Näyttävät ja laadukkaat kivitalot ovat kysyttyjä

Tyylikäs viiden asunnon yhtiö Mankkaalla rakennettiin kevytsoraharkoista.

Espoon Mankkaalle valmistui tyylikäs viiden asunnon kivitaloyhtiö. Laadukkaita kivitaloja rakentamalla rakennusliikkeen on helppo profiloitua.

Asunto-osakeyhtiö Espoon Porttitie 13 valmistui kesän korvalla 2019 Espoon Mankkaalle. Neljä yhtiön asunnoista sijoittuu paritaloihin ja suurin, 136-neliöinen erillistaloon. Kullakin asunnolla on oma autokatos sekä etelään avautuva valoisa piha.

Arkkitehtuuriltaan modernit asunnot on sijoitettu pitkälle kadunvarsitontille siten, että kaikki tila on käytetty hyväksi maksimaalisesti. Valoisat ja oleskelutilat sijaitsevat toisessa kerroksessa ja jatkuvat terasseille. Olohuoneisiin tuo avaruutta myös vino, nouseva sisäkatto.

Kivitaloja rakentamalla erottuu

Espoon Porttitie 13:n toteutti vuonna 2000 perustettu, eri kokoisia asuntokohteita rakentavan ja rakennuttavan Espoon Talokolmio Oy. Viime vuosina yritys on keskittynyt nimenomaan kivirakenteisten pientalokohteiden toteuttamiseen. Niitä valmistuu vuosittain kymmenkunta.

"Se on juuri sopiva määrä tällä porukalla toteutettavaksi, huomauttaa toinen yrityksen perustajista", yrittäjä Marko Hietasalo.

Pääkaupunkiseudulla on valmiiden pientaloasuntokohteiden tarjontaa siinä määrin, että jos rakennusliike haluaa menestyä, on löydettävä oma markkinarakonsa.

Hietasalon mukaan laadukkaiden, hieman hinnakkaampien kivitalojen rakentaminen on Espoon Talokolmiolle osoittautunut erinomaiseksi keinoksi profiloitua. "Kysyntää arkkitehtien suunnittelemille, yksilöllisille ja laadukkaille kivitaloratkaisuille kyllä löytyy."

Kun tulevat asukkaat ovat mukana hankkeessa jo alusta alkaen, heillä on mahdollisuus myös vaikuttaa erittäin paljon asuntojensa sisustusratkaisuihin. Näin lopputulos on varmasti yksilöllinen, juuri sellainen, kuin tulevat asukkaat kodiltaan haluavat.

Kompakteja ja hyvin suunniteltuja

Uudet omakotitalot ovat nykyisin huomattavasti aikaisempaa maltillisemman kokoisia. Hietasalo sanoo, että myös valmiiden pientaloasuntojen ostajat etsivät aiempaa kompaktimpia koteja. Asunnosta on löydyttävä kaikki tarvittava, mutta ylimääräisiä, turhia tiloja lämmitettäväksi ja ylläpidettäväksi. 

"Se edellyttää suunnittelijalta todellista ammattitaitoa. Kaikki toiminnot on saatava mahdutettava ja tilojen on silti oltava toimivia, valoisia ja avaria. Lisäksi talojen tulee olla yksilöllisiä, kauniita ja vielä kustannustehokkaita toteuttaakin", hän naurahtaa.

Paikallarakentamisella lähes mahdottomalta kuulostava yhtälö on toteutettavissa ja nimenomaan harkkorakenne on osoittautunut toimivimmaksi ja kätevimmäksi ratkaisuksi.

Kevytsoraharkoilla monimuotoisten, yksilöllisten pientalojen toteuttaminen ei ole minkäänlainen ongelma. Myös tontin asettamat haasteet, kuten maaperä ja korkeussuhteet on helppo ottaa suunnittelussa ja toteutuksessa huomioon.

Vaikka kyseessä onkin paikallarakentaminen, urakoitsijalle harkkorakenne on kustannustehokas valinta: lämpöeristetty ulkoseinä nousee nopeasti. Ammattirakentajalta valmista seinää nousee 12–14 m² päivässä. Myös sisätiloissa seinät voidaan toteuttaa harkkorakenteisina. Samalla tilojen välille saadaan hyvä ääneneristävyys. Erityisesti pienissä asunnoissa se on tärkeä laatutekijä.

Kevytsoraa myös kevennysperustuksessa

Lecan tuotteita ei käytetty Porttitie 13:n rakentamisessa ainoastaan harkkojen materiaalina, vaan myös perustamisvaiheessa. Tontin perustusolosuhteet olivat nimittäin varsin haasteelliset – saviset, kuten pääkaupunkiseudulla on usein asian laita. Siksi kohteen asuinrakennukset on perustettu teräsputkipaaluanturoitten varaan.

Koska savipohja ei ollut pelkästään pehmeä, vaan suorastaan vetelä, talojen väliin sijoittuvien autokatosten alle tarvittiinkin pihatien alla kulkevien putkilinjojen nousemisen estämiseksi kevennykset. Jokaisen autokatoksen pohjaan puhallettiin Leca-soraa n. 700 mm:n kerros.

Paitsi kevennykseen ja täyttöihin, Leca-sora sopii tietysti erinomaisesti myös lämmön- ja routaeristyksiin. Autokatosten pohjan lisäksi Leca-soraa puhallettiin Espoon Porttitie 13:n autokatoksissa jonkin verran myös eristeeksi autokatosten viereen ja eteen.

TIEDOT


Kohde: Asunto Oy Espoon Porttitie 13

Sijainti: Mankkaa Espoo, Suomi

Rakennuttaja: Espoon Talokolmio Oy

Suunnittelija: Arkkitehdit Sankari/Jarkko Niiranen

Rakennesuunnittelija: Uudenmaan Pohjatutkimus/Mikko Kouri

Please register your details first

Areas of interest