Matalaenergiatalo rinnetontille kevytsoraharkoista

Kivitalo sopii rinnetontille.

Suutarilassa sijaitseva rinnetontti saatiin hyödynnettyä tehokkaasti rakentamalla sille kaksi matalaenergiataloa kevytsoraharkoista. Toinen asukkaista, Matti Heikkilä, kertoo miksi hän halusi muuttaa takaisin kivitaloon. Talon piti olla tyylikäs matalaenergiatalo, jonka rakentaminen onnistui eristeharkoilla.

”Rakensin vuonna 2003 ensimmäisen oman pientalon eristeharkoista. Olin ratkaisuun silloin hyvin tyytyväinen, ja asuttuani välillä puutalossa halusin ehdottomasti rakentaa uuden kivitalon, jossa voin hyödyntää aiemmasta kivitalosta saatuja hyviä kokemuksia”, Matti Heikkilä sanoo.

Rakennusalan yrittäjänä Projektimestarit Oy:n toimitusjohtaja Heikkilälle oli selvää, että hän halusi rakentaa matalaenergiatalon eristeharkoista ja varustaa sen asumisen mukavuutta lisäävällä huonekohtaisella audio- ja videojärjestelmällä sekä älykkäällä talotekniikalla.

Hyvä ääneneristävyys

Heikkilä on joustavalla harkkoratkaisulla voinut hyödyntää rinnetontin tehokkaasti kahdelle samanlaiselle pientalolle. Paloturvalliset kivitalot on voitu rakentaa reilun neljän metrin etäisyydelle toisistaan. 

Pidän kivitalosta, koska se ei nitise eikä narise ja varmistaa jokaiselle halutessaan oman rauhan.

Harkkotalossa myös aukotuksen voi suunnitella hyvin vapaasti. Heikkilä painotti valoisuutta keskeisenä suunnittelun lähtökohtana, ja siksi joka huoneessa on lattiaan asti ulottuva turvalasista tehty ikkuna.

Talo säästää energiaa

Pääsuunnittelijana toiminut rakennusarkkitehti Veikko Ahonen Arkkitehtuuritoimisto Ahonen Veikko Oy:stä näkee harkolla paljon etuja pientalon rakentamisessa.

”Modulimittaisista harkoista on helppoa ja selkeää rakentaa kuin LEGO-palikoista. Suurista muurauskappaleista on nopea rakentaa, koska samalla kertaa nousee rakennuksen runko, lämmöneristys ja ulkokuori pinnoitetta lukuun ottamatta. Harkkoa on helppo työstää ja tehdä tällaisia muotoja. Harkko sopii hyvin rinnerakentamiseen, koska koko julkisivu kellarin seinästä alkaen voidaan tehdä samasta materiaalista”, Ahonen sanoo.

Harkoilla saadaan niiden massiivisuuden ansiosta hyvä lämmön- ja ääneneristys verrattuna puurakennuksiin. Harkkotalosta tulee myös tavanomaisilla työmenetelmillä hyvin ilmatiivis, kun läpiviennit ja liitokset tehdään oikein. Ilmatiiveys on hyvin keskeinen osa energiatehokkuutta, Ahonen jatkaa.

TIEDOT


Kohde: Paritalo kevytsoraharkoista

Sijainti: Suutarila, Helsinki

Urakoitsija: Aja Rakennus Oy

Arkkitehti: Arkkitehtuuritoimisto Ahonen Veikko Oy

Rakennesuunnittelu: Insinööritoimisto Pietiläinen & Gabrielsson Oy

Please register your details first

Areas of interest