Energiatehokas, moderni koti eristeharkoista

Tyytyväiset asukkaat.

Kerrostalosta omaan pientaloon Pirkkalaan päätynyt pariskunta suosittelee rakentamista kaikille, jotka haluavat oman perheen tarpeisiin suunnitellun kodin.

Yksilöllisesti suunniteltu kivitalo luonnon rauhassa, mutta vain vartin ajomatkan päässä Tampereen keskustasta. Kerrostalosta omaan pientaloon Pirkkalaan päätynyt pariskunta suosittelee rakentamista kaikille, jotka haluavat oman perheen tarpeisiin suunnitellun kodin.

”Talohankkeemme lähti liikkeelle siitä, että halusimme kerrostalosta omaan rauhaan. Kävimme ensin katsomassa valmiita taloja, mutta pian päädyimme siihen että yksilöllisesti suunniteltu kivitalo on meille paras ratkaisu”, Henri Lipsanen sanoo.

Henri ja Aija Lipsanen löysivät sopivan tontin Pirkkalasta kesällä 2014. Tontti sijaitsee rauhallisella ja luonnonläheisellä alueella, mutta Tampereen keskustaan on läheistä moottoritietä vain vartin ajomatka.

Halusimme nykyaikaisen, linjakkaan kivitalon, joka on kestävä ja helppo ylläpitää. Tutustuimme moniin erilaisiin kivitaloratkaisuihin ja päädyimme harkkotaloon, koska halusimme energiatehokkaan materiaalin. Yksi tärkeä tekijä oli tietysti se, että ratkaisu on kustannuksiltaan kilpailukykyinen, Henri Lipsanen sanoo.

Urakoitsijaksi pariskunta löysi Suomen Koti Rakennuttajat SKR Oy:n Tampereelta ja pääsuunnittelijaksi Arkkitehtitoimisto Kaarlo Rohola Oy:n Valkeakoskelta. Ensimmäiset suunnitelmat uudesta kodista valmistuivat loppuvuodesta 2014.

Sen jälkeen suunnitelmia hiottiin, ja rakentamaan päästiin tontilla tehdystä maaperätutkimuksesta huolimatta ennakoitua laajemmiksi osoittautuneiden louhinta- ja perustustöiden jälkeen elokuussa 2015. Eristeharkoista ohutsaumamuurattavan talon runko- ja sisävalmistustyöt etenivät ripeästi ja Lipsaset muuttivat uuteen kotiinsa juhannuksena 2016.

”Kaavamääräysten mukaan talon piti olla kaksikerroksinen, mutta muuten kaava antoi suunnitteluun varsin vapaat kädet. Huoneistoalaltaan 152 neliön kokoinen talomme on suunniteltu niin, että siinä on tilaa myös lapsille ja tilat joustavat helposti erilaisiin käyttötarkoituksiin.”

Avaria tiloja ja tilava autotalli

Lipsaset halusivat, että olohuone, ruokailutila ja keittiö muodostavan yhtenäisen ja avaran tilan.

”Tämä alakerrassa sijaitseva suuri tila on kahden kerroksen korkuinen ja se avautuu myös yläkerran aulaan, mikä lisää avaruuden tuntua. Itselleni tärkeä asia oli myös lämmin ja tilava autotalli, koska auton puunaaminen on minulle mieluisa harrastus”, Henri Lipsanen kertoo.

Pariskunta kävi hakemassa ideoita rakentamiseen ja sisustukseen viime vuosien asuntomessuilta Seinäjoelta, Vantaalta ja Jyväskylästä. Jyväskylän asuntomessuilta löytyi pientalo, jossa autotallin katto oli hyödynnetty asunnon toisen kerroksen terassina. Idea otettiin käyttöön ja se on osoittautunut hyvin toimivaksi Lipsasten uudessa kodissa.

Yläkerran oleskeluaulasta pääsee kahden auton tallin ja varastotilojen päälle rakennetulle tilavalle kattoterassille, joka on kesäkaudella ahkerassa käytössä.

”Kivitalossa tällainen kattoterassi on vedeneristyksineen paljon helpompi ja riskittömämpi toteuttaa kuin puutalossa. Myös autotallin rakenteet kestävät kivitalossa paremmin auton mukana kulkeutuvaa kosteutta ja lumen ja jään sulamista sekä auton pesuvesiä.”

Rauhallinen ja turvallinen kivitalo

Hyvin suunniteltu tilava ja toimiva koti, avara, suojaisa piha ja yhteys luontoon sekä oma rauha ovat olleet kerrostaloasumisen jälkeen juuri sitä mitä Lipsaset uudelta omakotitaloltaan toivoivat.

