Leca®-soralla turvallinen ja tuulettuva katto sairaalaan

Hyvinkään sairaalassa on turvallinen Leca-sorakatto.

Hyvinkään sairaalan laajennukseen tuli noin 2400 m²:n Leca-sorakatto. Leca-sora varmisti hybridikaton tuuletuksen ja siihen oli helppo muotoilla kallistukset kattokaivoihin.

Hyvinkään sairaalan laajennuksen pääsuunnittelusta vastasi Arkkitehtistudio Kujala & Kolehmainen Oy. Elokuussa 2018 valmistunut noin 60 miljoonaa euroa maksava rakennuskokonaisuus tuli HUS:n erikoissairaanhoidon ja Hyvinkään kaupungin perusterveydenhuollon käyttöön.

”Rakennus oli HUS:n ja Hyvinkään kaupungin yhteishanke, jossa suunnittelun ja toteutuksen ohjeistus oli hyvin tarkkaa. Sairaalarakennuksessa oli tärkeää varmistaa hyvin toimivien tilojen lisäksi terveellisten ja turvallisten rakenteiden ja ratkaisujen käyttö yhteistyössä rakennesuunnittelijan kanssa. Energiatehokkuus oli myös yksi keskeinen tavoite”, Kujala sanoo.

Sairaalan laajennuksen pääurakoitsija oli Peab Oy.

”Toteutimme sairaalan tilaajan teettämien suunnitelmien mukaan. Rakennuksessa on noin 2400 m² Leca-sorakattoa. Kattourakan toteutti meille aliurakoitsijana S-Katto Oy, jolla on hyvä kokemus Leca-sorakattojen tekemisestä”, työmaan vastaava mestari Petteri Laapio Peab Oy:stä sanoo.

Katto toteutettiin hybridikattona, jossa keskimäärin 550 mm:n paksuisen Leca-sorakerroksen alla on 170 mm polyuretaania.

Kallistukset kätevästi Leca-sorakattoon

Laapion mukaan rakennuksen monimuotoisuus asetti omat haasteensa rakennustöille. Katon osalta hän korostaa hyvin toimivien ja riittävien kallistusten merkitystä katon toimivuudelle.

”Katon ja kallistusten tekeminen Leca-sorasta sekä vedeneristeen asennusalustan latominen kevytsorabetonisista katelaatoista oli helppoa ja siistiä. S-Katot on tehnyt meille ennenkin Leca-sorakattoja ja olemme olleet tyytyväisiä yhteistyöhön. Pintalaatan tekemiseen annoimme vaihtoehdoiksi kevytsorabetoniset katelaatat tai valun kevytsorabetonista, ja he päätyivät katelaattoihin”, Petteri Laapio kertoo.

Peab teki katon alla olevat paikallavaluholvit ja asensi sisäkuorielementit, minkä jälkeen S-Katto on vastannut vesikaton rakentamisesta höyrynsulkubitumin asentamisesta ja puurakenteisten räystäiden tekemisestä lähtien.

Leca-sorakerrokseen on helppo sijoittaa myös taloteknisiä asennuksia, mutta sairaalassa katon läpi menee lähinnä yksittäisiä sadevesiviemärin tuuletusputkia tai ilmanvaihtoputkia.

”Kattoon on asennettu myös maadoitus, mikä on harvinaista”, Laapio sanoo.

Työmaalle saapui yleensä aamulla Leca-sorakuorma Kuusankosken kevytsoratehtaalta, ja pian puolen päivän jälkeen S-Kattojen työryhmä levitti jo viimeisiä kevytsorabetonista tehtyjä katelaattoja aamupäivällä levittämänsä ja tasoittamansa Leca-sorakerroksen päälle.

”Teimme kerralla noin 200 neliötä kattoa pintakermiä vaille valmiiksi. Asensimme Leca-soratoimitusta edeltävänä päivänä polyuretaanieristeet, mihin kului 4–5 tuntia. Leca-soran ja katelaattojen asentamiseen meni noin yhdeksän tuntia. Leca-soran toimitukset sujuivat sovitusti ja työt etenivät hyvin”, asentaja Pavel Nikolajev S-Katto Oy:stä sanoo.

Tuulettuva katto

Työt sujuivat kokeneilta asentajilta ripeästi ja katelaatoista muodostui yhtenäinen, tukeva ja tasainen kiinnitysalusta vedeneristeelle. Katelaattoja käyttämällä kattotyö voitiin toteuttaa myös täysin kuivana. Kevytsorabetoniset katelaatat paransivat myös katon lämmöneristävyyttä betonista valettuun pintalaattaan verrattuna.

”Kattokaivoihin johtavat kallistukset oli helppo muotoilla Leca-sorasta ja kevytsorabetonisista katelaatoista oli kätevä latoa alusta vedeneristeelle. Katelaatat tulivat myös edullisemmiksi kuin valettu pintalaatta”, Nikolajev sanoo.

Leca-sorakerros varmistaa myös katon tuuletuksen, jolloin mahdollinen kosteus pääsee tuulettumaan räystäiltä pois.

”Laajennuksen runkosyvyys 14 metriä ei edellytä alipainetuulettimia, vaan tuuletus toimii hyvin tuulenpaineen vaikutuksesta räystäältä toiselle. Höyrynsulkuna toimiva bitumikermi Leca-sorakerroksen alla toimii myös asennustyön aikaisena vesikatteena”, (eläköitynyt) aluemyyntipäällikkö Jouko Partanen Lecalta sanoo.

Kattotyöt rytmitettiin säiden mukaan niin, ettei katto päässyt asennustyön aikana kastumaan. Kosteusteknisesti riskittömän Leca-soran käytöllä voitiin kuitenkin välttää sääsuojan rakentaminen ja siitä aiheutuvat kustannukset. Sairaalassa on erityisen tärkeää, että Leca-sorakatto on sekä mahdollisen työnaikaisen kosteuden että rakennuksen koko elinkaaren ja terveellisten sisäolosuhteiden kannalta turvallinen ratkaisu.

Leca-sora kestää hyvin kosteutta ja sitoo sitä itseensä tuulettaen kattorakenteisiin mahdollisesti päässeen kosteuden räystäiden kautta ulos. Tällöin kosteusvaurioiden riski on merkittävästi pienempi kuin monia muita lämmöneristeitä käytettäessä.

TIEDOT


Kohde: Hyvinkään sairaalan laajennus

Pääurakoitsija: Peab Oy

Kattourakoitsija: S-Katto Oy

Arkkitehti: Arkkitehtistudio Kujala & Kolehmainen Oy

Leca-tuotteet: Leca-sora katto 8–20 mm, Leca-katelaatta

Pyydä tarjous kattotuotteesta!

-
Marko Jelonen
Aluemyyntipäällikkö talonrakentamisen kevytsoraratkaisut
Myynti

040 125 7672

Please register your details first

Areas of interest