Tiedote: Leca Finland Oy investoi 1,7 M € puupellettilaitokseen

Leca Finland Oy investoi puupellettilaitokseen vuonna 2022

Investointi vähentää Leca®-soratehtaan hiilidioksidipäästöjä 50 prosenttia.

Leca Finland Oy aloitti tammikuussa 2022 noin 1,7 M €:n arvoisen investoinnin puupellettien polttolinjaston ja -laitteiston rakentamiseksi Kuusankosken tehtaalleen. Puupellettipölyn polttamiseen siirrytään marraskuussa. 

– Investointi tarkoittaa, että vuositasolla 9000 tonnia venäläistä kivihiiltä korvataan 12 500 tonnilla kotimaista puupellettiä, Kuusankosken tehtaan tuotantopäällikkö Seppo Saarinen kertoo.

Puupellettiin siirtymällä tehtaan tuotannon hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla 23 000 tonnia eli 38 000 tonnista noin 15 000 tonniin. Investointi on osa laajempaa kokonaisuutta, jolla Leca Finland Oy muokkaa liiketoimintojaan hiilineutraaleiksi vuoteen 2035 mennessä. 

Kansainvälinen rakennusmateriaalikonserni Saint-Gobain on määrittänyt olevansa hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä, mutta sen Leca-liiketoiminta ja konsernin pohjoismaiset liiketoiminnot ovat päättäneet päästä tavoitteeseen jo aikaisemmin.  

Nykyiselläänkin bio- ja kierrätyspolttoaineet muodostavat noin puolet Leca Finland Oy:n Kuusankosken Leca-soratehtaallaan käyttämästä energiasta. Yritys on kuitenkin päättänyt nostaa biopohjaiset polttoaineet energialähteenä päärooliin, sillä myös kierrätyspolttoöljy on hiilidioksidipäästölähde. 

Projekti käynnistyi huhtikuussa

Investointi puupellettien polttolaitokseen on noin 65-prosenttisesti kotimainen. Niin materiaalin käsittelylaitteet kuin 500 kuution pellettisäiliökin ovat kotimaista tuotantoa. Vain jauhin tulee Euroopasta. 

Uuden laitoksen rakentaminen käynnistyi huhtikuussa ja se otetaan käyttöön loppuvuonna 2022, jolloin kivihiilen käytöstä päästään kokonaan eroon. 

Puupellettejä tehtaalla kuluu rekkakuormallinen päivässä. – Pitkät viikonloput ja pääsiäiset pärjätään 500 kuution säiliöllä, tuotantopäällikkö kertoo. Kivihiilestä luopuminen vähentää myös kuljetusten aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä merkittävästi, sillä kivihiili tuodaan ulkomailta.

Enemmän kierrätystä

Leca®-sora on keraaminen, sisältä huokoinen, mutta pinnalta tiivis materiaali, jota valmistetaan pyörittämällä kotimaista savea uunissa yli +1100:n asteen lämpötilassa. Paisuvuutta lisäämään saveen sekoitetaan orgaanista materiaalia – nykyisellään kierrätysbitumia tai -öljyä.

Yrityksessä on jo vuosia työskennelty myös Leca-soran kierrätyksen lisäämiseksi, sillä se on sataprosenttisesti kierrätettävä ja myös uudelleenkäytettävä materiaali.

– Teemme parhaillaan työtä kierrätyssoran tuotteistamiseksi. End of Waste -prosessi eli uudelleen käytettävän kevytsoran luokittelu jätteestä tuotteeksi on käynnissä, Leca Finland Oy:n myynti- ja markkinointipäällikkö Mikko Pöysti kertoo. 

Lisätietoja:

Seppo Saarinen, tuotantopäällikkö, 040 8663740
Seppo.saarinen@leca.fi

Mikko Pöysti, myynti- ja markkinointipäällikkö, 040 544 7588
Mikko.poysti@leca.fi

Please register your details first

Areas of interest