”Muutimme kerrostalosta pois, ettei meille kuulu ääniä naapurista vaan saamme olla rauhassa omassa kodissamme. Paksujen harkkoseinien ansiosta äänet ja lämpö pysyvät siellä missä niiden kuuluu pysyä”, Henri Lipsanen sanoo.

Asunnon sisälläkin on nykyisin enemmän äänilähteitä kuin ennen, ja kiviset väliseinät mahdollistavat oman rauhan ja erilaiset äänimaailmat myös eri huoneiden välillä.

”Korkeassa tilassa meillä on akustiikkalevyä katossa ja seinässä. Äänet eivät kaiu lainkaan. Kodissamme on sekä akustisesti että visuaalisesti mukavan rauhallinen ja kotoisa tunnelma.” Paloturvallisuus on myös yksi kivitalon eduista.

”Tuntemamme perheen puurakenteinen talo valitettavasti paloi. Halusimme kivitalon monestakin syystä, jotka olivat meille tärkeitä. Kivitalo säilyttää myös hyvin arvonsa, jos joskus haluamme muuttaa toiselle paikkakunnalle.”

Hyvät ilmansuunnat ja toimiva pohjaratkaisu

Arkkitehti Kaarlo Roholan mukaan tontin ilmansuunnat ovat ihanteelliset.

”Suojaisa ja rauhallinen oleskelupiha avautuu etelään ja tie ja julkisempi pihatila ovat pohjoisen puolella”. Rohola sanoo.

Hänen mukaansa suunnittelutehtävä oli erityisen mieluinen siksi, että hän itsekin pitää eniten rakennuttajapariskunnan toivomasta modernista ja selkeästä arkkitehtuurista.

”Koen talon asukkaat esteettisiltä tavoitteiltaan samanhenkisiksi kuin itsekin olen. Tein erilaisia ehdotuksia ja asiakkaat hyväksyivät lopullisen ulkonäön ja pohjaratkaisun. Mielestäni rakennuksesta tuli oikein onnistunut, hyvin toimiva ja näyttävän näköinen”, Rohola sanoo. Myös tilajako kerrosten välillä on arkkitehdin mielestä toimiva.

”Maantasossa olevista oleskelutiloista on hyvä yhteys ulkotiloihin, ja astetta yksityisemmät tilat ovat toisessa kerroksessa omassa rauhassaan. Tässä talossa myös toiseen kerrokseen on saatu laaja ulkotila kattoterassilla, mikä on oikein kiva ja toimiva ratkaisu”, Rohola kertoo.

Massiivisuus säästää energiaa ja nostaa asumismukavuutta

Arkkitehti Kaarlo Rohola kertoo arvostavansa rapatun kivitalon yhtenäistä materiaalin tuntua, joka ulottuu rappauspinnasta koko kantavaan rakenteeseen.

”Vaikka rappausta tehdään myös muille alustoille, mielestäni ainoa oikea vaihtoehto rapata on tehdä se kivipinnalle, kuten tässä talossa on tehty”, Rohola kommentoi.

Kyllähän kivitalon erottaa myös esimerkiksi välipohjissa, joiden rakenteet eivät juuri tärähtele, kun yläkerrassa kuljetaan. Massiivinen kivirakenne varastoi tehokkaasti lämpöä ja tasaa sisälämpötilan vaihteluita. Lämpötila pysyy miellyttävänä, vaikka ulkoilma kylmenee tai lämpenee nopeasti. Se tuo lisää mukavuutta asumiseen, Kaarlo Rohola toteaa.

Hyvän lämmönvarauskykynsä ansiosta kivitalo pysyy kesähelteillä kevytrakenteista taloa viileämpänä ilman koneellista jäähdytystä, joka kuluttaa paljon energiaa. Massiivinen kivirakenne parantaa energiatehokkuutta ja varastoi auringosta saatavaa ilmaisenergiaa luovuttaen sitä tasaisesti illan ja yön aikana, jolloin ostoenergian tarve pienenee.

Kivitalon edut korostuvat siirryttäessä yhä enemmän uusiutuvien energiamuotojen kuten aurinkoenergian käyttöön, joissa suuret tehonvaihtelut ja matalat lämpötilat edellyttävät energian varastointia. Kivitalossa koko runko toimii lämpöakkuna, jolloin esimerkiksi erillisiä suuria vesivaraajia ei välttämättä tarvita.

TIEDOT


Kohde: Omakotitalo

Sijainti: Pirkkala

Pääurakoitsija: SKR Oy

Arkkitehti: Arkkitehtitoimisto Kaarlo Rohola Oy

Please register your details first

Areas of interest