Leca®-sora Nikkilän urheilukentän kevennyksenä

Nikkilän urheilukenttä kevennettiin kevytsoralla. Lue urakoitsijan mietteet tältä sivulta!

Savimaalle rakennettu urheilukenttä peruskorjattiin kesällä 2023 nykyvaatimusten mukaiseksi.

Sipoon kunnassa sijaitsevan, vuonna 1985 valmistuneen Nikkilän keskusurheilukentän ensimmäinen varsinainen perusparannushanke käynnistyi huhtikuussa 2023. Ennen tätä kentän pintakerros oli uusittu ruiskuttamalla vuonna 2007.

Peruskorjauksesta vastaa urheilupaikkarakentamiseen erikoistunut Unisport Infra Oy.

Ongelmallinen pohja

Nikkilän keskusurheilukenttä sijaitsee kauniin jokimaiseman varrella. Kentän rakenteiden kannalta siinä on kuitenkin ongelmansa. Maaperä kentän alla on alueelle tyypillistä sinistä lilluvaa savea. ”Kun autolla toisessa päätä kenttää ajaa, kopit toisessa päässä hytkyvät”, työmaan vastaava mestari Pekka Lahtinen selventää.

”Kenttä oli osin painunut jo hyvinkin paljon – lähimpänä Sipoonjoen uomaa sijaitseva kentän nurkka noin 15 cm.”

Rakennekerrokset painoivat perusmaata alaspäin ja pelkona oli, että kentän painon vuoksi törmä olisi vähitellen voinut luisua jokeen.

Tarvittiin maaleikkauksia kevennysrakenteita varmistamaan, että kenttä pysyy paikallaan ja oikeassa korossaan.

Hyvä kevennysmateriaali

Lahtisen mukaan savimaata poistettiin noin tuhat mottia.

"Leca-sora on kevennysmateriaaliksi tällaiseen kohteeseen hyvä materiaali; kotimainen, ekologinen ja kustannustehokas vaihtoehto", Lahtinen sanoo.

Leca-soran valmistuksessa alettiin käyttää marraskuussa 2022 kotimaisia puupellettejä polttoaineena. Muutos puolitti Leca-soran valmistuksen CO2-päästöt ja tässäkin kenttäprojektissa käytettiin uutta, alhaisemman hiilijalanjäljen kevennysmateriaalia.

Suodatinkankaaseen pussitetut Leca-sorakevennykset ovat kerrospaksuudeltaan 30–50 cm. Päälle asennettiin kerros 0–32 mm kantavaa mursketta, asfaltti ja lopullinen pinta.

Leca-sora toimitettiin työmaalle suoraan täyttöön noin yhden viikon aikana. Kaikkiaan kevytsoraa tarvittiin tuhannen kuutiota.

Nikkilän keskusurheilukentän perusparannustyöt valmistuivat elokuun lopussa.

Lähes täysi peruskorjaus

Nikkilän keskusurheilukentän mittavassa hankkeessa peruskorjattiin sekä yleisurheilukentän juoksurata että suorituspaikat. Yleisurheilusuorituspaikkojen kestopäällysteet, alusasfaltit ja rakennekerrokset, kuten juoksuratojen pintakuivatuskouru korjattiin ja uusittiin. Vain keskikentän nurmi jätettiin paikoilleen.

Suorituspaikat uusittiin nykyisten mitoitusten ja vaatimusten mukaisiksi. Kentälle rakennettiin myös kaksi kiertävää juoksurataa lisää. Perusparannuksen jälkeen sipoolaisia ja ympäryskunnan urheilijoita palvelevat kiekon- ja moukarinheittokehä ja -häkki, kuularinki, kaksi keihäänheittopaikkaa, seiväshyppypaikat, korkeushyppypaikka sekä pituushyppy- ja kolmiloikkapaikat.

TIEDOT


Projekti: Nikkilän keskusurheilukentän kevennysrakenteet
Sijainti: Sipoo, Suomi
Rakennuttaja: Sipoon kunta
Suunnittelija: Sweco Infra & Rail Oy/Mikko Närvä
Urakoitsija: Unisport Infra Oy
Leca-tuote: Leca®-sora 4–32 mm

Please register your details first

Areas of interest