Musiikin uudisrakennuksen näyttävä Leca®-sorakatto

Arabianrannassa sijaitsevan Musiikin uudisrakennuksen katolle toimitettiin Leca-soraa vuonna 2020

Arabian kampukselle valmistuvan Leca-sorakaton toteutti Broofing Oy.

Helsingin Toukolassa sijaitsevassa Arabiakorttelissa käy taas vilske. Alun perin tehdaskäytössä ollutta kaikkiaan 15 hehtaarin kiinteistökokonaisuutta on muutettu vähitellen opetus-, kulttuuri-, toimisto- ja liiketiloiksi. SRV:llä on käynnissä parhaillaan Varman Arabia 135-kiinteistökehityshankkeen osana sekä peruskorjaus- että uudisrakennustöitä.  

Hämeentie 135:ssä valmistui vuodenvaihteessa aivan uutta. Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Pop & Jazz Konservatorion yhteiskäyttöön rakennettavan Musiikin uudisrakennus Soivan rakennustyöt käynnistyivät matalan, aiemmin Aalto-yliopiston työpajarakennuksena toimineen rakennuksen purkutöillä helmikuussa 2019. Maarakennustöihin ryhdyttiin keväällä ja perustustyöt käynnistyivät alkukesällä 2019. Rakennus valmistui vuoden vaihteessa 2020-2021.

Musiikin rakennuksessa on kuusi maan päällistä ja yksi maanalainen kerros. Sen laajuus on 7 500 bruttoneliömetriä. Siihen valmistuu useita harjoitussaleja ja äänitysstudioita sekä moderneja oppimistiloja.

Rakennuksen suunnittelusta vastasi Arkkitehdit Tommila Oy arkkitehti Miia-Liina Tommilan johdolla, pääsuunnittelijana toimi Yrjänä Vuojala ja vastaava rakennussuunnittelija oli Hanna-Maria Virtanen. Rakennesuunnittelun teki Sweco Rakennetekniikka Oy, vastaavan rakennesuunnittelijan Tero Aikkilan johdolla. Vastaavana mestarina toimi SRV:n työmaapäällikkö Kaj Grönroos.

Näyttävässä rakennuksessa on myös poikkeuksellisen muotoinen Leca-sorakatto, joka liittyy saumattomasti rakennuksen isoon lasikattoon. Katon pinta-ala on 430 m². Rakenteellisten vaatimusten vuoksi kattokaivot oli sijoitettava katon toiseen reunaan. Näin myös katon kaadot ovat poikkeuksellisesti hyvin jyrkät. 

Katto kokonaisurakkana

Musiikin uudisrakennuksen kattourakasta kantavasta laatasta ylöspäin vastasi vesikatto- ja pihakansisaneerauksiin erikoistunut Broofing Oy. Etelä-Suomen alueella toimivan yrityksen henkilökunnalla on kymmenien vuosien kokemus alalta ja sen toimenkuvaan kuuluvat myös erilaiset huolto- ja korjaustyöt. 

”Kattourakat ovatkin meillä usein juuri tällaisia kokonaispaketteja, jolloin vastaamme kokonaisuudesta holvista ylöspäin”, toimitusjohtaja Mikko Kahelin kertoo. 

”Musiikin talon kattourakassakin osuutemme käynnistyy bitumisen höyrynsulun asennuksella. Sen jälkeen rakensimme räystäät ja asensimme pollarit. Kun IV-, putki- ja sähköurakoitsijat olivat tehneet omat osuutensa, pääsimme jatkamaan.”

Leca-sorakattoja toteutetaan nykyisin niin hybridiratkaisuna kuin puhtaina Leca-sorakattoinakin. Musiikin talon Leca-sorakatto toteutettiin sääsuojassa hybridiratkaisuna. Leca-sorakerroksen alla käytettiin EPS -eristekerrosta. 

”Leca-sorakerroksen paksuus hybridiratkaisuna toteutettavalla katolla on 50–60 cm, Perinteinen Leca-sorakatto on puolestaan keskivahvuudeltaan metrin luokkaa, jonne saadaan hyvin piilotettua myös tekniikka. Pyöreän muotonsa vuoksi Leca-sora täyttää kolot ja putken aluset ja huokoisen koostumuksensa ansiosta Leca-sora on myös hyvin eristävä materiaali. Pitkäikäisenä ja luonnonmukaisena materiaalina Leca-sora on 100 %:sti uudelleenkäytettävissä”, kertoo aluemyyntipäällikkö Tom Tapanila Leca Finland Oy:stä.

Musiikin talon katolle toimitettiin 8–20 mm:n Leca-kattosoraa elokuussa 2020 noin 160 m³. Mikko Kahelin kertoo, että Leca-soran toimitukset työmaalle tulivat ajallaan. ”Joskus jopa liiankin täsmällisesti”, hän nauraa. ”Yhteistyö sujui todella hyvin!”

TIEDOT


Kohde: Arabian kampuksen Musiikin talon katto
Sijainti: Toukola, Helsinki
Rakennuttaja: Eläkeyhtiö Varma
Pää- ja arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehdit Tommila Oy
Rakennesuunnittelu: Sweco Rakennetekniikka Oy
Pääurakoitsija: SRV
Kattourakointi: Broofing Oy
Leca-tuotteet: Leca®-sora katto 8–20 mm