Kukoistava puisto Helsingin sydämessä

Kivelänkadun puistikon kasvualustassa käytettiin Leca mursketta.

Helsingin Töölössä sijaitsee alueelle merkittävä Kivelänkadun puisto, jonka kasvualustassa käytettiin kevyttä ja huokoista Leca®-mursketta parantamaan vedenpidätyskykyä.

Töölön Kivelänkadun puistosta tuli uuden parkkihallin ja sen sisäänkäynnin viherrakenteiden ansiosta toimiva viherkeidas asukkaille.

Töölönkadun parkkihalli sijaitsee Mannerheimintien kupeessa, osin Mannerheimintien varren kahden suuren hotellin, Scandic Park Helsingin ja Crowne Plazan alla. Pysäköintipaikoille ajetaan sisään Töölönkadulta, Kivelänkadun puiston kohdalta. 

Alueelle tärkeä puisto

Kivelänkadun puisto rakennettiin 1970-luvulla kahden töölöläishotellin rakentamisen yhteydessä. Helsingin kaupungin ympäristökeskus on luokitellut puistossa sijaitsevan luonnontilaisen avokallion kohtalaisen arvokkaaksi kallioperän ja maaperän luontokohteeksi. Talvisin puistikossa on ollut lasten pulkkamäki. Ympäristön asukkaille hyvin tärkeä puisto oli uudistettu viimeksi vuonna 2000.

Parkkihallin rakentamisen ajan Kivelänkadun puisto oli suljettuna. Uusi Kivelänkadun puisto rakennettiin osittain maanalaisen parkkihallin yläpuolelle ja osittain sen viereen. Parkkihalliin liittyvät ajoluiskat ja muut rakennelmat on sovitettu osaksi puistoympäristöä. Kallioalue säilytettiin osana uudistunutta puistikkoa. Puistoon tehtiin viheristutuksia ja tuotiin puistonpenkkejä.

Suunnittelusta vastasi VSU maisema-arkkitehdit/maisema-arkkitehti Minna Raassina. Uuden puistikon ympäristörakentamisesta vastasi Tieluiska Oy. Urakkaan kuului kasvualustan asennus sekä kaikki istutukset, nurmi sekä kiveystyöt.

Mielenkiintoinen ja haastava kohde

Työnjohtajana kohteessa toiminut Tiina Partanen Tieluiskalta kertoo, että kohteena Kivelänkadun puisto oli mieleenpainuva. ”Jo miljöö noin keskeisellä alueella Helsingissä on mielenkiintoinen. Vaikka puisto on tavallaan uusi, myös vanhaa säilytettiin, kuten varjostavat puut Kivelänkadun ja Töölönkadun kulmassa. Istutimme myös uusia puita kadun reunaan.”

”Kaunis avokallio toimii vastaisuudessakin lasten talvisena pulkkamäkenä.”

”Puistoon istutettiin monipuolisesti kasvillisuutta. Koska puisto on osittain hyvin luonnonmukainen, uudet istutukset sovitettiin sulautumaan kauniisti ympäristöönsä. Atsaleat ja rhododendronit sopivat puistoon erinomaisesti ja maksaruohot kalliolle.”

Kansirakenteen päällä kasvualustana on Tieluiskan omaa Torpanpiha® Kattopuutarhamultaa, johon on mm. vedenpidätys- ja huokoisuusominaisuuksien parantamiseksi lisätty Leca-mursketta (3–8 mm) ja tiilimursketta. Leca-murskeella kevennetty Torpanpiha® Kattopuutarhamullan ominaispaino on vain 780 kg/m³, kun normaali hiekkamulta painaa noin 1000 kg/m³. Siten se vähentää rakenteiden kuormitusta kansirakenteiden päällä.

Tieluiskalla kasvualustojen tuotekehityksestä vastaava Juha Liukkonen kertoo, että yrityksessä on tehty työtä kattokasvualustojen tutkimuksen parissa jo pitkään. ”Meille oli jo hyvin varhaisessa vaiheessa selvää, että tulemme käyttämään kattokasvualustoissamme Leca-mursketta. Se parantaa kasvualustan koostumusta, mutta lisäksi kasvit pystyvät hyödyntämään sitä toisin kuin esimerkiksi vaahtolasia.”

”Leca-murskeella kasvualustan rakenteesta saadaan sopivan kevyttä ja samalla sekä vettä pidättävää että läpäisevää.”

Juha Liukkosen mukaan murskattu Leca-murske ei myöskään nouse kasvualustan pintaan herkästi esimerkiksi sateiden vaikutuksesta.

Painorajoitukset huomioon

Kasvualustan asentaminen Töölön parkkihallin ja sen sisäänkäynnin kansirakenteiden päälle ei ollut aivan tavanomaiseen tapaan mahdollista. ”Normaaleilla työkoneilla kansirakenteen päällä ei painorajoitusten vuoksi voinut liikkua. Torpanpiha Kattopuutarhamulta tuotiin työmaalle liukuhihnakuljettimella ja työmaalla oli käytössä erilaisia pienkoneita”, Tiina Partanen kertoo.

TIEDOT


Sijainti: Helsinki, Suomi

Tilaaja: Töölönkadun pysäköintilaitos Oy

KVR-urakka: YIT Rakennus Oy

Viherurakoitsija: Tieluiska Oy

Vihersuunnittelu: VSU maisema-arkkitehdit/Minna Raassina

Leca-tuote: Leca®-murske 3–8 mm kasvualustassa

Please register your details first

Areas of interest