Kustannustehokkaita perheasuntoja kevytsoraharkoista

As Oy Helsingin Jylhän kerrostalot on rakennettu eristeharkoista.

Basso Building System Oy säästi ainutlaatuisen kallion, kun rakensi Viikinmäkeen näyttävän harkkokerrostalokohteen.

Suojaisa, harkkomuurattujen pienkerrostalojen ympäröimä pihapiiri sijaitsee modernin linnavuoren huipulla, Viikinmäen korkeimmalla paikalla Helsingissä. 

Arkkitehdin rohkea visio yhdistettynä urakoitsijan kokemukseen harkkorakentamisesta mahdollisti näyttävän kallion säästämisen ja kustannustehokkaiden perheasuntojen rakentamisen.

Arkkitehtitoimisto Hedman & Matomäki Oy:n arkkitehti SAFA Mari Matomäen Basso Building Systemsille suunnittelemat talot jakautuvat kahteen, pinta-alaltaan samankokoiseen yhtiöön. Asunto Oy Helsingin Jylhän kuuluu viisi omistusasuntoja sisältävää taloa ja Asunto Oy Helsingin Kalliopuistoon kolme vuokrataloa. 

Rakennukset ovat kolmi- ja kaksikerroksisia. As Oy Helsingin Jylhän asunnot ovat pääosin perheasunnoiksi suunniteltuja kolmen tai neljän huoneen sekä keittiön perheasuntoja. As Oy Kalliopuistossa on pienempiä asuntoja. 

Kivitalorakentamista luonnon ehdoilla

Arkkitehtonisesti vaikuttava ja silti kohtuullisin rakennuskustannuksin toteutettu lopputulos säästää ja hyödyntää parhaalla tavalla arvokasta kaupunkiluontoa. 

”Koko Viikinmäkihän on kumpuilevaa kalliota. Suuret korkeuserot ovat alueen erityispiirre, mutta kalliotontti on tunnetusti vaikea rakentaa”, Basso Building System Oy:n kehitysjohtaja Jukka Lehtonen sanoo.

Viikinmäen korkeimmalla kohdalla sijaitseva komea kallio oli asemakaavassa merkitty pysäköintialueeksi. ”Ajatuskin on absurdi. Sen alta olisi pitänyt louhia kahdeksan metriä kalliota pois”, Lehtonen huomauttaa.

Basso Building Systemsin ja Mari Matomäen suunnitelmassa kallio voitiin säästää, sillä kaikki autopaikat mahdutettiin yhdelle parkkialueelle. Kahdeksan rakennusta sijoittuu tontille sen muotoja hyödyntäen. Kalliotontin edellyttämät ratkaisut ovat luontevia ja näyttäviä. 

Tontin eteläpään rivitalossa sisäänkäynnit ovat kallion putoamisen vuoksi tavanomaisesta poiketen toisesta kerroksesta puista laituria pitkin. Laiturin ja rakennusten alla kallio jätettiin luonnon tilaan.

Laadukkaille ja energiatehokkaille kivitaloille kysyntää

Basso Building Systems toteuttaa harkoilla nelikerroksiset ja sitä matalammat kohteet. Siksi myös Helsingin Jylhä ja Helsingin Kalliopuisto on rakennettu kevytsoraharkoista.

Yritys on 14 toimintavuotensa kuluessa kehittänyt ja hionut harkkorakentamisprosessiaan mahdollisimman tehokkaaksi. Pääkaupunkiseudulle on kohonnut lukuisia sekä teknisesti että arkkitehtonisesti laadukkaita, energiatehokkaita ja ympäristöystävällisiä kivitaloja.

Rakennusliikkeelle harkkorakentaminen on nopeaa ja joustava, sillä elementtitehtaiden aikataulut eivät työmaan etenemistä hidasta. Harkkoja työmaalle saadaan tarvittaessa nopeallakin aikataululla. 

Harkkorakentaminen on myös kustannustehokasta, sillä harkkojen hinta on pysynyt suhteellisen vakaana esimerkiksi elementteihin ja puutavaraan verrattuna, Lehtonen lisää. 

Talviolosuhteetkaan eivät harkkomuurausta hidasta. Helsingin Jylhää ja Kalliopuistoa talvella rakennettaessa rakentajia kiusasi runsas lumi.

”Kovilla pakkasilla runkomuurauksessa tarvitaan toki lämmittimiä ja pakkaslaastia”, Lehtonen kertoo. 

Vastuullisuus kiinnostaa

Basso Building Systemsissä pidetään selvänä, että valintojen vastuullisuus: kestävä kehitys, energiatehokkuus ja ympäristöystävällisyys painottuvat asunnon valinnassa jatkossa entistäkin enemmän.

”Helsingin Jylhä ja Helsingin Kalliopuisto ovat tässäkin mielessä erittäin hyvä kohde, jota kelpaa käyttää referenssinä”, Lehtonen sanoo. 

TIEDOT


Kohde: As oy Helsingin Jylhä ja Kalliopuisto
Sijainti: Viikinmäki Helsinki
Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehti SAFA Mari Matomäki / Arkkitehtitoimisto Hedman & Matomäki
Toteutus: Basso Building Systems Oy
Rakennesuunnittelu: RA-Suunnittelu Oy

Please register your details first

Areas of interest