Kerrostaloja kevytsoraharkoista Sipooseen

Kerrostalo kevytsoraharkoista

Sipooseen ensimmäisenä valmistunut lähes sadan asunnon hanke osoittaa, että harkkorakentamisen edut jopa korostuvat matalassa kerrostalorakentamisessa.

Basso Building Systems Oy rakensi Sipooseen 96 huoneistosta koostuvan pienkerrostaloalueen. Eristeharkot toivat joustavuutta työmaan arkeen ja niistä syntyy energiatehokkaita ja turvallisia taloja.

Harkoista muuratuilla pientaloilla on erittäin korkea laatumielikuva. Toimitusjohtaja Markus Wirtasen mukaan Basso Building Systems Oy:n Helsingin naapurikuntaan Sipooseen toteuttama kolmesta kolmikerroksesta luhtitalosta koostuva 96 huoneiston hanke osoittaa sen, että harkoista voidaan rakentaa myös laadukkaita kerrostaloja ammattimaisesti toteutettuna hyvin kustannustehokkaasti.

”Olemme hioneet oman suunnittelu- ja tuotantokonseptimme tehokkaaksi ja todenneet, että kokonaiskustannukset eivät ole harkoista muurattavassa kerrostalossa ainakaan suuremmat kuin elementtirakentamisessa. Kokonaisaikataulu on sama, mutta harkkorakentaminen tarjoaa paljon enemmän joustavuutta esimerkiksi työmaalla tehtäville muutoksille, joita rakentamisessa tahtoo aina tulla”, Wirtanen sanoo.

Sopii myös kerrostalorakentamiseen

Kolmikerroksisia harkkopientaloja on rakennettu paljon. Yhtä lailla harkkojen joustavuus sopii Wirtasen mukaan hyvin kerrostaloihin, joilta halutaan nykyisin yhä enemmän pienimuotoista luonnonläheistä mittakaavaa. Ammattimaisesti toteutettuna kerrostalotuotannossa saavutetaan kuitenkin vielä suurempia joustavuus- ja tehokkuusetuja kuin pientalorakentamisessa.

”Polyuretaanilla lämpöeristetyt eristeharkot ovat äärimmäisen joustavia modulaarisia valmisosia, joista voidaan rakentaa laadukas, energiatehokas ja kosteusteknisesti turvallinen talo kustannustehokkaasti, onpa kyse sitten pien-, rivi- tai kerrostalosta.”

Uusia projekteja

Wirtasen mukaan kokemukset Sipooseen rakennetuista kerrostaloista ovat olleet niin rohkaisevia, että Basso-Kivitalo käynnistää merkittävästi uusia hankkeita samalla konseptilla.

”Meillä on juuri lähtenyt Espoon Pellaksessa liikkeelle kohde, johon tulee 140 asuntoa. Helsingissä on valmistumassa kaksi kohdetta, joihin tulee 16 ja 21 asuntoa. Kaikki ovat kolmekerroksisia luhtitaloja, kuten Sipoossa. Näiden lisäksi lähitulevaisuudessa on käynnistymässä paljon muitakin kerros- ja pientalokohteita, jotka muurataan kaikki kevytsoraharkoista.”

TIEDOT


Rakennuttaja: Nuorisosäätiö

Arkkitehti: Arkkitehtitoimisto Antti Heikkilä Oy

Rakennesuunnittelija: Insinööritoimisto Arto Leppänen Oy

Pääurakoitsija: Basso Building Systems Oy

Please register your details first

Areas of interest