Työvideo: pientalon kevennysperustus Leca-sorasta

Nykypäivänä joudutaan yhä enemmän tekemään kevennyksiä savisille pientalotonteille. Kevennyksen tekeminen sujuu kustannustehokkaasti ja nopeasti Leca-kevytsoralla. Videolla kerromme, kuinka työmaalla on hyvä toimia, kun Leca-soraa puhalletaan rakennuksen pohjaan. 

Saviselle ja pehmeälle maaperälle rakennettaessa kevennysperustus on oiva vaihtoehto. Puhallettava Leca-sora nopeuttaa kevennyksen tekoa ja on myös kustannustehokas vaihtoehto.

Puhalluskalusto 

Puhallusauto on suurikokoinen kuorma-auto, joka vaatii tilaa toimintaansa. Maksimi puhallusletkun pituus on 30 m (5 x 6 m).

Puhallusletkun liitoslukot vaativat vähintään 300 x 300 mm aukon, josta puhallusletku mahtuu läpi. Maksimi puhalluskorkeus on 5 m. Puhallusnopeus on noin 30 m³/h matkasta ja korkeudesta riippuen.

Puhallustoimitus

Tilaus tehdään työkohteessa tarvittavalle määrälle huomioiden tiivistyminen 5–10 %. Minimipuhallustoimitus on 20 m³. Pienemmät erät toimitetaan suursäkkitoimituksena. Tilattavan määrän laskee tilaaja. Alle 5 m³ palautuksia ei hyvitetä. Palautusrahti ja hyvitettävän määrän arviointi tekevät palautuksesta usein kannattamatonta.

Puhallustoimituksessa auton mukana on vain kuljettaja, joka toimii kaluston käyttäjänä. Hän yhdistää puhallusletkut, säätää Leca-soran virtausta ja huolehtii lisäveden annostelusta. Työmaalta tarvitaan puhallustyöhön kaksi henkilöä: toinen puhaltamaan ja toinen tasaamaan Leca-soraa sekä avustamaan letkujen siirrossa.

Tiivistäminen

Yli 300 mm paksut kuormitetut Leca-sorakerrokset tiivistetään tärylevyllä (4–6 yliajokertaa). Paksut Leca-sorakerrokset tiivistetään kerroksittain, suurin kerralla tiivistettävä kerrospaksuus on 500 mm.

Pölyäminen 

Puhallustyön aikana syntyvää pölyä rajoitetaan lisäämällä puhallettavaan Leca-soraan vettä. Veden lisäykseen tarvitaan työmaalta paineellinen puutarhaletku (18–25 mm). Kuljettaja liittää vesiletkun puhalluslaitteeseen. Vettä kuluu työmaalla 15–20 l/m³. Kuljettaja säätää lisättävän veden määrän mahdollisimman pieneksi niin, että pölyn määrä pysyy vähäisenä. Puhalluksessa lisättävä vesi tulee huomioida rakenteen toimivuudessa ja kuivumisessa.

Katso tarkemmat työohjeet tästä esitteestä.

Please register your details first

Areas of interest