Kestävä katurakenne uudelle asuinalueelle

Häriskiven alueen pohjatyöt ilmasta kuvattuna.

Tuusulan uuden asuinalueen katualueilla tarvittiin ekologisia kevennyksiä.

Tuusulan Vaunukankaalle, noin kahden kilometrin päähän Hyrylän keskustasta rakentuu uusi 800 asukkaan Häriskiven asuinalue. Kaikkiaan 30 hehtaarin alueen kunnallistekniikkaa rakennetaan vuoden 2023 aikana.

Häriskiven asemakaava-alueen kunnallistekniikkaa urakoi vuonna 1980 perustettu, työntekijöidensä omistama infra- ja erikoisrakentamiseen keskittynyt rakennusliike VM Suomalainen Oy.

Sen urakkaan sisältyy uusien katujen rakentaminen tonttiliittymineen, vesihuolto, valaistus sähkö- ja telekaapeloinnit. ”Uusia katuja rakennamme 3,1 km”, työmaapäällikkö Miika Kivelä kertoo.

VM Suomalaisen työt uudella asemakaava-alueella käynnistyivät kesällä 2022. ”Neljäsosa alueesta on luovutettu Tuusulan kunnalle ja siellä ensimmäiset talonrakentajat ovat jo päässeet vauhtiin. Pyrimme saamaan loputkin työt valmiiksi pääosin vuoden 2023 lopussa.”

Savimaalle kevennyksiä

Häriskivessä rakentajille on tarjolla lähes kaikkea suomalaista maaperävaihtoehtoa: niin louhittavaa kalliota, moreenipitoista maata ja uusimaalaisittain tietysti myös savimaata. Korkeuserot ovat suuria.

”Savimaata on erityisesti alueen länsiosassa eikä pohjan kantavuus savimailla ole kovin hyvä”, Kivelä sanoo.

Savimaille katurakenteeseen on tarvittu maaleikkauksia ja kevennysrakenteita. Leca-sorakevennykset ovat noin metrin paksuisia.

”Leca-sora on hyvä ja kustannustehokas kevennysmateriaali”, Kivelä sanoo.

Häriskiven katurakenteen Leca-sorakevennysratkaisu on Kivelän mukaan tavanomainen. Pussiin yhdistelmälujitteeseen sijoitettu Leca-sora tulee kadun alle valmiiksi asennetun kunnallistekniikan päälle. Pussin päälle tiivistetään kerros 0–32 mm mursketta ja asfalttikerrokset.

Leca-sorakuormat ovat tulleet työmaalle Leca Finland Oy:n Kuusankosken tehtaalta suoraan täyttöön. ”Toimitukset ovat sujuneet moitteetta”, Kivelä kiittää.

Elokuun alussa kevennyskerroksiin oli asennettu vähän päälle 2000 kuutiota Leca-soraa. Yhteensä kohteeseen tarvitaan noin 3000 kuutiota.

Kevennysten osalta urakka saadaan valmiiksi syyskuun 2023 loppuun mennessä.

”Meidän urakkamme päättyy ajoradan ensimmäiseen asfalttikerrokseen. Tulevaisuudessa tänne tietysti tulee vielä kiveykset, kasvillisuus ja toinen asfalttikerros”, Kivelä sanoo.

Pieniä ja isompia tontteja

Eteläisessä Tuusulassa sijaitseva uusi asuinalue sopii hyvin lapsiperheille. Hyrylän keskustaan on alle kaksi kilometriä, ja matkan taittaminen onnistuu kevyen liikenteen väylää pitkin myös jalan tai polkupyörällä. Läheltä löytyvät Vaunukankaan koulu ja Paijalan koulu. Uusi lukio ja kulttuuritalo Monio avaavat ovensa Hyrylän keskustassa syksyllä 2023.

Häriskivessä on varattu omakotirakentajille sekä perinteisiä omakotitaloja että moderneja minitontteja. Minitontit ovat kooltaan 377–454 m2 ja rakennusoikeutta niillä on 94–114 k-m2. Isompien tonttien pinta-ala on 602–758 m2:n välillä, ja rakennusoikeutta on 150–180 m2.

TIEDOT


Projekti: Häriskiven asemakaava-alueen katualueiden kevennysrakenteet
Sijainti: Tuusula
Rakennuttaja: Tuusulan kunta
Suunnittelu: FCG
Urakoitsija: VM Suomalainen Oy
Leca-tuote: Leca®-sora 4–32 mm

Please register your details first

Areas of interest