Kompakti kivitalo merellisessä Helsingissä

Rintamamiestyylinen vaalea kivitalo

Kevytsoraharkoista merelliseen Helsinkiin toteutettu kivitalo on moderni rintamamiestalounelma.

Alun perin porilaiset Marika ja Riku Lähdemäki etsivät perheen omakotitalolle tonttia avoimin mielin. Helsingissä olivat tulleet tutuiksi niin Meilahti kuin itäinen osa kaupungista, jossa he olivat asuneet vuosien mittaan useammassakin osoitteessa.

Meren läheisyys oli kummallekin tärkeää. Kun kaupunki ryhtyi myymään Kruunuvuorenrannasta tontteja tarjouskilpailulla, kävi niin onnellisesti, että Lähdemäkien tarjous hyväksyttiin. Luonnonsuojelualueeseen rajautuva tontti vain odotti rakentamistaan.

Marika ja Riku Lähdemäki ihastuivat 470:n neliön kallioiseen rinnetonttiin, mutta tietenkään se ei ollut helppo rakentaa. Lopulta kaiken louhimisen jälkeen ihanasta kalliosta jäi takapihalle jäljelle vain pieni pala. ”Mutta siitäkin olemme kyllä tosi iloisia”, Riku Lähdemäki vakuuttaa.

Moderni rintamamiestalo

Uudella asuinalueella omakotirakentajien ei tarvinnut liikaa tuskailla, minkälaisen talon tontilleen pystyttäisivät, siitä yksityiskohtainen asemakaava sekä rakennustapaohjeet pitivät huolen. Lähtökohtana tuli olla rintamamiestalosta suunniteltu moderni muunnos, ns. Helsinki-pientalo.

Helsinki-pientalo Helsingin kaupungin rakennusvalvontaviraston ja kaupunkisuunnitteluviraston järjestämän suunnittelukilpailun tuloksena syntynyt, perheasumiseen suunniteltu kaksikerroksinen omakotitalo, joka sopii nimenomaan pienille tonteille ja kaupunkimaiseen ympäristöön. Alkuperäisen Helsinki-pientalon suunnitteli Arkkitehdit Frondelius + Keppo + Salmenperä Oy.

Selkeissä raameissa pysyenkin talosta saa silti juuri oman perheen toiveisiin ja tarpeisiin sopivan kodin. Riku Lähdemäki kiittää, että arkkitehti Joonas Koskela pystyi suunnittelemaan ratkaisusta juuri sellaisen, kuin perhe halusikin.

Jokaiselle toiminnolle kerros

Kun talossa on kaksi asuinkerrosta, kellarikerros ja ullakko, jokaiselle toiminnolle voidaan järjestää oma kerroksensa. Lähdemäkien kodissa kellarikerroksessa sijaitsevat saunatilat ja takkahuone. Kellarikerros toimii myös vierasosastona. Asuinkerroksista alemmassa sijaitsevat keittiö sekä oleskelutilat, ylemmässä makuuhuoneet.

Ullakkokerrosta Marika ja Riku Lähdemäki eivät alun perin uskoneet tarvitsevansa ollenkaan. Onneksi he päättivät sen kuitenkin käyttöullakoksi ottaa, sillä koronapandemian aikaan se osoittautui mitä tarpeellisimmaksi rauhalliseksi etätyötilaksi. 

Rakennusmateriaalin valinta

Marika ja Riku Lähdemäki halusivat rakentaa Helsinki-pientalovariaationsa kivirakenteisena. Ilman aikaisempaa rakentamiskokemusta parilla oli ennakkokäsitys kivirakenteisista omakotitaloista lujina ja vankkoina ratkaisuina.

Yhdessä samaan aikaan rakentavan naapurin kanssa Lähdemäet kävivät läpi eri materiaaleja ja päätyivät kevytsoraharkkoihin. 

Kokonaisuus ratkaisi: kustannusten ennustettavuus ja tuotteen ominaisuudet, Riku Lähdemäki summaa.

”Halusimme ohutsaumamuurattavan harkon, jotta betonikustannukset eivät aiheuttaisi yllätyksiä. Ominaisuuksiltaan eristeharkko oli hyvä.”

Lopputuloksena vankka ja hiljainen talo

Ennakko-odotukset ovat kolmen vuoden asumisen myötä osoittautuneet oikeiksi. Talo on vankka, jykevä ja hiljainen. Ulkoa äänet eivät sisälle kuulu. ”Ulkoseinärakenne eristää ääntä todella hyvin.”

Myös talon väliseinät ovat kivirakenteiset. Kun väliseinätkin ovat kiveä, talo on kaikin puolin vankka. Riku Lähdemäki kertoo, että väliseinät eristävät myös hyvin ääntä. ”Myös taulun tai hyllyn kiinnittäminen kiviseinään on mukavaa.”

Iso projekti

Vaikka Lähdemäet hankkivatkin talonsa rakentamisen sateelta suojaan -valmiuteen urakoitsijalta ja esimerkiksi talotekniikka-asennukset olivat omina urakoinaan, riitti kalusteasennuksissa ja viimeistelytöissä puuhaa aivan tarpeeksi.

Riku Lähdemäki myöntää yllättyneensä työn määrästä. ”Varsinkin alussa pelkästään tavaroiden hakeminen tontille ja siivoileminen tuntui kokopäivätyöltä.”

Perhe on asunut talossaan useita vuosia. ”Välillä oli tuskallista, mutta kyllä se unohtuu ja lopussa kiitos seisoo. Olemme olleet tyytyväisiä!”

TIEDOT


Kohde: rintamamiestyylinen kivitalo

Sijainti: Kruunuvuorenranta, Helsinki

Rakennuttaja: Marika ja Riku Lähdemäki

Suunnittelija: Arkkitehtitoimisto Antti Heikkilä/Joonas Koskela

Please register your details first

Areas of interest