haetaan GOLD-tason LEED-ympäristösertifikaattia.

Lehto Tilat Oy rakensi Kivistöön jo pitkään odotetun lähipalvelukeskuksen Vantaan kaupungin järjestämän kilpailun voittaneen Arkkitehtitoimisto ARCO:n suunnitelman pohjalta.

Vaiheittain toteutetussa kokonaisuudessa ensimmäiseksi valmistuneeseen osaan sijoitettin muun muassa päivittäistavarakauppoja, terveyskeskus, kirjasto, ravintoloita, kuntosali, linja-autoasema sekä muita peruspalveluita ja myymälöitä. Ankkurivuokralaisiksi keskukseen saatiin Lidl ja S-market. Lähipalvelukeskuksen omistaa Erikoissijoitusrahasto eQ.

Kestäviä ratkaisuja

Kivistön palvelukeskuksen suunnittelussa ympäristönäkökohdat otettiin huomioon kokonaisvaltaisesti ja ratkaisuja optimoitiin monitavoiteoptimoinnin avulla. Rakennus sijoittuu A-energialuokkaan. Sen mahdollistaa energiatehokas vaipparakenne ja uusiutuvaa energiaa hyödyntävät talotekniset ratkaisut.

Ympäristönäkökohdat ja ratkaisujen kestävyys on otettu huomioon kaikessa rakentamisessa. Syyskuun lopussa vuonna 2022 puhallusvillaurakointia, suurtehoimurointia ja -puhallusta urakoiva Anpe Oy toteutti välitäytön puhallettavalla, raekooltaan 4-20 mm:n Leca-soralla.

Luonnollinen täyttömateriaali

Hyvin maanvaraisten alapohjien lämpöeristämiseen, routasuojauksiin ja kevennysperustuksiin soveltuvaa Leca-soraa hyödynnetään paljon myös tyhjän tilan täytössä niin peruskorjauksissa kuin uudisrakentamisessa. 

”Puhallettavaa Leca-soraa käytetään mm. kapillaarikatkona alapohjarakenteissa sekä kevyinä täyttöinä muissa rakenteissa, kuten välipohjissa ja katoilla”, kertoo puhallusurakoitsijan työpäällikkö Pete Opas.

Kivistön palvelukeskuksen työmaalla Leca-soratäyttö tuli kuitenkin väestönsuojan ja liiketilan lattian välisen tilan täytöksi. ”Päälle asennettiin/valettiin myöhemmin liiketilan lattiarakenteet”, Opas selittää.

”Käytämme Leca-soraa mielellämme täytöissä, koska se on helppo toimittaa suoraan tehtaalta kohteeseen ja asentaa puhaltamalla autosta. Kevyellä materiaalilla ei myöskään ole painorajoituksia. Sitä on helppo työstää ja tasata”, Opas lisää.
 
”Leca-sora on savesta tehty luonnonmukainen materiaali, josta ei haihdu sisäilmaan haitallisia yhdisteitä. Materiaali on myös M1-luokiteltu. Sen käyttö on siten rakentamisessa turvallista.”

Lattian välitilan täyttö oli kooltaan tällä kertaa vain 35 m³, mutta suurempiakin täyttöjä toteutetaan säännöllisesti. 

Anpe puhaltaa Leca-soran suoraan täyttöön puhallusautolla, mutta haluttaessa materiaali voidaan tuoda työmaalle myös kasettiautolla. Kivistön lähipalvelukeskus  valmistui syksyllä 2023.

TIEDOT


Kohde: Kivistön lähipalvelukeskus, välitilan täyttö
Sijainti: Vantaa
Rakennuttaja: Lehto Tilat Oy
Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtitoimisto ARCO
Puhallusurakoitsija: Anpe Oy
Leca-tuote: Leca®-sora PUH 4–20 mm irto

Please register your details first

Areas of interest