Liikennöintialueiden kevennysrakenteet Leca-sorasta

Retail Park Brediksen parkkialue kevennettiin Leca-soralla.

Espoon Laajalahteen rakennetun Laajalahti Retail Park Brediksen piha-alueiden laajat kevennysrakenteet toteutettiin Leca-maarakennussoralla.

Espooseen Sinimäentien ja Turveradantien risteykseen on noussut uusi liikekeskittymä nimeltä Laajalahti Retail Park Bredis. Kyseessä on pohjoismaisen kiinteistösijoittaja Nordic Real Estate Partners NREPin hanke ja kohteen urakoi Lehto Tilat Oy.

Ensimmäisessä vaiheessa alueelle rakennettiin kolme liikerakennusta, joiden koko on yhteensä 15 000 neliötä. Vuokralaisiksi liikerakennuksiin vuokralaisiksi tulivat mm. Lidl, Tokmanni, Power, Jysk, Plantagen ja sisäleikkipuisto Leos Lekland -leikkimaa.

Alueen haastavat pohjaolosuhteet vaativat laadukkaan ja kestävän kevennysmateriaalin, minkä vuoksi urakoitsija kääntyi Lecan asiantuntevan tiimin puoleen. 

Haastavat pohjaolosuhteet

Kohteen maarakentamisen projektipäällikkö, Jarno Tuominen kertoo, että pohjarakenteiden suhteen olosuhteet tontilla ovat todella haastavat. "Rakensimme soiselle maaperälle", hän täsmentää.

Kaikkiaan kevennysrakenteita tarvittiin noin 20 000 m²:n piha-alueelle, johon tuli huoltoteitä, lastausalueita ja rakennusten väliin liikkeiden yhteisiä parkkipaikkoja yli 300:lle autolle.

Maarakentaminen tontilla käynnistyi talvella 2017. Leca-maarakennussoran toimitukset Retail Park Brediksen tontin liikennöintialueiden kevennysrakenteisiin alkoivat toukokuussa 2018 ja jatkuivat syksyn ajan.

"Kaikkiaan Leca-soraa toimitettiin Kuusankosken tehtaalta kevennysrakenteisiin ja routaeristeeksi kaikkiaan n. 20 000 m³", kertoo maarakentamisen Leca-soraratkaisujen aluemyyntipäällikkö Marko Jelonen Leca Finland Oy:stä. 

Leca-sora suoraan rakenteisiin

"Työmaalla tarvittavat Leca-maarakennussoramäärät olivat suuria ja ne toimitettiin aina suoraan rakenteisiin – työmaalle Leca-soraa ei ole välivarastoitu. Osasimme varautua etukäteen tarpeeseen", Tuominen sanoo.

Kevennys- ja routaeristystyöt jatkuivat koko kesän ja syksyn ajan. Leca-kevennyskerroksen paksuus rakenteessa vaihtelee 600–1200 mm:n välillä. Päälle tulivat kantavat kerrokset ja lopulta asfaltti. Valmista tontilla tuli joulukuussa 2018.

Tuomisen mukaan Leca-sorakevennys oli kohteessa paras ja kustannustehokkain ratkaisu. "Tämän kokoisen alueen toteuttaminen paalulaatta-rakenteena ei olisi ollut kustannustehokas ratkaisu", hän huomauttaa.

TIEDOT


Kohde: Retail Park Bredis, liikennöintialueiden kevennysrakenteet ja routasuojaus

Sijainti: Laajalahti, Espoo

Tilaaja: NREP

Urakoitsija: Lehto Tilat Oy

Leca-tuote: Leca®-sora 4–32 mm

Pyydä tarjous kevennysmateriaalista!

-
Susanna Wallenius
Aluemyyntipäällikkö infra- ja viherrakentaminen
Myynti

040 172 1928

Please register your details first

Areas of interest