Kevyempi kasvualusta Kaupunkiympäristötalon viherkatolle

Kaupunkiympäristötalon viherkatoilla käytettiin Leca mursketta

Kaupunkiympäristötalon viherkatto edistää luonnon monimuotoisuutta ja ehkäisee kaupunkitulvia viivyttämällä hulevesiä.

Helsingin Kalasatamaan vuonna 2020 valmistuneessa Kaupunkiympäristötalossa on poikkeuksellisen kunnianhimoisesti suunniteltu viherympäristö.

Rakennukselle on myönnetty myös BREEAM Excellent -tason ympäristösertifikaatti. Ympäristöystävällisyys näkyy pitkäikäisinä ja rakennuksen joustavan käytön sallivina ratkaisuina.

Viher-Pirkka Oy toteutti LOCI maisema-arkkitehdit Oy:n suunnitelmien pohjalta Kaupunkiympäristötalon ylimmälle viherkatolle kolme kasvualustaltaan ja kasvilajeiltaan Helsingille ja Suomelle tyypillistä ja toisistaan poikkeavaa, hiekka- ja sorarantaa linnoitusketoa ja nummea jäljittelevää elinympäristöä. 

Monipuolinen viherkatto

Viherkatolla ja terasseilla on laaja kasvien lajikirjo, kaikkiaan 22 000 kasvia. Kaikki kasvilajit ovat kotoperäisiä ja luonnonvaraisia sekä pitkälti Helsingissä tavattavia.  ”Ne kasvatettiin Terolan taimistossa varta vasten tähän kohteeseen”, kertoo työpäällikkö Olli Sundholm Viher-Pirkka Oy:stä.

Kaupunkiympäristötalon pinta-alaltaan 4500 neliömetrin laajuisesta katosta on istutettua viherkattoa 3500 m2. Viherkaton niittyalue tarjoaa suojaisan paikan myös lukuisille pölyttäjille.

Viherkaton rakenne

Työt Kaupunkiympäristötalon vesikatolla käynnistyivät syksyllä 2019 ja etenivät kolmessa lohkossa. ”Talvi 2019–2020 oli poikkeuksellisen lämmin, joten pystyimme jatkamaan töitä lähes läpi talven”, Sundholm kertoo.

Viher-Pirkan urakka vesikatolla alkoi suodatinkankaalla peitetystä eristepinnasta. Sen päälle asennettiin salaojakerros, joka toimii samalla vedenpidätyskerroksena. 

Kennoston kupeissa on täytteenä tiilimurskaa. Kennoston päälle asennetun suodatinkankaan päälle tuli kasvualusta ja istutukset. Lopuksi istutusalueille levitettiin hiekka-, somero-salaojasepeli- sekä liuskekivikatetta. 

Räätälöity kasvualusta

Tieluiska toimitti eri alueille räätälöidyt kasvualustat työmaalle valmiiksi sekoitettuna. Terassien istutusaltaiden pohjalle tarkoitettu Leca-sora tuli säkeissä.

Ravinteiden ja hiekan määrän osalta vaihtelevan kasvualustan paksuus on 150 mm ja kumpujen kohdalla 250 mm. Viherkattomultaa tuotiin katolle ja terasseille yhteensä noin tuhat kuutiota.

Leca-murskeella kevennetty multa on osoittautunut erinomaiseksi kasvualustaksi viherkatoille. Sundholm sanoo, kasvit ovat menestyneet kaikissa yrityksen toteuttamissa viherkattokohteissa hyvin, olivat kyseessä sitten maksaruohot, perennat, pensaat tai puut. 

Viher-Pirkalle Kaupunkiympäristötalo oli kaikin puolin poikkeuksellinen kohde. ”Suuren viherkaton toteutukseen oli haettu uutta, tutkivaa ja kokeilevaa otetta”, Sundholm painottaa. 

Hän kehuu LOCI maisema-arkkitehtien tekemiä suunnitelmia. ”Niihin oli käytetty aikaa ja ajatusta tavanomaistakin enemmän. Oli hienoa päästä perehtymään suunnitelmiin ja käydä niitä suunnittelijoiden kanssa läpi.”

TIEDOT


Kohde: Helsingin Kaupunkiympäristötalo, Kalasatama
Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki
Projektijohtourakka: Skanska Talonrakennus Oy
Vihersuunnittelu: LOCI maisema-arkkitehdit Oy
Toteutus: Viher-Pirkka Oy
Kasvualustat: 1000 m³ Leca- ja tiilimurskeella kevennettyä viherkattomultaa/Tieluiska Oy

Voinko olla avuksi?

-
Susanna Wallenius
Aluemyyntipäällikkö infra- ja viherrakentaminen
Myynti

040 172 1928

Please register your details first

Areas of interest