Työvideo: pientalon kevennysperustus Leca-sorasta

Nykypäivänä joudutaan yhä enemmän tekemään kevennyksiä savisille pientalotonteille. Kevennyksen tekeminen sujuu kustannustehokkaasti ja nopeasti Leca-kevytsoralla. Videolla kerromme, kuinka työmaalla on hyvä toimia, kun Leca-soraa puhalletaan rakennuksen pohjaan. 

Saviselle ja pehmeälle maaperälle rakennettaessa kevennysperustus on oiva vaihtoehto. Puhallettava Leca-sora nopeuttaa kevennyksen tekoa ja on myös kustannustehokas vaihtoehto.

Puhalluskalusto 

Puhallusauto on suurikokoinen kuorma-auto, joka vaatii tilaa toimintaansa. Maksimi puhallusletkun pituus on 30 m (5 x 6 m).

Puhallusletkun liitoslukot vaativat vähintään 300 x 300 mm aukon, josta puhallusletku mahtuu läpi. Maksimi puhalluskorkeus on 5 m. Puhallusnopeus on noin 30 m³/h matkasta ja korkeudesta riippuen.

Puhallustoimitus

Tilaus tehdään työkohteessa tarvittavalle määrälle huomioiden tiivistyminen 5–10 %. Minimipuhallustoimitus on 20 m³. Pienemmät erät toimitetaan suursäkkitoimituksena. Tilattavan määrän laskee tilaaja. Alle 5 m³ palautuksia ei hyvitetä. Palautusrahti ja hyvitettävän määrän arviointi tekevät palautuksesta usein kannattamatonta.

Puhallustoimituksessa auton mukana on vain kuljettaja, joka toimii kaluston käyttäjänä. Hän yhdistää puhallusletkut, säätää Leca-soran virtausta ja huolehtii lisäveden annostelusta. Työmaalta tarvitaan puhallustyöhön kaksi henkilöä: toinen puhaltamaan ja toinen tasaamaan Leca-soraa sekä avustamaan letkujen siirrossa.

Tiivistäminen

Yli 300 mm paksut kuormitetut Leca-sorakerrokset tiivistetään tärylevyllä (4–6 yliajokertaa). Paksut Leca-sorakerrokset tiivistetään kerroksittain, suurin kerralla tiivistettävä kerrospaksuus on 500 mm.

Pölyäminen 

Puhallustyön aikana syntyvää pölyä rajoitetaan lisäämällä puhallettavaan Leca-soraan vettä. Veden lisäykseen tarvitaan työmaalta paineellinen puutarhaletku (18–25 mm). Kuljettaja liittää vesiletkun puhalluslaitteeseen. Vettä kuluu työmaalla 15–20 l/m³. Kuljettaja säätää lisättävän veden määrän mahdollisimman pieneksi niin, että pölyn määrä pysyy vähäisenä. Puhalluksessa lisättävä vesi tulee huomioida rakenteen toimivuudessa ja kuivumisessa.

Katso tarkemmat työohjeet tästä esitteestä.