Musiikin uudisrakennuksen näyttävä Leca®-sorakatto

Soiva-talon katolla käytettiin eristeenä Leca-soraa.

Arabian kampukselle valmistuneen Leca-sorakaton toteutti Broofing Oy.

Arabiakortteli Helsingissä on kokenut huomattavan muodonmuutoksen, kun alun perin tehdaskäytössä ollut 15 hehtaarin kiinteistökokonaisuus on muutettu vähitellen opetus-, kulttuuri-, toimisto- ja liiketiloiksi. SRV toteutti Varman Arabia 135 -kiinteistökehityshankkeen, johon sisältyi sekä peruskorjaus- että uudisrakennustöitä.

Rakennuksessa on näyttävä kevytsorakatto, joka sulautuu saumattomasti isoon lasikattoon. Tämä poikkeuksellisen muotoinen katto kattaa 430 neliömetrin alueen. Rakenteellisten vaatimusten vuoksi kattokaivot sijoitettiin katon toiseen reunaan, mikä aiheutti poikkeuksellisen jyrkät katon kaadot.

Hämeentie 135:ssä sijaitseva Soiva-rakennus valmistui vuoden vaihteessa 2020–2021. Rakennus, joka on Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Pop & Jazz Konservatorion yhteiskäyttöön tarkoitettu, käsitti matalan rakennuksen purkutyöt helmikuussa 2019, maarakennustyöt keväällä ja perustustyöt alkukesällä samana vuonna.

Soiva-rakennus koostuu kuudesta maanpäällisestä ja yhdestä maanalaisesta kerroksesta, ja sen pinta-ala on 7 500 bruttoneliömetriä. Rakennuksessa on monipuolisia harjoitussaleja, äänitysstudioita ja moderneja oppimistiloja.

Katto kokonaisurakkana

Soiva-talon kattourakasta kantavasta laatasta ylöspäin vastasi vesikatto- ja pihakansisaneerauksiin erikoistunut Broofing Oy. Etelä-Suomen alueella toimivan yrityksen henkilökunnalla on kymmenien vuosien kokemus alalta ja sen toimenkuvaan kuuluvat myös erilaiset huolto- ja korjaustyöt. 

”Kattourakat ovatkin meillä usein juuri tällaisia kokonaispaketteja, jolloin vastaamme kokonaisuudesta holvista ylöspäin”, toimitusjohtaja Mikko Kahelin kertoo. 

Musiikin uudisrakennuksen kattourakassa osuutemme käynnistyi bitumisen höyrynsulun asennuksella. Sen jälkeen rakensimme räystäät ja asensimme pollarit. Kun IV-, putki- ja sähköurakoitsijat olivat tehneet omat osuutensa, pääsimme jatkamaan.

Leca-sorakattoja toteutetaan nykyisin niin hybridiratkaisuna kuin puhtaina Leca-sorakattoinakin. Soiva-talon kevytsorakatto toteutettiin sääsuojassa hybridiratkaisuna. Leca-sorakerroksen alla käytettiin EPS-eristekerrosta. 

”Leca-sorakerroksen paksuus hybridiratkaisuna toteutettavalla katolla on 50–60 cm. Perinteinen Leca-sorakatto on puolestaan keskivahvuudeltaan metrin luokkaa, jonne saadaan hyvin piilotettua myös tekniikka. Pyöreän muotonsa vuoksi Leca-sora täyttää kolot ja putken aluset ja huokoisen koostumuksensa ansiosta Leca-sora on myös hyvin eristävä materiaali. Pitkäikäisenä ja luonnonmukaisena materiaalina Leca-sora on 100 %:sti uudelleenkäytettävissä”, kertoo Leca Finlandin edustaja.

Soiva-talon katolle toimitettiin 8–20 mm:n Leca-soraa elokuussa 2020 noin 160 m³. Mikko Kahelin kertoo, että Leca-soran toimitukset työmaalle tulivat ajallaan. ”Joskus jopa liiankin täsmällisesti”, hän nauraa. ”Yhteistyö sujui todella hyvin!”

TIEDOT


Kohde: Soiva-rakennuksen kevytsorakatto
Sijainti: Toukola, Helsinki
Rakennuttaja: Eläkeyhtiö Varma
Pää- ja arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehdit Tommila Oy
Rakennesuunnittelu: Sweco Rakennetekniikka Oy
Pääurakoitsija: SRV
Kattourakointi: Broofing Oy
Leca-tuotteet: Leca®-sora katto 8–20 mm

Tilaa uutiskirjeemme

Please register your details first

Areas of interest