Leca®-kevytsora pesäpallokentän kevennysrakenteessa

Leca_Juholanmäen pesäpallokenttä_Järvenpää_kevennysrakenne (2)

Järvenpään pesäpalloväki sai uuden pesäpallokentän kesäksi 2019. Hankalat pohjaolosuhteet kesytettiin Leca-maarakennussoralla.

Lepolan alueelle Juholanmäkeen rakennettu hiekkatekonurmipintainen pesäpallokenttä toimii talvisin myös tekojääratana. Kooltaan pesäpallokenttä on n. 7000 m². Kentän vieressä on varaus myös myöhemmin toteutettavalle täysimittaiselle jalkapallokentälle.

Pesäpallokentän rakentaminen vanhalle peltomaalle käynnistyi heinäkuussa 2018. Vaikkakin alue oli tasaista, sen pohjaolosuhteet paljastuivat haastaviksi. Kohteen geosuunnittelija Saara Frimodig Ramboll Finland Oy:stä kertoo, että pesäpallokenttä sijoittuu viettävään maastoon, jossa pohjasuhteet vaihtuvat. Pesäpallokentän itäreuna sijoittuu maaleikkaukseen, jossa pohjamaa on moreenia ja länsireuna penkereelle, jossa pohjamaa on savea.

Ramboll Finland Oy on laatinut kummankin pallokentän yleissuunnitelmat sekä vastaa pesäpallokentän geosuunnittelusta, rakennesuunnittelusta ja kenttään liittyvästä kunnallisteknisestä suunnittelusta.

"Maapohjasta löytyi niin moreenia, hiekkaa kuin saveakin", vahvistaa työpäällikkö Markus Lahtinen Tieluiska Oy:stä. Maaleikkausta tehtiin n. 9000 m³, josta osa voitiin käyttää maamuotoiluun paikan päällä.

Leca-sora kahdessa tehtävässä

Pesäpallokentän rakenteissa käytettiin kevennysmateriaalia sekä pengerkeventeenä että routaeristeenä. Kun valinta kohdistui 4–32 mm:n Leca-maarakennussoraan, ratkaistiin kaksi ongelmaa kerralla. Sama materiaali toimii sekä kevennysmateriaalina että routaeristeenä. "Näin saimme myös rakennekerroksista ohuempia routivan moreenin alueella", Frimodig huomauttaa.

Leca-maarakennussora oli kohteeseen Markus Lahtisen mukaan luonteva valinta, sillä se on Tieluiskalle aikaisemmistakin urakoista hyvin tuttu materiaali. "Se sopii tämän tyyppisiin kohteisiin hyvin ja on erittäin kokonaistataloudellinen ratkaisu."

Routivan maan puolella Leca-sorakerros on vahvuudeltaan vain 20 cm. Savikolla maa viettää ja paksuimmillaan Leca-sorakerros on jopa 1,5 m. Kaiken kaikkiaan Leca-sorakerroksen paksuus vaihtelee kulkuteiden ja kentän välillä 0,2 m–1,2 m. Itse kentän kohdalla keskimääräinen kerros on metrin paksuinen.

Joustavat toimitukset

Kaikkineen Leca-maarakennussoraa toimitettiin työmaalle kolmen viikon aikana kesällä noin 5000 m³. Markus Lahtinen sanoo, että toimitukset sujuivat joustavasti, varsinkin ottaen huomioon, ettei Leca-soraa ei voitu kovin suuria määriä ottaa kerralla työmaalle. "Kentän rakennepaksuudet vaihtelivat niin paljon – vähimmilläänhän täyttöä oli vain noin 20 cm."

Tieluiska Oy:n urakkaan kuuluvat kaikki maarakennustyöt, jäädytettävän luistelukentän kaikkiaan 42 km pituisen jäähdytysputkiston asentaminen ja pesäpallokentän hiekkatekonurmipinnoitteen asentaminen.

Kentän rakennekerrokset valmistuivat syksyn 2018 aikana. Ennen talviseisokkia kentän ympärille asennettiin vielä metalliaidat ja valaistusta viimeisteltiin. Keväällä 2019 tehtiin viimeistelytyöt.

TIEDOT


Kohde: Juholanmäen pesäpallokenttä ja tekojäärata. Kevennysrakenteet, routasuojaus ja salaojitusmateriaali.

Tilaaja: Järvenpään kaupunki

Suunnittelu: Ramboll Finland Oy (geosuunnittelu, rakennesuunnittelu ja kenttään liittyvä kuntatekninen suunnittelu)

Urakoitsija: Tieluiska Oy

Kysy lisätietoja tai pyydä tarjous!

-
Susanna Wallenius
Aluemyyntipäällikkö infra- ja viherrakentaminen
Myynti

040 172 1928

Please register your details first

Areas of interest