Nopea välitilan täyttö puhallettavalla Leca®-soralla

Kivistön palvelukeskukseen puhallettiin Leca-soraa

Vantaan Kivistön valmistuvalle lähipalvelukeskukselle haetaan GOLD-tason LEED-ympäristösertifikaattia.

Lehto Tilat Oy rakennuttaa Kivistöön jo pitkään odotettua lähipalvelukeskusta Vantaan kaupungin järjestämän kilpailun voittaneen Arkkitehtitoimisto ARCO:n suunnitelman pohjalta.

Vaiheittain toteutettavassa kokonaisuudessa ensimmäiseksi valmistuvaan osaan sijoittuu muun muassa päivittäistavarakauppoja, terveyskeskus, kirjasto, ravintoloita, kuntosali, linja-autoasema sekä muita peruspalveluita ja myymälöitä. Ankkurivuokralaisiksi keskukseen tulee Lidl ja S-market. Lähipalvelukeskuksen omistaa Erikoissijoitusrahasto eQ.

Kestäviä ratkaisuja

Kivistön palvelukeskuksen suunnittelussa ympäristönäkökohdat on otettu huomioon kokonaisvaltaisesti ja ratkaisuja optimoidaan monitavoiteoptimoinnin avulla. Rakennus sijoittuu A-energialuokkaan. Sen mahdollistaa energiatehokas vaipparakenne ja uusiutuvaa energiaa hyödyntävät talotekniset ratkaisut.

Ympäristönäkökohdat ja ratkaisujen kestävyys on otettu huomioon kaikessa rakentamisessa. Syyskuun lopussa vuonna 2022 puhallusvillaurakointia, suurtehoimurointia ja -puhallusta urakoiva Anpe Oy toteutti välitäytön puhallettavalla, raekooltaan 4-20 mm:n Leca-soralla.

Luonnonmateriaali täytössä

Hyvin maanvaraisten alapohjien lämpöeristämiseen, routasuojauksiin ja kevennysperustuksiin soveltuvaa Leca-soraa hyödynnetään paljon myös tyhjän tilan täytössä niin peruskorjauksissa kuin uudisrakentamisessa. 

”Puhallettavaa Leca-soraa käytetään mm. kapillaarikatkona alapohjarakenteissa sekä kevyinä täyttöinä muissa rakenteissa, kuten välipohjissa ja katoilla”, kertoo Anpen silloinen työpäällikkö Pete Opas.

Kivistön palvelukeskuksen työmaalla Leca-soratäyttö tuli kuitenkin väestönsuojan ja liiketilan lattian välisen tilan täytöksi. ”Päälle asennetaan/valetaan myöhemmin liiketilan lattiarakenteet”, Opas selittää.

”Käytämme Leca-soraa mielellämme täytöissä, koska se on helppo siirtää suoraan tehtaalta kohteeseen ja asentaa puhaltamalla suoraan autosta. Kevyellä materiaalilla ei myöskään ole painorajoituksia. Sitä on helppo työstää ja tasata”, Opas lisää.
 
”Leca-sora on savesta tehty luonnonmukainen materiaali, josta ei liukene mitään haitallisia aineita. Sen käyttö on siten rakentamisessa turvallista.”

Lattian välitilan täyttö oli kooltaan tällä kertaa vain 35 m³, mutta suurempiakin täyttöjä toteutetaan säännöllisesti. 

Anpe puhaltaa Leca-soran suoraan kohteeseen puhallusautolla, mutta haluttaessa materiaali voidaan tuoda työmaalle myös kasettiautolla. Kivistön lähipalvelukeskus valmistuu arvion mukaan alkusyksystä 2023.

TIEDOT


Kohde: Kivistön lähipalvelukeskus, välitilan täyttö
Sijainti: Vantaa
Rakennuttaja: Lehto Talo Oy
Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtitoimisto ARCO
Puhallusurakoitsija: Anpe Oy
Leca-tuote: Leca®-sora PUH 4–20 mm irto

Please register your details first

Areas of interest