Leca®-sorakevennys modernien minikotien alla

Tuusulan minikotien kevennysperustus on tehty Leca-sorasta.

Trendikkäät, ekologiset ja hyvin suunnitellut minikodit tarjoavat kaksion tai yksiön verran omakotiasumisen mukavuutta yhtiömuodossa. 

Tuusulan keskustan tuntumassa sijaitsevalle uudelle asuinalueelle valmistui syksyllä 2021 aivan uudenlainen pientalokokonaisuus. Erillisten puurakenteisten minitalojen muodostamaan taloyhtiöön kuuluu kahdeksan 42 m²:n kaksiota ja seitsemän 21,5 m²:n yksiötä. Asukkaat näihin Arkkitehtitoimisto Arkadi suunnittelemiin moderneihin pikkukoteihin muuttivat lokakuussa. 

Enimmäkseen asuntoyhtiömuotoisten erillistalojen tuottamiseen erikoistunut Forentia Oy innovoi Tuusulan Lahelanpellon minitaloprojektin vaihtoehdoksi kompakteille kerrostalokaksioille ja -yksiöille. Tonttikilpailuvoitto mahdollisti asuntotuotannon käynnistämisen juuri Tuusulassa. 

Minitalot on tuotu paikalleen täysin valmiina moduuleina. Koko minitaloprojektin kantavana ajatuksena olikin Forentian liiketoimintajohtaja Leo Paason mukaan vähentää perinteisen, työmaalla tapahtuvan rakentamisen osuutta. Kun hankkeeseen lähti yhteistyökumppaniksi Pohjolan Tilaelementti Oy, konsepti oli valmis.

Kevennyksen tarve

Tuusulassa rakentajat saavat varautua heikosti kantavaan maaperään. Lahelanpellossakin rakennettiin savimaalle. ”Pohjatutkimukset tehtiin ja perustamistapalausuntoja tavattiin. Mietimme jo, olisiko pakko paaluttaa”, Paaso muistelee. 

Puurakenteisen pikkutalon innovatiivinen, patentoitu teräspoimurakenteinen alapohjaperustusratkaisu on paitsi jäykkä, myös betoniperustukseen verrattuna erittäin kevyt. Minikodit ovatkin erittäin keveitä, kaksiokin painaa vain 12 000–14 000 kiloa ja moduulin paino jakautuu tasaisesti koko asunnon pinta-alalle. Pistemäisiä kuormia ei synny. Paaluttamiselta siis vältyttiin.

Toimivin ratkaisu

Minikotihanke eteni selvästi onnekkaissa merkeissä, sillä massiivisilta maansiirtotöiltä vältyttiin. Pintahumus jouduttiin tietenkin poistamaan. Tarvittava täyttö toteutettiin Lecan kevennysmateriaalin avulla.

Leca-sora toimii maarakenteessa paitsi kevennyksenä, myös routasuojauksena, sillä maapohja on routivaa. Paason mukaan kevennysmateriaalin valintaan vaikuttivat hyvät kokemukset sekä materiaalista että materiaalitoimittajasta. Nopealla aikataululla toteutetuissa perustustöissä alkukesällä 2021 materiaalitoimituksia ei olisi ollut mahdollista jäädä odottelemaan. ”Toki myös hinta vaikutti valintaan”, hän huomauttaa. 

Maarakennusaika oli varsin tiivis ja käynnistyi Leca-soratoimitusten osalta juhannusviikolla. Kaikkiaan kevennyskerrokseen toimitettiin Leca-soraa heinäkuun puoliväliin mennessä noin 1000 m³, 80–90 cm:n paksuudelta. Maarakennusurakoitsijana kohteessa toimi Maarakennus- ja -kuljetus Äijälä Oy. 

Nopeasti valmis 

Pohjolan Tilamentin hiottu moduuliratkaisu on helppo ja nopea rakentaa tehdasolosuhteissa linjalla, säältä suojassa ja kuljettaa rakennuspaikalle valmiina rakennuksena paikalleen nostettavaksi. Limingan tehtaalta tontille kuljetuksen jälkeen ja paikalleen noston jälkeen jäljellä on vain pieniä viimeistelytöitä ja pihan rakentaminen. 
 
Minitalokaksio soveltuu kompaktiksi kodiksi erityisesti pariskunnille, yksiö työssäkäyville yksinasujille ja opiskelijoille itsenäiseen elämään. Erityisesti Tuusulan kaksiot ovatkin menneet kuin kuumille kiville. Seuraavien minikotien rakentaminen Oulun edustalle Hailuotoon on alkusyksyllä 2021 jo käynnistynyt maarakennustöillä ja valikoimaan on otettu kolmiot.

Suosio ei ole tullut Forentialle yllätyksenä. ”Tilan- ja energiankäytöltään tehokkaat minikotimme ovat hiilijalanjäljiltään pieniä, kohtuuhintaisia ja viihtyisiä koteja", Paaso sanoo tyytyväisenä.  

TIEDOT


Kohde: As Oy Tuusulan Minikodit, Tuusula, kevennysrakenteet ja routasuojaus
Rakennuttaja: Forentia Oy
Arkkitehtisuunnittelija: Arkkitehtitoimisto Arkadi
Tilaelementtitoimittaja: Pohjolan Tilaelementti Oy
Maarakennusurakoitsija: Maarakennus- ja -kuljetus Äijälä Oy
Leca-tuote: Leca®-sora 4–32 mm

Pyydä tarjous kevennysmateriaalista!

-
Susanna Wallenius
Aluemyyntipäällikkö infra- ja viherrakentaminen
Myynti

040 172 1928

Please register your details first

Areas of interest